Рецепт прямого договору

17.02.2020 16:55

Деякі замовники, щоб обрати гарантовано «свого» переможця безпідставно відхиляють інших учасників. Наприклад, як це робили на Васильківщині. Деякі – ухиляються від проведення відкритих торгів (так роблять в Ірпені). Але є такі, що включають у свою тендерну документацію дискримінаційні вимоги. Так роблять і в Українці, і у Броварах. І, як виявилось, у Золотоноші. Одним з індикаторів для виявлення таких хитрощів є великий % неуспішних торгів з наступною переговорною. Саме це і привернуло увагу до закупівель шкільного харчування у Золотоноші.

Жодні відкриті торги не закінчились підписанням угоди. Всі вони не відбулись через відсутність конкуренції.

Договори за результатами переговорних процедур підписують з двома ФОПами – ФОП Левченко Валерією та ФОП Старухіною Жанною Миколаївною.

Загалом, за результатами таких неконкурентних закупівель, з 2017 року укладено договорів на кейтерингові послуги та послуги з організації харчування більше ніж на 13 млн. грн. З них на 10 млн – з ФОП Старухіна. Цікаво, що пані Жанна Старухіна —  старша технологиня Золотоніського районного споживчого товариства, з яким укладали договори на харчування дітей ще у 2015 році. Також вона помічниця депутата міської ради м. Золотоноша. 

Звісно, ніякої економії при проведенні таких неконкурентних процедур не було: замовник заплатив по повній!

Але повернімося до того, чому ж саме не відбулися відкриті торги. А саме — до дискримінаційних вимог у тендерній документації замовника Відділу освіти Золотоніської міської ради та виконавчого комітету.

Вимога перша. Вельми конкретне меню з назвами страв, на кшталт «Биточки по-хмельницькі в соусі», «Капусняк запорізький», «Сарделька “Шкільна”», без можливості надання еквіваленту. Крім того, не зазначений склад їжі, яка є у циклічному меню. Тобто, потенційний учасник навіть не знає, що мається на увазі під «битком по-хмельницькі в соусі». З чого саме його готувати, яка має бути калорійність і про який соус йдеться.

Вимога друга. Умови оплати. У тендерній документації замовник зазначає, що працюватиме підрядник на умовах післяплати з розрахунком через 30 днів після надання послуг та складання акту виконаних робіт. А у проєкті договору про строки оплати взагалі не йдеться.  Це маніпулятивні умови, які можуть відлякувати «чужих» постачальників. Своїм-то заплатять вчасно, а от скільки чекатиме оплати сторонній постачальник — невідомо. 

Вимога третя. Ніби про якість але насправді – ні. Проєктом договору передбачено наступне: «Замовник має право при поставці кожної окремої партії товару (продуктів харчування) вимагати проведення незалежної експертизи та лабораторних досліджень щодо якісних показників (характеристик) товару та їх відповідності вимогам замовника коштом учасника. У такому випадку учасник зобов’язаний вжити заходів щодо забезпечення доставки зразків товару до компетентної лабораторії та здійснити оплату відповідних лабораторних досліджень на умовах та у строки, визначені замовником. Замовник залишає за собою право вибору лабораторії, що здійснюватиме дослідження товару щодо якісних показників». 

Зазначена вимога є маніпулятивною та дискримінаційною, адже не зазначено:

1)      за якими параметрами будуть досліджувати продукцію

2)      у якій саме лабораторії будуть проводити експертизу (на яку відстань везти, наприклад)

3)      граничної кількості таких можливих експертиз.

Це дає замовнику фактично необмежені можливості для маніпуляції. Чужого постачальника можна буквально заганяти по лабораторіях. І все це – за його ж кошт. 

А що з якістю? А от тут – найсумніша частина. Вимоги щодо якості харчування прописані неконкретно.

Тому цілком зрозуміло, що ніхто крім своїх на такі закупівлі просто не приходить. От і поділені всі закупівлі кейтерингу між Жанною Старухіною та Левченко Валерією.

Про ситуацію, яка склалась, ми вже повідомили керівника Черкаської облдержадміністрації. Сподіваємось, що він зможе вплинути на ситуацію.

Не тільки наглядач, але і союзник

Звернення громадських організацій з вимогою відмінити закупівлю — це іноді унікальна можливість для замовників уникнути штрафів. Трипільський край розповідає про свій досвід допомоги ненавмисним порушникам.

22.07.2020 20:30

Сільські депутати чаклують на сесії

На Київщині депутати проводять закупівлі рішенням сесії. Купують вже виконані роботи. 

09.01.2020 20:48

Гора сміття в селі Гора

Так виглядає результат надання послуги з вивезення органічного сміття в с. Гора, що на Київщині. Послуги, замовлення якої відбувалося з численними порушеннями.

19.12.2019 23:00

Стадіон так стадіон: громадські активісти зберегли Українці 10 млн грн

В м. Українка збираються будувати новий стадіон, на що були закладені 32,8 млн гривень. 

09.10.2019 17:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання