Залізниця "злила" 12 мільйонів на вертоліт, який не літає

25.07.2018 02:38

Укрзалізниця протягом останніх двох років раптово почала витрачати мільйони гривень на обслуговування вертольоту BELL 430, тож Zалізниця без корупції спробували дізнатись на скільки ефективними є ці витрати.

Вертоліт BELL 430 Укрзалізниця придбала ще в далекому 2003 році за 8 мільйонів доларів. Щоправда особливих згадок про використання повітряного судна залізничниками не було. Відомо лише, що в 2007 році вертоліт УЗ використовував Віктор Янукович під час передвиборних баталій.

Отже доцільність придбання гелікоптера для виробничих потреб залізниці залишає певні сумніви.

З 2007 року про вертоліт забули аж до липня 2016 року. Тоді Укрзалізниця вперше замовила “послуги з супроводження експлуатації” BELL 430 за 800 тисяч гривень у ТОВ “Авіакомпанія “Промінтерсервіс”.

В настпні 2 роки чого тільки залізничники не вигадували аби укласти черговий контракт з тим же “Промінтерсірвіс”.

Були і послуги “з управління підтримання льотної придатності” (2 контракти), технічне обслуговування (3 контракти) і звісно ж без ремонту нікуди. Загалом рівно за 2 роки Укрзалізниця витратила на вертоліт 12,3 мільйони гривень.

Тут то варто і дізнатися, а навіщо ж таке недешеве задоволення. На запит ZБК посадовці залізниці включили максимум фантазі і пафосу і повідомили,  що вертоліт виконує “стратегічні цілі для держави”. Нібито гелікоптер потрібен для “оперативного прибуття” на місця аварій керівників УЗ. Ну а витрати обґрунтовані і необхідні, бо порушення безпеки руху тягне за собою кримінальну відповідальність…

В такі “залізні” аргументи можна було б і повірити, але ж для початку треба дізнатися скільки “стратегічних для держави” цілей виконав гвинтокрил залізниці.

Згідно наступного запиту ZБК щодо експлуатації вертольоту BELL 430 в 2016-2018 роках Укрзалізниця повідомила, що за цей час повітряне судно жодного разу не підіймалося в повітря. 

Більше того, залізниця навіть не закуповує авіапаливо для “стратегічного” вертольоту.

Отже гелікоптер Укрзалізниці за 2 роки налітав 0 годин польотів і мінус 12 мільйонів гривень на підтримку “бойової готовності”.

Навіщо замовляти обслуговування транспортного засобу на 12 мільйонів не купуючи навіть паливо для нього? Чому у цього нелітаючого вертольота через 1,5 роки справних обслуговувань і підтримки “льотної придатності” знайшлися несправності і довелося робити ремонт? Словом щось в цій історії наштовхує на підозрілі роздуми..

На випадок залізничних аварій держава може бути спокійна – керівництво УЗ прибуде оперативно. Треба тільки буде за паливом збігати.

Ціна правди: коли фігурант твого розслідування подає на тебе до суду

Історія про те, як успішний моніторинг закупівлі завершився не лише кримінальним провадженням, але й позовом до суду для розслідувача.

18.03.2021 13:00

Замовникам "Укрзалізниці" розробили рейтинг прозорості

Громадська організація «Залізниця без корупції» продовжує посилювати громадський контроль за діяльністю замовників Укрзалізниці. 

19.09.2018 09:58

Укрзалізниця: ТОП-10 зловживань на тендерах

«Zалізниця без корупції» зібрала 10 головних причин чому ProZorro поки що не так сильно лякає корупціонерів Укрзалізниці і як тендерні комітети порушують правила гри.

15.08.2018 12:48

Укрзалізниця закупить кондиціонерів вартістю 1,2 млн. гривень за одиницю

Філія “Центр забезпечення виробництва” УЗ провела тендер на закупівлю систем кондиціонування пасажирського вагону

21.06.2018 16:09

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання