У школи Києва замовили 60 тисяч посібників із доповненою реальністю

24.10.2023 18:10

Аналіз підготовано для спільного матеріалу з НУШ. Повний текст можна прочитати за посиланням.

КНП «Освітня агенція міста Києва‎» провела 13 тендерів на дидактичні посібники для школярів із доповненою реальністю. Загалом замовили 61100 книжок, з яких можна буде роздивлятися 3D-моделі й відео за допомогою смартфонів. Загальна вартість закупівель — 41,7 млн грн. Які саме заклади освіти отримають ці посібники, не вказано.

«Освітня агенція міста Києва‎» — комунальна організація, підпорядкована Департаменту освіти і науки КМДА. Її сфера — психологічні, психолого-педагогічні, соціальні дослідження серед дошкільнят, школярів, студентів, їхніх батьків, вчителів, керівників, оцінювання якості освітнього середовища на різних рівнях.

КП має власну освітню платформу віртуальної та доповненої реальності Book`VAR — додаток для вивчення природничих наук, який має можливість візуалізувати досліди з фізики під час навчання за програмою 8-11 класів.

Що, скільки та в кого замовили

Упродовж чотирьох місяців комунальне підприємство уклало 13 договорів. Одну закупівлю провели без використання електронної системи, договір уклали напряму з ФОПом Людмилою Войтенко з Черкащини. «Освітня агенція міста Києва‎» у відповіді на запит пояснила це тим, що на місяць раніше комунальне підприємство оголосило торги, на які не з’явився жоден учасник.

Інший контракт — на 3,6 млн грн — 49-річна підприємниця отримала за результатами відкритих торгів. По ньому їй вже сплатили 281,3 тис. грн. До кінця року Войтенко має поставити дидактичні та навчальні посібники:

  • «Енергія природи» — 3200 штук;
  • «Магічна хімія» — 3500 штук;
  • «Наш дім планета Земля» — 2000 штук;
  • «Динозаври» — 2000 штук;
  • «Тіло людини» — 2000 штук.

Згідно з тендерною документацією, підприємниця надасть у школи посібники видавництва FastAR Kids (принаймні три останні) — виробник ТОВ «Фастбінд Україна». На сайті організації є пропозиції щодо кількох позицій зі списку.

Наприклад, посібник «Тіло людини» коштує 540 грн, без урахування доставки. ФОП продає київським школам по 550 грн, без ПДВ. Але інші книжки — «Наш дім планета Земля» та «Динозаври» — у договорі «Освітньої агенції‎» коштують так само, як на сайті.

Людмила Войтенко відкрила ФОП у 2019-му й встигла підписати на Prozorro 71 договір на 15 млн грн. Більшість із них стосуються постачання продукції в заклади освіти.

Ще два договори за результатами торгів підписали із вінницьким ФОПом Веронікою Євсеєвою, яка також надала документи про те, що продасть посібники ТОВ «Фастбінд Україна». 27-річна Євсеєва відкрила ФОП у липні 2015-го. За цей час на Prozorro з нею уклали 89 договорів на 9,7 млн грн. Більшість стосувалася забезпечення закладів освіти матеріалами.

За 7,8 млн грн вона надасть 13700 дидактичних посібників по чотирьох напрямках:

  • «Тварини України» — 3200 штук;
  • «Я досліджую Всесвіт» — 3500 штук;
  • «Зелена енергія. Енергія вітру та води» — 3500 штук;
  • «Екологія. Усе пов'язано з усім» — 3500 штук.

На сайті FastAR такий посібник про космос із картками коштує 599 грн, без доставки. Київські школярі його отримають по 670 грн.

Ще п’ять договорів на шість видів посібників за 16,7 млн грн уклали із самим ТОВ «Фастбінд Україна». Фірму зареєстрували у Києві в 2015 році. Її власниця — 29-річна Анна Казанська, а керівниця — 53-річна Ольга Казанська, імовірно її матір. Ольга також до 2009 року керувала підприємством «Укрбланковидав‎», а до 2013-го — іншою компанією ТОВ «Видавництво “УкрБланкоВидав”‎».

Компанія поставить 25200 книжок із картками:

Схожі набори продавалися на «‎Розетці» по 1500 грн, але в них ще були пазли. Зараз їх немає в наявності. «Фастбінд Україна» продає для школярів такі посібники з картками по 670 грн (тварини Африки) та 638 грн (тварини Європи та Азії), але без пазлів.

Ще чотири договори на 9500 посібників із доповненою реальністю замовили ТОВ «‎Іннова-Тек». Це зокрема підручники:

 Якого саме виробництва ці посібники, у договорах не вказали.

«Освітня агенція міста Києва‎» пояснила, що провела по дві аналогічні закупівлі на два види посібників «‎для підтримки конкуренції та гарантій виконання договорів».

До осені 2021-го «Фастбінд Україна» та «‎Іннова-Тек» малий спільний номер телефону. Але остання на власному сайті публікує портфоліо із логотипами книжок іншого розробника — Devar.

Конкуренти

Лише на двох закупівлях з 13-ти цим трьом постачальникам склали конкуренцію. ФОП Постоюк Сергій Анатолійович пропонував посібники про тварин Європи та Азії з сумою на 218 тис. грн дорожчою, ніж виставив «Фастбінд Україна».

А на тендері щодо посібників про тіло людини, Землю й динозаврів ПП «‎Торговий Дім “Едельвейс і К”» виставив суму, на 16 тис. грн більшу за ту, що пропонувала Людмила Войтенко.

У документах на Сергій Постоюк та «‎ТД “Едельвейс і К”» не зазначили, якого саме виробництва пропонували літературу. Судячи з контактних даних ФОПа й підприємства, вони споріднені чи працюють разом. Обидва зареєстровані у Вінниці, «‎ТД “Едельвейс і К”» вказує на сайті адресу свого офісу на тій самій вулиці, що й юридична адреса ФОПа Постоюка. А ще в них збігаються контактні телефони та електронна пошта.

Цей ФОП працює із замовниками на Prozorro з 2018 року й має 473 договори щодо поставки канцелярії, друкованої продукції, офісного приладдя на 10,2 млн грн. А приватне підприємство, зареєстроване у 2009-му, починаючи з 2015-го підписало 510 контрактів на 23,2 млн грн.

AR-книжки інших виробників

Devar kids пропонують кілька книжок, аналогічних тим, що закуповують у FastAR. Наприклад, енциклопедії «‎Космос», «‎Динозаври». Видавництво має й інші аналоги, але вони поки російською мовою.

Безпосередньо сама розробка належить американській компанії Devar Entertainment LLC. Розробник має книжки про анатомію людини, космос, тварин та інше. Більшість із них перекладені російською й у такому вигляді продавалися на українському ринку через одеських локалізаторів. Зараз же кілька посібників переклали й українською мовою.

Що ще закуповує «Освітня агенція міста Києва‎»

Посібники із доповненою реальністю від FastAR комунальне підприємство купувало й у 2021 році. Тоді ТОВ «Фастбінд Україна» поставило 8000 примірників за 3,6 млн грн (по 2000 штук, 450 грн кожний):

  • «Жива абетка»;
  • «ABC Book Ant’s Adventures»;
  • «Я досліджую Всесвіт»;
  • «Перша допомога».

Крім того, минулого року організація замовила ФОПу Олександру Гуліку розробку AR-додатку із відеороликами «Код нації». Його мета — навчити читати й відтворювати інформацію за допомогою системи орнаментів української вишивки. Вартість додатку склала 1,6 млн грн.

Також серед замовлень «Освітньої агенції‎» відеоролики про те, як підтримувати школярів і вчителів в умовах воєнного стану, додаток із курсом керування БПЛА, створення мультимедійних уроків й запис освітніх відео та аудіо.

Чи хтось ще купує книги із доповненою реальністю?

У 2018 році Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника придбав 50 книг із доповненою реальністю «‎Основні класи органічних сполук» та 50 — «‎Основні типи кристалічних граток», по 150 грн кожна.

У 2020-му Відділ культури і туризму Коростенського міськвиконкому придбав 68 книг з AR-технологіями. Закупівлі провели за прямими договорами і відповідних текстів не публікували, тож невідомо, які саме книги придбали. Але судячи з двох попередніх аналогічних невдалих закупівель, це могла бути художня література, енциклопедії, розмальовки, абетки.

Загалом книги із доповненою реальністю — доволі зручний варіант для школярів. Особливо в умовах постійного віддаленого навчання, коли школярі не мають доступу до макетів і більш наочних прикладів, ніж 2D-зображення. Водночас варто враховувати, що для використання цих технологій потрібні смартфони й не усі категорії населення мають до них доступ. Імовірно тому такі посібники поки активно закуповують тільки у Києві.

Матеріал підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS”

Пункт пропуску з Польщею «Шегині» хочуть реконструювати: договір планують укласти із польським підрядником

Компанія Unibep SA раніше бралася за цю реконструкцію, але встигла тільки розробити проєкт. Тепер вона хоче продовжити роботи.

12.03.2024 10:56

Понад 900 млн грн за рік заплатили за телемарафони й програми для «‎Дому», FreeДом та The Gaze

Ми дослідили, як витрачали бюджетні кошти на телемарафони і канали Іномовлення у 2023. 

22.02.2024 10:16

Ціна, безпека та Василь Байдак — чому 1+1 перемогло в конкурсі на організацію Євробачення

Суспільне пояснило, як вибирало підрядника для організації Нацвідбору Євробачення.

15.02.2024 09:55

Ремонти і будівництво вбиралень у Києві: як їх купують на Prozorro

Ми проаналізували такі закупівлі від початку заснування системи Prozorro.

26.10.2023 12:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання