Як у BI Prozorro знайти і дослідити закупівлі конкретного замовника

12.04.2021 16:15

Яка потреба? 

Дослідити, що купує конкретний замовник і як

Що робимо? 

Вибираємо конкретного замовника та шукаємо потрібні дані про його закупівлі. Перевіряємо статус проведених процедур закупівель замовника на поточний рік та шукаємо минулорічні договори.

Чому це важливо?

Замовники проводять закупівлі для забезпечення суспільно важливих потреб населення. Але не завжди все проходить гладко та своєчасно. Причини цього можуть бути різними. Тому важливо, щоб журналісти знали, де перевірити інформацію про закупівлі замовника, щоб потім повідомити про ситуацію читачів.


Як вибрати конкретного замовника

Уявіть, що вам потрібно підготувати матеріал про причини затягування закупівель продуктів харчування у дитячі садочки міста. Батьки почали скаржитися, що дітей з початку року стали менше годувати фруктами, овочами та молоком. При цьому адміністрація дитсадків запевняє, що причиною цього є тендери, які ніяк не відбудуться. Отож модуль BI Prozorro допоможе дізнатися:

  • на якій стадії знаходяться закупівлі; 
  • чому тендер не відбувся, а харчування продовжується; 
  • як знайти проблеми із затримкою тендера; 
  • хто зараз постачає продукти. 

У цій інструкції ми поділимося, як найкраще знайти відповіді на ці питання, на прикладі міста Полтави.

Щоб почати працювати з BI Prozorro, зайдіть у додаток “12. Етап закупівель”. Обрати закупівлі конкретного замовника легко, коли відомий його код ЄДРПОУ. Для цього перейдіть на лист “Організатори”, який відображає інформацію про всіх, хто проводить публічні закупівлі в Україні.


На листі знайдіть поле “Організатор”, у пошуковому рядку введіть код ЄДРПОУ потрібного замовника та натисніть Enter. Якщо ви не знаєте код, можна шукати організатора за ключовими словами. Зробити це вам допоможе наша інструкція. Після того, як відбір закріпиться, на листі відобразяться показники закупівель обраного замовника за останні два роки. У нашому випадку це Управління освіти і науки Полтавської міської ради. 

Тут важливо також зауважити, що в одних населених пунктах навчальні заклади проводять закупівлі самі, а в інших - цим централізовано займається місцеве управління освіти.

Далі нам треба уточнити вибірку закупівель - для цього поставимо фільтр на конкретний період. Тож варто зорієнтуватися, коли саме могли відбутися закупівлі, які нас цікавлять. Одні замовники розпочинають проводити закупівлі продуктів харчування для дітей в кінці року, а інші - на початку. Якщо вам відомі місяць/квартал, коли установа оголосила закупівлю, тоді обирайте його. Якщо ні, ви можете скористатися наступними порадами:

  • якщо закупівля ще триває, тоді краще оберіть попередній та поточний місяці року, бо наприклад, відкриті торги в середньому тривають понад місяць;
  • якщо закупівля була неуспішною, і її оголосили повторно, оберіть поточний рік. Додатково можна подивитися грудневі закупівлі минулого року; 
  • якщо ви шукаєте договір, який покриває потребу зараз (поки триває новий тендер), краще вибрати минулий, а то й додатково - позаминулий роки. Якщо говорити про наш конкретний приклад у цій інструкції, саме в кінці попереднього або на початку року найчастіше оголошують закупівлі на харчування);
  • якщо до цього моменту знайти потрібні закупівлі так і не вдалося, оберіть весь рік.

Припустимо, нам відомо, що замовник оголосив закупівлю на початку цього року, тому обираємо поточний рік та перевіряємо стан проведення закупівель продуктів харчування. 

Як подивитися закупівлі замовника та на що звернути увагу  

Щоб подивитися дані про групи продуктів, які купує окремий замовник, та знайти потрібний код CPV, треба перейти на лист “Показники”. Усі проведені вами відбори закріплюються згори та зберігаються, коли ви переходите на інший лист, тому не хвилюйтесь, що ваш вибір замовника зникне. 

CPV (Common Procurement Vocabulary) - це те саме, що і Єдиний закупівельний словник (ДК 021:2015).  Основний словник ЄЗС установлює коди та назви продукції та послуг, що можуть бути предметом закупівель. Цей класифікатор призначений для стандартизації опису в договорах (контрактах) предмета закупівель, забезпечення більшої прозорості процедур закупівель товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти, створення ефективного конкурентного середовища тощо.

Тут ви можете побачити, на які взагалі товари, роботи та послуги замовник витрачає найбільше грошей. Щоб це зробити, спочатку  потрібно натиснути на показник “Очікувана вартість”. Тепер давайте подивимося на діаграму “Класифікація CPV”. Тут ми бачимо, що за очікуваною вартістю лідерами в нашого замовника є є продукти харчування - це код CPV 15000000-8 (продукти харчування, напої, тютюн та супутня продукція). Водночас, також може бути, що замовник обрав інший код CPV, щоб придбати харчі. Тому аби не пропустити жодної закупівлі продуктів, ми маємо обрати всі потрібні підрозділи CPV, які стосуються їжі. Тому додатково добираємо товари з підрозділу “сільськогосподарська, фермерська продукція, продукція рибальства, лісництва та супутня продукція” (код CPV - 030000000-1). 

Щоб легше шукати потрібні підрозділи CPV, можна збільшити діаграму. Для цього наведіть курсор мишки у правий верхній кут самої діаграми, де з’явиться коло з підписом “На весь екран”.

Отже, зараз відібрано всі закупівлі товарів, які входять у підрозділи CPV, що стосуються продуктів харчування. Але як пам’ятаєте, в нас є проблеми з харчуванням - давайте розберемося, чому вони виникли?

1. Пошук причин затримки закупівель замовника

Щоб дізнатися деталі закупівель, нам потрібно перейти на лист “Тендери/лоти”. Придбання продуктів можуть бс маути довгими з декількох причин:

  • закупівля затягнулася, бо її оскаржують, або ж через те, що замовник виправляв помилки у своїх документах;
  • попередні спроби провести тендер були неуспішними, і його оголошували знову.

Давайте розберемо ці варіанти по черзі. У полі “Статус лота” оберіть активний лот закупівлі. Тепер перед нами - всі активні тендери, за якими ще не уклали договори. Дізнатися, що саме планують придбати за відібраним закупівлями, можна у колонці “Лот”.

Деколи текст дуже великий, і він не влазить у стовпчик. У такому випадку ви можете навести курсор мишки на назву предмета закупівлі в потрібному рядку і переглянути одразу весь текст.

Як можна побачити з таблиці, поки що не придбали молоко, овочі та фрукти. Давайте дізнаємося, наприклад, причину затримки закупівлі молока. Адже судячи зі значення в колонці “Дата публікації процедури закупівлі”, закупівля розпочалася ще у січні. Для цього треба перейти у Prozorro через посилання “Лот”. І ось тут ми можемо побачити, що бізнес скаржився на дискримінаційні вимоги тендерної документації у цій закупівлі. АМКУ задовольнив скаргу.

Варто також звертати увагу, чи немає в закупівлях моніторингів Держаудитслужби. Аудитори можуть виявити порушення на тендері і зобов’язати замовника ого виправити. Ця інформація відображається у закупівлі. 

А потім управління освіти і науки Полтавської міської ради вирішило скасувати тендер через відсутність потреби. Інколи замовники так роблять, коли в закупівлі переміг  учасник, який їх не влаштовує, але якого законно немає за що відхилити. Таке рішення організатора торгів учасник оскаржує.

При цьому в переліку активних закупівель ви побачите, що замовник оголосив новий тендер на молоко. Отже, потреба насправді не відпала. Але щоб переконатися, що це заміна скасованої закупівлі, рекомендуємо перевірити вимоги до предмета закупівлі та місця поставки. Цю інформацію ви знайдете у тендерній документації чи проєкті договору. 

Так само, як активні закупівлі, можна перевірити й неуспішні. Там можуть бути скарги учасників чи вимоги бізнесу, які замовник так і не задовольнив. Через це на тендер міг не прийти жоден постачальник і він врешті не відбувся. Однак зауважимо - далеко не завжди неуспішність закупівлі свідчить про навмисне порушення з боку замовника.

2. Пошук попередніх договорів замовника

Проте відкритим залишається питання, хто постачає молоко дітям у садочки, допоки триває новий тендер. Припустимо, що на цей час замовник уклав прямий контракт з кимось із постачальників. Щоб подивитися лоти, де підписаний договір, потрібно змінити статус на “Завершений лот закупівлі”. 

У результаті бачимо, що управління освіти провело переговорну процедуру за нагальною потребою на закупівлю молока. Діти з березня продовжать пити молоко. Його постачатиме ФОП, який не брав участі у тендерах замовника.

Утім, поки що нам досі невідомо, хто ж привозив молоко у садочки в період з січня до лютого 2021 року. Щоб встановити це, пропонуємо змінити рік у відборі з поточного на минулий. Тепер перед нами перелік лотів всіх продуктів 2020 року - але їх мало порівняно з 2021 роком, і молока теж немає. Це говорить нам про те, що замовник уклав договори на забезпечення потреби 2020 року ще у 2019, тобто завчасно. Щоб це перевірити, давайте перейдемо у додаток “Етап закупівель (всі роки)”.

У цьому додатку переходимо одразу на лист “Лоти”. Далі у полі “Організатор” вводимо код ЄДРПОУ нашого замовника, обираємо 2019 рік та завершений статус лота. Так ми виберемо всі закупівлі з укладеними договорами.

Тепер шукаємо молоко. Для цього в колонці “лот” треба активувати пошук і написати найменування товару із застосуванням зірочок, а саме: *молоко*. Щоб створювати максимально ефективні запити, рекомендуємо ознайомитися з нашою детальною інструкцією.

Отже, ми знайшли закупівлю молока на потребу 2020 року. До речі, вона була оголошена ще в листопаді 2019 року. Тепер пропонуємо перейти через посилання “Лот” на закупівлю у Prozorro. Там можемо ознайомитися зі змістом укладеного договору.

Тепер знаємо, що молоко у 2020 році постачало ТОВ “КРАЙ-МК” вже з кінця січня, хоча цей тендер також трохи затягувався через оскарження. 

Також тут можна побачити додаткову угоду. Саме за її допомогою  управління освіти і науки Полтавської міської ради домовилося з ТОВ “КРАЙ-МК”, щоб воно забезпечувало молоком дитсадки на початку 2021 року, поки замовник проводив новий тендер.

Тож врешті ми визначили, чому закупівлі молока в управління освіти і науки Полтавської міської ради затягнулися:

  • Придбання молока на поточний рік затрималося через оскарження вимог замовника. Ймовірно, він не дуже якісно склав тендерну документацію (ТД). Антимонопольний комітет задовольнив скаргу, і замовник мав внести зміни в ТД.
  • Однак організатор вирішив скасувати закупівлю начебто через відсутність потреби. І вже через два тижні оголосив аналогічний тендер.
  • Через такі затримки управлінню спочатку довелося продовжити попередній договір, а далі провести переговорну процедуру за нагальною потребою - щоб забезпечити дітей молоком, допоки не буде обраний переможець нового тендеру.
  • Замовник міг провести закупівлю молока вчасно - наприклад, минулого року йому це вдалося.
  • Як висновок, якщо замовник буде продовжувати проводити закупівлі так само, як і цього разу, дуже ймовірно, що з постачанням молока в дитсадки знову можуть виникнути затримки.  

За допомогою цього алгоритму ви можете встановити причини затягування й інших закупівель та написати про це матеріал. До речі, можливо, це вплине на замовника, той почне оголошувати закупівлі заздалегідь і з недискримінаційною документацією. 

Повний перелік інструкцій є на сторінці інструментів DOZORRO та на нашому Youtube каналі

Окрім цього, ви можете надіслати запитання нам на пошту bi@ti-ukraine.org. А також запрошуємо долучитися до групи Аналітичні інструменти Prozorro на Facebook. Тут ми публікуємо новини про оновлення модуля і разом з його користувачами обговорюємо інструменти. Приєднуйтесь!

Як по-новому працювати з додатком «Медичні закупівлі»

Ми оновили таблиці в додатку. Розповідаємо, що саме змінилося.

28.06.2022 17:18

Як швидко обмежити вибірку закупівель у BI Prozorro

Модуль аналітики оновлено: встановили обмеження на розмір таблиць на листах “Тендери/лоти” та додали кілька найпоширеніших відборів. Розібратися зі змінами допоможуть наші рекомендації

26.04.2022 11:08

Оновлення листів Організатори

Оновлення листа Організатори для точного та швидкого відбору замовників

01.03.2022 13:00

Оновлення листів Учасники

Оновлення листа Учасники для точного та швидкого відбору учасників закупівель 

01.03.2022 12:05

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання