У Рівному ОСББ можуть долучитися до ProZorro

05.03.2018 14:55

У Рівному Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) 22 лютого 2018 року отримали право вибору процедури пошуку виконавця для робіт, що співфінансуються з міського бюджету. Рівненська міська рада внесла зміни до Муніципальної програми сталого розвитку розвитку міста на 2018-2022 роки, яким дозволила ОСББ використовувати електронну системи Прозорро та процедур, прописаних у ЗУ «Про публічні закупівлі» та «Порядку здійснення допорогових закупівель».

Минулоріч 60 млн грн з бюджету міста та 15 млн грн внесків ОСББ було витрачено через старі паперові процедури. Це стало однією з причин, чому рівненська поліція відкрила цілий ряд кримінальних проваджень, в яких звинуватила посадовців Управління економіки міста та керівників ОСББ в лобіюванні інтересів певних будівельних фірм.

Щоправда, скоріш за все, ці справи офіційно закінчаться нічим (про неофіційні наслідки можемо лише здогадуватися, як і про те, як насправді обирають виконавців по цій програмі).

Депутати дали право вибору ОСББ, в який спосіб обирати виконавця по муніципальній програмі сталого розвитку: по старій непрозорій системі з тендерними пропозиціями у конвертах, початково передбаченою цією програмою, чи за допомогою електронної системи Прозорро.

Керівник громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук відстоював застосування Прозорро для ОСББ під час засідань бюджетної комісії та сесії Рівнеради. За його словами, для запобігання різного роду маніпуляцій варто наголосити, що в обох варіантах ключовим критерієм для вибору переможця є ціна за проект, який вимагає замовник з дотриманням якості, яку вимагає замовник (в даному випадку ОСББ).

В ОБОХ варіантах свою пропозицію може подати будь-яка фірма, в тому числі і не місцева. І в обох варіантах в ОСББ має бути група людей з 5 осіб, яка цим займається.

Переваги Прозорро

Перевагами Прозорро є можливість розміщати інформацію про тендер безкоштовно у значно більшому обсязі на загальнодоступному сайті. Є можливість для бізнесу швидкого пошуку таких оголошень онлайн. Є можливість мешканцям будинків, депутатам, журналістам, усім бажаючим зайти на Прозорро і побачити усе.

Є можливість для ОСББ найняти уповноважену особу, яка візьме на себе усі функції тендерного комітету і зняти з себе зайві ризики. Потенційна економія перекриє витрати на ці послуги без проблем.

Позитивом Прозорро є те, що допорогові процедури проходять досить швидко. Немає обов’язкової вимоги 3 учасників (як у конвертного варіанту).

“Недоліки” Прозорро

"Негативом" електронної системи закупівель є неможливість в ручному режимі обирати виконавця. Ще одним "негативом" є можливість економії коштів бюджету та мешканців ОСББ. Але, схоже, це нікого в нашому “багатому” місті не цікавить.

Депутати Рівнеради 22 лютого прийняли компромісне рішення - ОСББ можуть обирати виконавця або в конвертах, або через Прозорро.

Але міський голова Рівного Володимир Хомко, замість шукати способи мінімізувати ризики приходу недобросовісних виконавців та впроваджувати сучаснішу систему Прозорро, робить усе, аби її дискредитувати та лишити стару ручну систему вибору виконавця. Хоча це даремна трата сил, країна рухається в сторону підвищення прозорості.

Активісти «За чесний тендер», які мають чималий досвід роботи в сфері публічних закупівель, пропонують навчати та консультувати ті ОСББ, які готові працювати прозоро - БЕЗКОШТОВНО. Також активісти обіцяють особливу увагу звертати на паперові тендери, їх законність, ефективність витрачання коштів рівнян.

Волинь: мільйонна реконструкція для “своїх”

Місцеве управління освіти провело тендер на реконструкцію їдальні у таборі відпочинку з надбудовою мансардного поверху та облаштуванням підсобних приміщень. 

24.01.2018 19:10

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання