Як в Києві ремонтують школи (інфографіка)

14.05.2018 09:34

Які школи та райони Києва отримали на ремонти з міського бюджету найбільше? Чому є ризик, що кошти на дорогі реконструкції можуть піти у приватні кишені, а не ремонт? Як школи просять гроші на ремонт?

КМДА на ремонтні роботи в 337 навчальних закладах витратила 1,7 млрд грн. Ми проаналізували дані, які змогли знайти в системі ProZorro*, по закупівлях ремонтних робіт з 2016 року у школах, гімназіях та ліцеях денної форми навчання.

Майже половина коштів пішли в два райони: Дніпровський (26%) та Печерський (22%). Там проходять дорогі реконструкції двох шкіл за 349 та 409 млн грн. Інші вісім районів отримали менше 10%.  Найменше отримали школи Голосіївського району (3%).

*Дані відбирались за допомогою фільтрів в Професійному модулі аналітики BI за ключовими словами. До аналізу потрапили 337 загальноосвітніх навчальних закладів денної форми, як школи, гімназії, ліцеї, спеціалізовані школи. В Києві їх офіційно 493.

Найдорожчі реконструкції шкіл

1. Школа №42, Дніпровський район – 409 млн грн

Найстарша школа лівого берега Києва на реконструкцію з прибудовою та надбудовою отримала рекордні для України 409 млн грн. Школа перебувала у занедбаному стані і потребувала ремонту. Її збирались реконструювали ще в 2007 році, однак гроші тоді розікрали.

Зараз до 1 вересня 2018 року школу №42 «нафарширують» пандусами, ліфтами, енергоефективними технологіями, тиром, приміщенням для уроків кулінарії і багато чим іншим.

Стан школи №42 до реконструкції

2. Ліцей №171 «Лідер», Печерський район - 349 млн грн

В навчальній складовій в ліцею нема проблем. У 2017 році мав десять «200-бальників» - учнів, які набрали на ЗНО максимум балів з різних предметів. Це друге місце по Україні.

Натомість з ремонтом можуть виникнути проблеми. В кінці 2017 року ліцей отримав на реконструкцію з прибудовою 349 млн грн.

Тендер виграла фірма «Варта спецбуд монтаж». Правоохоронні органи підозрюють, що фірма є так званою «прокладкою», створеною з метою «розтрати державного майна, мінімізації ПДВ та прибутку на податок великих реальних платників податків, нібито здійснюючи операції по виконанню різноманітних послуг, робіт або поставки товарно-матеріальних цінностей». Тобто гроші отримають, а чи зроблять ремонтні роботи до 2020 року – питання відкрите. Про закупівлю та учасника детальніше писало у розслідування  «Наші гроші».

Роботи планують завершити до 1 вересня 2019 року.

Ліцей "Лідер" до ремонту

3. Школа №22, Солом’янський район  – 115 млн грн

Реконструкція з добудовою теж проходить з проблемами. У 2017 році фірма “Альфа стар телеком” виграла свою першу закупівлю. Разом з підрядом на 115 млн грн, фірма отримала два кримінальних провадження за розкрадання коштів при реконструкції школи та відмивання грошей через підставні фірми. Правоохоронці звинувачують комунальне підприємство "Солом'янка - Сервіс" (замовник) у перерахувані  987 тис. грн за роботи, які не були виконані.

Цьому не слід дивуватись, бо в тендерній пропозиції підрядник вказав:

субпідрядників не збирається залучати

- з будівельної техніки має власний анкерний пристрій, дві бетономішалки, орендує два відбійних молотки, один перфоратор, два екскаватори і ще кілька одиниць техніки

- 18 робітників, включно з адміністративним персоналом

В договорі вказано, що роботи завершать до 2019 року. Подивимось на результати.

Що ремонтували в районах?

Ремонтні роботи у школах ми умовно розділили на:

- Заміна вікон

- Ремонт спортивних об’єктів (стадіони, майданчики, басейни)

- Загальний ремонт (приміщень, покрівлі, паркан, благоустрій території, добудови, прибудови і т.п.)

- Світло, вода, тепло (заміна світильників, каналізація, теплові труби і т.п.)

Як гроші на ремонт потрапляють у школу

Якщо в школі хочуть провести ремонт, наприклад утеплити стіну, директор пише листа до районного Управління освіти. В районі такі заявки збирають протягом року і потім направляють до КМДА для формування кошторису на наступний рік. Управління освіти також визначає пріоритетність ремонтів у школах, в залежності від рівня необхідності та наявного фінансування. Умовно кажучи, замінити «діряві» вікна в школі «А» є важливішим, ніж пофарбувати  стіни в школі «Б». Цю пріоритетність потім теж повинні перевіряти в КМДА.

Якщо ремонт дуже терміновий – в районі можуть допомогти, а можуть і ні. Все залежить, чи є зекономлені кошти. Винятком серед районів Києва є Деснянський. В рамках експерименту школи самостійно проводять закупівлі.

Стратегія директорів

Взимку в київській школі №148 імені Івана Багряного, яка знаходиться у Дніпровському районі столиці, почала відпадати плитка із зовнішньої стіни актової зали. 31 січня був направлений лист до Управління освіти. В районі відерагували швидко і 3 лютого видалили пошкоджену плитку на площі 30 м.кв. Однак директор школи Сергій Горбачов пропонує не просто провести частковий ремонт ділянки стіни, а зробити теплоізоляцію цієї стіни і сусідніх, бо актова зала школи потребує утеплення. 23 березня був направлений лист до Управління освіти, однак грошей поки не дали.

Того ж дня директор Сергій Горбачов відправив ще один лист щодо ремонту даху

«Коли трапляється дуже сильна злива, водовідвід не встигає скинути всю масу води і вона починає затікати під покрівлю та проливатися через горище просто у приміщення, що знаходяться нижче...В зв’язку з цим прошу Вас допомогти школі у виділенні фінансування на виправлення конструктивних недоліків даху та поточний ремонт пошкоджених водою внутрішніх приміщень будівлі». 

Грошей теж поки не дали.

Школа №148 імені Івана Багряного потребує ремонту даху, що протікає

Сергій Горбачов вважає, що школам треба надавати більше фінансової автономії, щоб подібні ремонти можна було проводити оперативніше. Директора також не влаштовує, що він не має прямого впливу на виконавця ремонту. Адже договір заключає не школа, а Управління освіти РДА або комунальне підприємство. 

Дмитро Ламза - наймолодший український директор київської школи №210. Він теж настирливо «засипає» листами РДА з проханням дати грошей на оновлення приміщень.

«Пишу листи, прошу, нагадую, звертаюся. Головне обґрунтувати, на що потрібні гроші. Дякувати місту Києву, їх виділяють. Зараз в нас буде спортивне поле, стадіон, побудуємо альтанки для учнів, щоб можна було проводити уроки просто неба», - розповідав 25-річний директор Depo.ua.

Відремонтована столова в школі №210

Децентралізація принесла київським школам більше грошей і більше ремонтів. Важливо, щоб правоохоронні органи не допустили розтрату цих коштів підставними фірмами на багатомільйонних реконструкціях. Система фінансування ремонтних робіт у школах, схоже, теж потребує "ремонту" - школам треба більше автономії в сфері закупівель. Щоб не доводилось чекати місяцями, доки залатають протікаючий дах.

Виправлено 19 травня. В попередній версії статті було вказано, що до аналізу потрапили 340 шкіл. Насправді їх було 337.

ProZorro: 670 млн грн на "чорні" офшори

Загалом на торгах ProZorro 350 компанії з бенефіціарами, зареєстрованими в “офшорних” країнах, уклали договорів на 30 млрд грн

07.10.2019 10:57

Соціальна політика з присмаком тендерних махінацій

Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту провів перевірку закупівель департаменту соцполітики.

23.05.2019 19:18

Онлайн-мапа Миколаєва: що ремонтували у вашій школі і садку

Що купували школи та садки Миколаєва через ProZorro - онлайн-мапа. Матеріал підготований спільно з НикВести (російською).

27.09.2018 10:20

Що купували садки Києва: онлайн-мапа

Ми додали на онлайн-мапу Києва закупівлі дитячих садків з 2016 року. Знайдіть свій садок, перейдіть на тендер і подивіться: що, коли, в кого і як дорого купували.

24.09.2018 10:27

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання