Ухилення від торгів, дискримінації та змови: як купували на Великдень

10.05.2019 15:40

В Україні у 2019 році Великдень святкували за східним обрядом 28 квітня. Традиційно українці шукали рецепти ідеальних пасок, а дітлахи малювали писанки. А замовники в цей час теж готувались до свят – купували великодні паски, писанки та навіть майстер класи. Громадська організація "Трипільский край" поглянула на ці закупівлі - і тут не обійшлось без порушень.

"Писанка" на 199 тисяч

Ризикнути і закупити великодні прикраси без торгів на 199,9 тис грн вирішили у Горішніх Плавнях. Там уклали пряму угоду на закупівлю світлової конструкції «Писанка». І даремно! Тому що вже у травні, за тим самим CPV  кодом комунальне підприємство "Міськсвітло" Горішньоплавнівської міської ради" закупіило прожекторів на 8 тис. грнВ сумі обидві закупівлі перевищують поріг 200 тис. грн.  

Проведення закупівель без конкурентної процедури - це ухилення від торгів.

Зразок тут і зараз

Серед закупівель великодніх пасок найцікавішою виявилась закупівля Пуща-Водицького психоневрологічного інтернату. Вони вирішили підготуватись завчасно і закупили святкову продукцію заздалегідь – ще у лютому. І тут не обійшлось без порушень. Навіть без кількох.

1) Тендерна документація містить дискримінаційну вимогу – надати зразок продукції. Та ще й у короткий термін. 

Така вимога є незаконною та дискримінаційною. 

Тендерна пропозиція надається виключно в електронному вигляді і зразок не може бути її частиною. 

До того ж, замовник каже, що учасник додатково має оплатити перевірку такого зразка в лабораторії: «Учасник-переможець відкритих торгів повинен надати на протязі 2-х діб Замовнику зразки предмету закупівлі після закінчення аукціону. Зразок повинен цілком відповідати технічному опису, мати товарний вигляд. Учасник при поданні зразка надає гарантійний лист, щодо відповідності якості товару (який пропонується для постачання) вимогам замовника (зазначеним в технічному описі), а також згоду на перевірку наданого продукту на відповідність вимогам Замовника (зазначених в технічному описі) в акредитованих установах України за рахунок Учасника»


2) Безпідставне відхилення учасника з найнижчою ціновою пропозицією. 

Замовник не зазначив у тендерній документації, що учасник, який не надав зразок продукції, буде відхилений. Але все одно відхилив найпривабливішу цінову пропозицію через ненадання зразку.

3) Антиконкурентні дії учасників "ТД "КИЇВХЛІБ" та ФОП Каменчук Юлія Володимирівна

Дуже ймовірно, що пара узгодила свої дії з метою підвищення вартості товарів у закупівлі, оскільки ФОП Каменчук Юлія Володимирівна має всі ознаки учасника, який не мав наміру перемагати:

  • Жодної перемоги у торгах
  • Всі торги, у яких брала участь ФОП Каменчук Юлія Володимирівна, були в парі  з ТОВ "ТД "КИЇВХЛІБ та/або афілійованими компаніями цього підприємства (всього більше 130 лотів)
  • ФОП Каменчук Юлія Володимирівна жодного разу не подала повну тендерну пропозицію, яка б відповідала вимогам замовників. Зокрема, у всіх тендерних пропозиціях ФОП Каменчук відсутня цінова пропозиція

Як бачимо, великодні закупівлі аж ніяк не відрізняються від звичайних. На жаль, дуже часто святкові закупівлі супроводжуються цілим «букетом» порушень. Тому закликаємо громадськість бути особливо пильними до  святкових закупівель та контролювати бюджетні кошти своїх громад.

Не тільки наглядач, але і союзник

Звернення громадських організацій з вимогою відмінити закупівлю — це іноді унікальна можливість для замовників уникнути штрафів. Трипільський край розповідає про свій досвід допомоги ненавмисним порушникам.

22.07.2020 20:30

Рецепт прямого договору

Як в Золотоноші за допомогою дискримінаційних умов на відкритих торгах третій рік поспіль укладають прямі договори на закупівлі шкільного харчування з двома ФОПами.

17.02.2020 16:55

Товар чи роботи

Як і навіщо в селі Гора закуповували будівництво спортивного майданчика як товар.

31.01.2020 20:15

Гора сміття в селі Гора

Так виглядає результат надання послуги з вивезення органічного сміття в с. Гора, що на Київщині. Послуги, замовлення якої відбувалося з численними порушеннями.

19.12.2019 23:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання