Як, перевіряючи завищені ціни на закупівлях, вийти на змову?

21.03.2019 17:20

Усе почалося з youtube-відео, яке нам надіслали з проханням дослідити закупівлю. Так вдалося розплутати цілий клубок змов.


16 липня 2018 року Відділом освіти Києво-Святошинської районної державної адміністрації була оголошена закупівля 47 комплектів обладнання для робочого місця вчителя, а саме інтерактивні дошки, мультимедійні проектори та персональні комп’ютери вчителя форм-фактор ноутбук. Очікувана вартість закупівлі складала 4 304 500,00 грн. Договір з переможцем торгів ДОЧІРНІМ ПІДПРИЄМСТВОМ "КВАНТ" ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "ЕЛЕКТРОВИМІРЮВАЧ" уклали на суму трохи нижчу від очікуваної вартості 4 282 000, 00 грн. Але замість 47 комплектів обладнання Замовник закупив лише 40, про що були внесені відповідні зміни в  тендерну документацію.

Ціни в тендері були явно завищені. Адже на сайті виробника ПАТ "ЕЛЕКТРОВИМІРЮВАЧ" вартість товару була значно нижче, ніж запропонував Відділу освіти Києво-Святошинської РДА учасник ДП "КВАНТ", який є дочірнім підприємством  ПАТ "ЕЛЕКТРОВИМІРЮВАЧ". Про це детально розказано у відео, скеровано звернення до прокуратури.  Але мова буде про інше — про змову.

Вивчаючи пропозиції учасників, звернула увагу на порівняльні таблиці відповідності запропонованого товару, що вимагалась Замовником. Обома учасниками тендеру ДП "КВАНТ" та ФОП Камінський Юрій Петрович надані однакові за змістом таблиці, а в стовпці, де учасники вказували назву та модель інтерактивної дошки, зроблено однакову описку - “Гарантія на дошку - 3 рокb.

З однієї букви все і почалось. Було встановлено, що й інші документи учасників мають схожий вигляд та назви, хоча більшість з них мали бути в довільній формі. Крім того, учасники ДП “КВАНТ” та ФОП Камінський Ю.П. подали свої пропозиції в один день 23.08.2018 з різницею в дві години.

Далі ставало ще цікавіше, завдяки інформації веб-порталу Dozorro виявилось, що ці фірми часто ходять на тендери разом, а саме 28 разів: у 20 закупівлях переміг ДП “КВАНТ”, ФОП Камінський Юрій Петрович жодного разу. При цьому ФОП Камінський Ю.П. жодного разу не знижував ціну протягом усіх торгів, таким чином його цінова пропозиція завжди була вищою.

Що ще пов’язує цих учасників? Спільні номери телефонів та схожа електронна пошта. ФОП Камінський Ю.П. в одному з договорів, що завантажені в системі електронних закупівель ProZorro, в своїх реквізитах вказав телефонні номери, зазначені на офіційному сайті свого так би мовити конкурента ДП “КВАНТ”. Також, обидва учасники з Житомирської області. Здавалося, що на цьому все, але історія має продовження.

Ми виявили, що іншим постійним конкурентом ДП “КВАНТ” на торгах є ФОП Токарева Тетяна Василівна, яка зареєстрована за тією ж адресою, що й ФОП Камінський Юрій Петрович.

ДП “КВАНТ” та ФОП Токарева Тетяна Василівна брали разом участь у 29 закупівлях. І тут вже знайома система: у 14 закупівлях переміг ДП “КВАНТ”, ФОП Токарева Т. В. не перемогла жодного разу. При цьому практично у всіх тендерах не знижувала ціну протягом аукціону, а її цінова пропозиція завжди була вищою.

Основним товаром, який пропонували ці учасники, було обладнання для шкіл — навчальне приладдя, дидактичні матеріали, комп’ютерну техніку, обладнання для різних шкільних кабінетів.

Тож на закупівлях товарів для шкіл сформувалось таке собі тріо з Житомира, яке як по нотах розігрувало тендери на вигідних для себе умовах. Лише за півроку вони розіграли між собою 32 тендери на 23,4 мільйона гривень.

Про тендерні пригоди цієї трійці ми повідомили Антимонопольний комітет України, який має оцінити законність такої спільної діяльності.

Чи варто публічним закупівлям під час війни повертатись в конкурентне русло

Як зробити закупівлі знову прозорими, але не втратити у швидкості та безпеці.

31.05.2022 14:00

Як замовнику зареєструватися на DOZORRO

Що треба зробити, щоб отримати змогу відповідати на відгуки щодо своїх закупівель.

09.02.2022 10:00

Грудневі жнива на Полтавщині

Щороку ми мріємо, що ці жнива зникнуть — однак раз по раз натрапляємо на такі історії.

10.01.2022 12:30

Нова локалізація або як не треба писати закони

Депутати запропонували нову версію законопроєкту для нібито захисту українського виробника. Розбираємося, що з ним не так.

08.10.2021 12:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання