Як відібрати закупівлі конкретного товару

26.02.2024 14:42

Яка потреба? Знайти максимальну кількість закупівель товарів, робіт чи послуг, у яких можна взяти участь.

Що робимо? Використовуємо різні варіанти пошуку закупівель необхідного товару для максимального збору інформації.

Чому це важливо? Детальний пошук даних — це запорука успішної аналітики. Але перепоною у цьому процесі можуть стати складнощі з тим, що замовники по-різному називають лоти закупівель та обирають для товарів некоректні коди CPV. Саме тому використання нижче вказаних варіантів пошуку допоможе вам знайти максимальну кількість даних за ключовим словом. Завдяки цьому учасник зможе ефективно проаналізувати ринок закупівель конкретного товару, а також знайти актуальні тендери за своїм предметом закупівлі.



Щоб знайти закупівлі конкретного товару чи групи товарів, перейдіть спочатку на лист «Тендери/лоти». Відмітимо, що пошук за ключовим словом ви можете здійснювати на будь-якому полі листа. Отже, переходимо до варіантів створення пошукових запитів.

1. Пошук за словом/частиною слова

У колонці Лот активуйте пошук і напишіть найменування товару, який ви шукаєте. Застосовуйте зірочки в структурі пошуку *ключове слово*. Це дасть вам змогу відібрати всі лоти, в назві яких є вказане слово. Зокрема так зручно шукати за частиною слова. Наприклад, давайте знайдемо лоти, у назві яких зустрічається ключове слово — брикетЯк це зробити: 

  • вводимо пошуковий запит за визначеною структурою *брикет*;
  • натискаємо ENTER, і модуль відбере всі знайдені варіанти.

2. Пошук частини слова, що знаходиться на початку або в кінці словосполучення чи речення 

Припустимо, користувачу потрібно вибрати, де саме зустрічається словосполучення «паливний брикет» та/або «торфобрикет» (бо замовники по-різному називають цей товар). Застосування попереднього способу пошуку видає зайві закупівлі, де зустрічається «брикет». Наприклад, у відбір потрапили закупівлі «солі брикетованої» та «киселя у брикетах». Тому для побудови більш точного пошукового запиту потрібно вибрати всі записи, де слова чи словосполучення закінчуються саме на «брикет». 

Залежно від того, що саме ми хочемо знайти, потрібно:

  • залишити пропуск після слова *брикет *,  і тоді пошуковий запит  буде шукати лоти, де після слова брикет ще йдуть якісь слова, наприклад, «брикет паливний»;
  • не ставити зірочку в кінці слова *брикет, і тоді пошуковий запит буде шукати лоти, де після слова брикет нічого немає, наприклад, «торфобрикет»

Отже, далі: 

  • вводимо один з двох пошукових запитів: *брикет * чи *брикет 
  • натискаємо ENTER і всі знайдені варіанти буде відібрано.

3. Пошук слова з невідомою літерою, символом або пропуском

Часом замовники помиляються при написання назви лоту, а саме можуть замість однієї літери вставити іншу. Наприклад, слово «брикет” замовники інколи пишуть як «брЫкет» чи «брІкет». Це ускладнює відбір таких закупівель за вищевказаними варіантами пошукових запитів. Щоб знайти і такі варіанти лотів, написані з помилками, потрібно скористатися знаком питання «?» замість невідомої літери. Він показує системі, що ми не знаємо, що саме має стояти після букв «бр» і перед «кет». Додатково застосовуйте зірочки. Як це зробити: 

  • вводимо пошуковий запит за структурою: *бр?кет *
  • натискаємо ENTER, і всі знайдені варіанти буде відібрано.

5. Пошук за словосполученням

Якщо користувачу потрібно провести пошук за словосполученням (і між словами є пропуск), тоді пропуск необхідно замінити на знак «?». Якщо цього не зробити, то пошук буде виконано некоректно. Як це зробити: 

  • вводимо структуру в пошук по лоту: *брикет?паливний*
  • натискаємо ENTER, і всі знайдені варіанти буде відібрано

5. Пошук за словосполученням

Якщо користувачу потрібно провести пошук за словосполученням (і між словами є пропуск), тоді пропуск необхідно замінити на знак «?». Якщо цього не зробити, то пошук буде виконано некоректно. Як це зробити: 

  • вводимо структуру в пошук по лоту: *брикет?паливний*
  • натискаємо ENTER, і всі знайдені варіанти буде відібрано

Ще інструкції, які допоможуть розібратись з тим, як шукати конкретні закупівлі в Публічному модулі аналітики:

Як постачальнику зрозуміти привабливість публічних закупівель і проаналізувати ціну за одиницю товару в системі

Повний перелік інструкцій є на сторінці інструментів DOZORRO та на нашому Youtube каналі.

Окрім цього, ви можете надіслати запитання нам на пошту bi@ti-ukraine.org. А також запрошуємо долучитися до групи Аналітичні інструменти Prozorro на Facebook. Тут ми публікуємо новини про оновлення модуля і разом з його користувачами обговорюємо інструменти. Приєднуйтесь!

Інструкцію оновлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Як визначити ринкову ціну на товар

Можна порівняти ціни на Prozorro з комерційним ринком і зрозуміти, чи варто працювати з державою і на скільки такий ринок може бути прибутковим.

26.02.2024 16:00

Як знайти потенційних постачальників

Як запросити потенційних постачальників для потенційних консультацій щодо підготовки недискримінаційної тендерної документації

20.02.2024 15:00

Посилання на BI Prozorro: як зберегти те, що ви наклацали

Як послатися на дані в публічному модулі аналітики зі збереженням відборів.

07.02.2024 17:10

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання