Закупилися до снігу: як готувався Київ до негоди у 2017-ому році

19.12.2017 13:50

У Києві випав перший серйозний снігопад. Безліч проблем для пішоходів та водіїв. Київські комунальники готувалися. Закупили у 2017 р. снігоочисну техніку та знаряддя на 148 млн грн. Аналіз цих закупівель вказує на наявність імовірних змов між учасниками та дискримінаційних умов в тендерній документації . “Київавтодор”, наприклад, купив 22 вуличні прибиральні машини за 137 млн грн у фірми, яка фігурує у кримінальному провадженні за розкрадання коштів. А замовники п’яти районів Києва на відкритих торгах купили “снігові відвали” у однієї фірми за однакову ціну.


У понеділок 18 грудня автівки були паралізовані у заторах, вантажівкам та фурам заборонили в’їзд у столицю, аеропорт “Жуляни” частину рейсів перенаправив у Бориспіль. Київські комунальники відзвітувались - працюють у посиленому режимі. За утримання доріг та тротуарів у належному стані в зимовий час у столиці відповідає “Київавтодор” та підпорядковані йому “Шляхово-експлуатаційні управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд” (КП ШЕУ), які є у кожному районі. “Київавтодор” задіяв 265 одиниць техніки і 370 працівників. Загалом, за даними прес-служби КМДА, чистити сніг виїхали 450 одиниць техніки (допомагатиме техніка іншої комунальної установи столиці - “Київзеленбуд”).

Які ще є резерви у комунальників

В районних відділеннях комунальних служб на наш запит відповіли, що на балансі мають 318 одиниць снігоприбиральної техніки, як, наприклад, трактори, автосамоскиди, снігонавантажувачі тощо. Для очищення вулиць та тротуатів готові 520 комунальників, які мають в своєму арсеналі 3904 лопат, скребок, льодорубів та інших ручних знарядь. Розрахувати, чи вистачить окремому району техніки та людей для прибирання снігопаду - завдання практично нереальне. Ця формула залежить від показників площі тротуатів, доріг, кількості зупинок, підземних переходів, сили снігопаду та ще багатьох параметрів. Схоже, райони не мають єдиної формуил, бо прес-служби ШЕУ у відповідях на запит відсилали на різні законодавчі акти.


Снігоприбиральна техніка, шт.
Лопати, скребки, льодоруби, шт.
Кількість людей у штаті
Голосіївський 37 158 190
Дарницький 26 373 35
Деснянський 26 230 35
Дніпровський 29 40 30
Оболонський 26 149 30
Печерський 42 355 40
Подільський 34 183 50
Святошинський 27 150 40
Шевченківський 41 266 35
Соломянський 30 2000 35
Всього 318 3904 520

Зведені дані по КП ШЕУ районів Києва

У 2017 р. замовники 9 з 10 районів Києва прикупили собі нову техніку. Найбільше грошей на підготовку до зими цього року виділив Деснянський район - 1,2 млн грн. З другої спроби закупив снігоприбиральний трактор за 479 тис. грн. А весною ще 50 снігоприбиральних лопат. Найменше грошей виділив на зиму Подільський район - 79 тис. грн. на відвал сніговий (хотіли ще купити сніговий відвал, однак відмінили закупівлю “через скорочення видатків”).

Деякі райони Києва уклали додаткові договори з приватними фірмами на випадок, якщо власних сил не вистачатиме. Зробили це ШЕУ Деснянського, Голосіївського, Шевченківського та Подільського районів. Суми договорів - від 49 до 174 тис. грн.

Витрати КП ШЕУ на придбання та ремонт снігоочисної техніки, ручного знаряддя та оренду техніки приватних компаній у 2017 р. Дані складені на основі даних модуля аналітики bi.prozorro.org

Схоже, що київські комунальники ще мають технічні та людські резерви для розчищення у сильний сніг тротуарів пішоходам та доріг водіям. Натомість бентежить інше - підозрілі закупівлі техніки “Київавтодору” та підпорядкованих йому ШЕУ.

Німецькі Bucher

Окремо від районних ШЕУ, снігоочисну техніку у 2017 р. купував “Київавтодор”. У листопаді за 22 німецькі підмітально-прибиральні машини CityCat 2020 (виробник Bucher) одеській фірмі заплатили 137 млн грн. У компанії був тільки один конкурент - харківський “Автоком”. Тендер “Київавтодор” оголосив у середині жовтня. Що підозрілого?

1. Строки поставки. Договір підписаний 29 листопада. В тендерній документації сказано, що 22 одиниці повинні бути доставлені протягом 20 днів після підписання договору. Швидше за все техніка була доставлена раніше, бо 18 грудня “Київавтодор” хвалився у Facebook, що Bucher вже працюють на вулицях. Тобто, фактично виграти могла лише та фірма, яка вже мала необхідну кількість одиниць на українському складі.

2. Один із потенційних учасників закупівлі зауважив, що в тендерній документації технічні вимоги до прибиральної техніки прописані таким чином, що їм може відповідати тільки одна модель - CityCat 2020 виробника Bucher. Зрештою, так і сталось.

3. Низький рівень економії коштів - 0,5%.

4. Синхронність у діях учасників закупівлі

Сукупно ці фактори вказують, що “Київавтодор” швидше за все підготував тендерну документацію під заздалегідь обраного учасника з Одеси.

Важлива деталь - одеська компанія “Глобус-авто” фігурує у кримінальному провадженні, відкритому київською прокуратурою у 2017 р. про розкрадання державних коштів у змові з працівниками “Київавтодор”:

“Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи КК «Київавтодор» запровадили механізм розкрадання грошових коштів, які виділяються на будівництво, експлуатацію, утримання, капітальний і поточний ремонт автошляхів м. Києва та пов'язані з цим витрати, шляхом їх придбання за завищеними цінами та подальшого перерахування різниці на рахунки суб'єктів підприємницької діяльності з ознаками фіктивності, з метою їх переведення у готівку та привласнення”, - йдеться у матеріалах справи.

То що, розкрадання продовжується?

Болгарська техніка

Окрім “Київавтодору”, київські районні ШЕУ цього року теж відзначились низкою підозрілих закупівель. П’ять районів - Дарницький, Святошинський, Оболонський, Деснянський та Шевченківський - закупили у серпні-вересні 2017 р. однакові снігові відвали у одного постачальника - болгарської фірми “Констракшт машинері”. Всі замовники заплатили однакову ціну - по 348 тис. грн. Хіба не дивно, що на 5 різних відкритих торгах перемагає одна фірма з однією ціною?

Конкурентом на цих торгах була київська фірма “СпецКомТранс”. З літа 2017 р. ця компанія разом з “Констракшн машинері” приходила позмагатись віч на віч 30 разів у торгах по всій Україні. В жодному з них “СпецКомТранс” не виграв. У власника “СпецКомТранс” є фірма-двійник з майже ідентичною назвою - “Спец Ком Транс”. З літа 2016 р. “Спец Ком Транс” приходив позмагатись один на один з “Констракшн машинері” 64 рази. Вгадайте скільки разів виграла? Теж нуль. Фактично, дві компанії одного власника за останні півтора роки “злили” 94 лоти на суму 264 млн грн, зекономивши державі 1%. Мабуть, не складно передбачити, чим закінчаться 9 торгів за участі цих пар на 18 млн грн, що оголошені у грудні 2017 р.

Білоцерківська техніка

Ще одна підозріла “пара”, яка виграє тендери в столичних прибиральників - білоцерківські компанії “Білоцерківський механічний завод” та “Біоноватех”. “Біоноватех” брав участь у 12 торгах, однак теж жодної копійки не отримав з бюджету. Завод переміг у 7 з 12 лотів щодо закупівлі київськими ШЕУ снігових відвалів та ремонту техніки. При очікуваній вартості 1,45 млн грн економія склала 2%.

Що купили у “Білоцерківського механічого заводу”?

У випадку з “болгарською” та “білоцерківською” парами прослідковується схожа картина: учасники як правило приходять удвох, мають одного постійного переможця, ціна понижується на незначні 1-2%. Де тут конкуренція та ефективність? Якщо це не змови, то що це?

Цифри кажуть, що у випадку сильних снігопадів комунальні служби Києва ще можуть використати резервну техніку, людей та знаряддя. Чи цього достатньо - покаже зима. Звичайно, Києву потрібно закуповувати нову техніку, адже стара ламається і місто розвивається. Однак те, як проводили закупівлі комунальники у 2017 р. - виглядає тривожно. По-перше, “Київавтодор” закупив техніку на чималі 137 млн грн у компанії, яка підозрюється у розкраданні державних коштів спільно з співробітниками того ж “Київавтодору”. По-друге, снігоочисне обладнання купується та ремонтується в учасників, поведінка яких має характерні ознаки змови. По-третє, бюджет столиці економить на таких закупівлях - копійки.

Чорнобиль у ProZorro: будівельна зона відчуження для обраних

Команда DOZORRO роздивилась публічні закупівлі для зони відчуження за останні три роки

09.08.2019 09:13

Соціальна політика з присмаком тендерних махінацій

Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту провів перевірку закупівель департаменту соцполітики.

23.05.2019 19:18

Онлайн-мапа Черкас: що купували школи і садки

Ми свторили онлайн-мапу Черкас із закупівлями шкіл та дитячих садків з 2016 року. Знайдіть свій заклад, перейдіть на тендер і подивіться: що, коли, в кого і як дорого купували.

10.10.2018 22:32

Онлайн-мапа Миколаєва: що ремонтували у вашій школі і садку

Що купували школи та садки Миколаєва через ProZorro - онлайн-мапа. Матеріал підготований спільно з НикВести (російською).

27.09.2018 10:20

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання