Як міська рада Нікополя використовує bi.prozorro.org

07.08.2019 20:00

Віднедавна модуль аналітики bi.prozorro.org від Transparency International Ukraine має окремий функціонал для замовників — панель “Керівні органи”. Ми переконані, що аналітика публічних закупівель може суттєво покращити ефективність використання бюджетних коштів. 

Один із замовників, який вже успішно використовує аналітику публічних закупівель — Нікопольська міська рада. Ми попросили розповісти Єгора Баклажова, як інструменти bi.prozorro.org допомагають міськраді ефективно організовувати закупівлі.

З травня 2018 року у складі управління контролю Нікопольської міської ради, яке  підпорядковується безпосередньо міському голові, створено відділ з питань моніторингу та супроводу закупівель. Основним завданням відділу є моніторинг закупівель усіх розпорядників бюджетних коштів та контроль за дотриманням законодавства. У нашому відділі працює дві посадові особи. Знайомились з аналітичними інструментами самостійно.

Лише протягом 2018 року в Нікополі провели 1400 конкурентних процедур. Для нашого відділу постала необхідність опрацювати велику кількість інформації, яку не можна проаналізувати вручну. Так ми почали шукати інструменти, які б надали змогу систематизувати дані та покращити швидкість та якість публічних закупівель в місті. Публічний модуль аналітики (bi.prozorro.org) став одним з основних інструментів роботи відділу, і ми використовуємо його щодня.

 Як bi.prozorro.org допомагає аналізувати закупівлі та звітувати керівництву

За допомогою розробників BI у модулі було побудовано правильну підпорядкованість головних розпорядників бюджетних коштів та розпорядників нижчих рівнів у місті Нікополі. Щодня наш відділ проводить моніторинг закупівель; двічі на місяць подає доповідну записку за результатами поточного моніторингу закупівель. Наразі звітність лише внутрішня. Якщо було виявлено порушення Закону або розпорядження, міський голова приймає рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Яку інформацію ми надаємо у доповідній?

Скарги в системі Dozorro. Вимоги та скарги в ProZorro.
Інформацію про скарги в Dozorro отримуються безпосередньо в системі.
 
Інформацію про скарги та вимоги в Prozorro отримуємо за допомогою публічного модулю BI, фільтруючи за головним органом та датою скарги.
Ця інформація перевіряється першочергово для своєчасного реагування та надання відповідей замовниками, а також для перевірки фактів, викладених у вимозі/скарзі. За допомогою модулю BI також відслідковуємо закупівлі, щодо яких розпочала моніторинг Держаудитслужба
Оголошені у звітний період
Зазначаємо загальну кількість та процедури закупівель, що тривають; загальну очікувану вартість.
Завершені у звітний період
Вказуємо відомості в розрізі статусу завершеної процедури (скасована, не відбулась, успішно завершена) та очікуваної вартості. Аналізуємо причини неуспішності процедур.
 
Успішно завершені закупівлі аналізуємо за процедурою (відкриті торги/допорогова закупівля/звітування/переговорна). Перевіряємо строки оприлюднення звітів про укладений договір. У випадку виявлення порушення за рішенням міського голови застосовуються дисциплінарні заходи.
Економія
Зазначаємо відомості у відсотках та у сумі. Також, здійснюємо порівняльний аналіз показника економії з попереднім періодом.
ProZorro / прямі договори
За розпорядженням міського голови закупівлі від 3 тис. грн проводяться в системі Prozorro (крім винятків, зазначених у розпорядженні). В цьому розділі доповідної ми аналізуємо та порівнюємо кількість закупівель, здійснених в електронній системі закупівель, за звітний період та кількість укладених «прямих» договорів. Проводимо перевірку щодо дотримання процедури погодження «прямих» договорів відповідно до розпорядження.
Висновки та пропозиції
За результатами перевірки формуємо висновки: зазначаємо виявлені порушення, недоліки; надаємо пропозиції міському голові для подальшого прийняття рішення.

Як bi.prozorro.org. допомагає інформувати громадян про закупівлі

Щоб інформувати громадян про закупівлі, ми створили на офіційному сайті Нікопольської міської ради розділ “Закупівлі за бюджетні кошти”, а також сторінку в мережі Facebook “Публічні закупівлі / м.Нікополь”

На сайті користувачі можуть:

1.ознайомитись з планами закупівель кожного замовника у м. Нікополі (розділ «Плани закупівель»)

2.переглянути в яких закупівлях можна взяти участь саме зараз (які закупівлі знаходяться на етапі «період уточнень» та «період прийому пропозицій» - розділ «Прийом пропозицій»). Використали посилання на BI, що дає можливість громадянам отримати завжди актуальну інформацію;

3.спостерігати за аукціонами, які сьогодні відбуваються в м. Нікополі (розділ «Аукціони сьогодні»). Також використали посилання на BI.

4.ознайомитись із завершеними закупівлями та їх результатами (розділ «Завершені закупівлі»). Посилання на BI по кожному розпоряднику окремо (сортували за кодом організатора)

Крім цього на сторінці маєте можливість перейти на портал Dozorro та на портал E-data (інформація про укладені договори та трансакції замовників).

На фейсбук-сторінці «Публічні закупівлі/м. Нікополь» публікуються оголошені закупівлі замовниками міста Нікополя. Щоденно перелік закупівель отримуємо за допомогою модулю BI. Оголошені закупівлі публікуються з метою залучення потенційних учасників закупівель, а також інформування громадян про витрати бюджетних коштів.

Як можна вдосконалити bi.prozorro.org

При використанні bi.prozorro.org виникали й певні труднощі.

На початку роботи з BI траплялись труднощі у правильному підборі фільтрів. Але з часом напрацювали певні «механізми» щодо здійснення певної вибірки даних, необхідних для аналізу та здійснення контролю. На сьогодні така проблема відсутня.

Також після реєстрації сторінки в мережі Facebook виникла необхідність оперативно бачити оголошені закупівлі. Виявили, що на BI оголошена закупівля з’являється на наступний день, після оголошення. Враховуючи той факт, що допорогові закупівлі можуть мати термін подачі пропозицій лише 1 день, необхідно було отримувати інформацію про оголошені закупівлі у день її оголошення. Виходом із ситуації стала підписка на розпорядників на одному з майданчиків Prozorro.

Хотілося б, щоб у bi.prozorro.org було спрощене формування посилань. На сайт Нікопольської міської ради нам вдалося оформити посилання на bi.prozorro.org лише за допомогою прописування фільтрів вручну у посилання (через select).

Поради іншим керівним органам

Зараз завдяки відкритим даним з’явилося дуже багато аналітичних інструментів. І ними треба активно користуватися. Окрім BI, ми використовуємо портал E-data, платформу clarity-project та ресурс Міністерства юстиції України щодо пошуку відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань  https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch.

Без сумніву, радимо використовувати модуль bi.prozorro.org, передусім для внутрішнього контролю та недопущення порушень законодавства з питань публічних закупівель.

 Модуль надає нам можливість:

1.здійснювати моніторинг та фільтрувати будь-які закупівлі країни, користуватися досвідом складання тендерної документації з успішно проведеної закупівлі з великою конкуренцією

2.швидко відстежувати всі проблемні моменти в закупівлях, які проводяться за бюджетні кошти м. Нікополя (моніторинг ДАСУ, оскарження АМКУ, вимоги в системі)

3.отримувати інформацію про всіх учасників, які брали участь в закупівлях.

Проект реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program та Проекту USAID / UK aid “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS”

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання