Затишне депо: як «Київзеленбуд» будує в лісі пожежну частину з широкими функціями

30.11.2020 13:25

У Києві взялися розбудувати два законсервовані пожежні депо. Але не в житлових масивах — а в лісі. І не лише задля ліквідації пожеж.

Хороша новина — в столиці планують зробити депо в Деснянському і Святошинському районах столиці  — облетіла місцеві медіа після оголошення тендера на проєктні роботи. У Києві давно бракує пожежних депо, і потреба ця назріла не вчора. Але у цьому випадку йдеться винятково про пожежну безпеку у лісопаркових масивах.

Комунальне об'єднання «Київзеленбуд» утримує Дарницьке і Святошинське лісопаркові господарства — це десятки гектарів лісових масивів. У 1999 році місцева влада вирішила збудувати для цих господарств власні пожежні частини зі своїм парком спецмашин, оглядовою вежею і насосною станцією. На початку 2000-х будівництво розпочали, але так досі й не закінчили. У Святошинському лісгоспі споруду не прийняла Державна архітектурно-будівельна інспекція, а в Дарницькому — роботи закінчилися на стадії «фундамент і стіни». 

У 2020 році «Київзеленбуд» повернувся до цієї ідеї — у жовтні провів тендер на розробку проєктно-кошторисної документації по об'єкту «Будівництво пожежного депо і двох лісових кордонів Дарницького лісопаркового господарства та пожежного депо і будівлі виробничо-службового призначення Святошинського лісопаркового господарства». 

Торги з пропозицією в 5,679 млн грн виграло ТОВ «Проектно-будівельна компанія “Нувель”». Воно запропонувало ціну лише на 200 тис. грн нижче очікуваної вартості. Водночас замовник відхилив значно вигіднішу тендерну пропозицію — 4,490 млн грн від ПрАТ «Хімнафтомашпроект», бо вона не відповідала тендерній документації.

З додатка до договору випливає, що по цій закупівлі замовник чекає на розробку проєкту лише одного пожежного депо — у Дарницькому лісгоспі за адресою Броварський проспект, 2а. 

За цією адресою є будівля, вишка і два службові приміщення. На їх зведення витратили 7 млн грн. Потім фінансування припинилося й об’єкт залишився на стадії недобуду. Підприємство-власник провело експертизу, яка засвідчує, що недобуд депо не законсервували належним чином: стіни та перекриття в аварійному стані й непридатні для подальшого використання. 

фото: Леся Падалка

Нинішнє проєктувальне завдання містить такі параметри замовлення: депо на 8 машин, адмінбудівля, насосна станція і каналізація, а також «готель (гуртожиток) на 100 місць».

У тексті пояснювальної записки до розпорядження КМДА від 6 листопада 2020 року, яким поновлюється будівництво, є такі рядки щодо підстав для прийняття рішення «на виконання протоколу доручень N003/101 від 10 грудня 2019 року, напрацьованих під час наради з питання будівництва житла для працівників КО “Київзеленбуд”». 

З питанням, про яке житло йдеться, ми звернулися до замовника — в «Київзеленбуд». В організації повідомили щодо проєкту наступне: «Комплексним рішенням є будівництво пожежного депо – будівлі для розташування персоналу місцевої пожежної команди, сформованої з працівників лісопаркового господарства, з метою чергування 24/7, а також для зберігання та технічного обслуговування пожежно-рятувальних автомобілів і обладнання». 

Нагадаємо, депо розраховане на розміщення 8 автомашин (і пожежних, і службових), а також на 20 місць адміністративної частини. Натомість житлову частину проєктують на 100 місць — для людей, як сказано в поясненні, які перебувають на чергуванні.

Ділянка, відведена під нове депо, розташована зовсім не посеред лісу — прямо вздовж Броварського шосе: за будівельним гіпермаркетом на виїзді з міста, у пішій доступності до метро «Лісова». Поруч розвивається котеджна забудова.

джерело: Карти Google

Нове депо будуватимуть коштом місцевого бюджету, а перебуватиме воно на балансі комунального підприємства. Штати таких депо формують з вільнонайманих працівників, а не фахівців Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС). Обслуговувати ця частина буде винятково лісопаркові масиви Дарницького господарства.  

Водночас, як нам розказали в головному управлінні ДСНС Києва, у столиці існує суттєвий дефіцит звичайних пожежних частин, що гасять пожежі в місті, а не лише в лісах. Востаннє нове пожежне депо відкривали в столиці у 2006 році на вулиці Кошиця у Дарницькому районі. Ще одне депо передав на баланс міського ДСНС монетний двір НБУ (Троєщина) у 2016 році.

Генплан Києва до 2020 року передбачав, що в столиці на цей час буде функціонувати 50 пожежних депо.  Насправді зараз їх 25, і через нестачу депо радіус охоплення деяких з них становить до 7 км замість нормативних 3 км.

На будівництво двох зеленбудівських депо, які будуть обслуговувати винятково лісові масиви, а не житло, планують витратити 120 млн грн. З них 5,6 млн грн сплатять за проєктні роботи по одному об'єкту вже до кінця 2021 року.

Усе про Подільський міст: коли поїде, скільки коштує і скільки справ відкрили

Подільсько-Воскресенський міст через Дніпро в столиці вкотре подорожчав — тепер його вартість складає майже 20 млрд грн, а відкриття руху знову відклали принаймні на рік.

06.12.2021 13:00

Кисень на потоці: Як київські ковідні лікарні обладнували системами киснепостачання

За останні півтора року 16 столичних медзакладів, опорних по ковід, облаштували в себе кисневі станції та розводку кисню по палатах.

23.11.2021 10:30

Майданчики понад усе: куди йдуть гроші на освіту

Як управління освіти витратило бюджетні гроші на ігрові майданчики, які навіть розміщувати не було де.

03.11.2021 15:00

Чому в київських тролейбусах немає PayPass

Київ позбувся паперових талонів у громадському транспорті, але не дозволив пасажирам сплачувати банківською карткою, як це можна зробити в метро. Ми розбиралися, що стало цьому на заваді.

12.08.2021 10:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання