Закупівлі шкільного харчування: змови

05.02.2020 20:30

Шкільне харчування — це закупівлі, де експерти знаходять чи не найбільше порушень на дуже примітивному рівні. Найчастіше — невідповідність переможців та змови учасників. 

У більшості випадків у торгах беруть участь фізичні особи-підприємці: колишні кухарі, або працівники профільних комунальних підприємств (і не завжди колишні), які приходять на торги з однаковими документами.  

За 2019 рік ми скерували 9 звернень з виявленими порушеннями у Західний офіс Державної аудиторської служби, Львівське територіальне відділення Антимонопольного комітету України та в управління Західного офісу Держаудитсужби у Тернопільській області. У п’яти з них було встановлено антиконкурентні узгоджені дії з боку учасників. Також ми оскаржили неправомірне проведення переговорної процедури Відділом освіти Кам'янка-Бузької районної державної адміністрації Львівської області, яке підтвердив  моніторинг ДАСУ, та необґрунтований вибір переможця Тернопільською спеціальною загальноосвітньою школою. Після позитивного рішення моніторингу ДАСУ за цією закупівлею замовник розірвав укладений договір.

Цьогорічні тендери не стали винятком. Стрийська спеціалізована школа № 4 провела торги на закупівлю послуг з харчування, на які подалися два учасники: ФОП Черепанин Любомира Ярославівна та ФОП Петричкович Галина Богданівна. На стадії аукціону Петрикович Галина не змагалася з конкуренткою. Тому замовник визнав переможцем торгів ФОП Любомиру Черепанин і уклав з нею договір, хоча учасниця не подала всіх необхідних документів у своїй тендерній пропозиції.  

Але порушення на цьому не закінчилися. Як виявили експерти Центру та журналісти інтернет видання «Наші гроші. Львів», учасниці завантажили ідентичні довідки, що вимагав замовник у довільній формі, а саме: лист-згоду на обробку персональних даних, довідку про робітників і довідку про наявність обладнання та матеріально-технічної бази. До речі, вони раніше зустрічалися на торгах Стрийської ЗОШ №7 у 2017 році.

Але і це ще не все. Під час дослідження ми встановили, що документи переможиці та протокол розгляду тендерних пропозицій були створені в одній програмі – Hewlett-Packard Intelligent Scanning Technology (версія PDF – 1.2. (Acrobat 3.x), одним автором  – «1 (BUH)». Журналісти видання «Наші гроші. Львів» поцікавилася в обох сторін, чому учасник використав для подання своєї пропозиції техніку замовника. На що ті відповіли, що «не знають, як так сталося». На мою думку, замовник чи його посадова особа не просто так дозволяє сканувати в себе документи. Такий факт свідчить про пряму корупцію. Адже сканування документів для учасників – це лобіювання їхніх інтересів та ознака тісної співпраці. 

Крім Стрийської школи, антиконкурентні узгодження дії були встановленні і на закупівлі відділу освіти Кам'янка-Бузької районної державної адміністрації Львівської області. Участь у тендері взяли ФОП Фалісей Стефанія Василівна, споживче товариство «Оксамит» Кам'янка-Бузької райспоживспілки та ФОП Кекош Галина Миколаївна. Насамперед їх пов’язували  трудові відносини. Галина Миколаївна — працівниця Оксамиту. А Стефанія Василівна — лідерка райспоживспілки, до якої належить Оксамит.

Окрім того, учасники цієї закупівлі так само створювали тендерні пропозиції в одній програмі на одному комп’ютері. Також на документах тендерних пропозицій усіх трьох помітні однакові дефекти друку.  

Варто зазначити, що минулого року відділ освіти Кам'янка-Бузької районної державної адміністрації неправомірно провів переговорну процедуру щодо закупівель цих послуг.

Незважаючи на практику попередніх років, виявлені та підтвердженні порушення зі сторони Державної аудиторської служби та територіальних відділень АМКУ, замовники та учасники й надалі проводять закупівлі, порушуючи закон. На жаль, небажання замовників заглиблюватися у проблему та потреба вчасно провести закупівлю, щоб не порушувати режим харчування учнів, не дають покращити якість харчування школярів.



Як закупити комунальні послуги і не порушити закон

Відповіді на чотири найпоширеніші питання про закупівлю послуг водопостачання і водовідведення.

17.02.2021 11:00

Багатостраждальне будівництво дитячого садка: четверта спроба теж невдала

Перемогу на вже вчетверте оголошених торгах отримала компанія, якій менше року. Водночас її пропозиція не відповідає тендерній документації.

27.07.2020 18:00

Розбити серце на прямі договори

Як уникнути аукціону, коли купуєш металеві конструкції для парків.

16.07.2020 21:30

Вигідна жіноча дружба

Дві підприємиці з Івано-Франківська змовилися та конкурують на тендерах уже не перший рік.

25.05.2020 22:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання