Змова і порушення на одному тендері: як учаснику не варто починати свій шлях в Prozorro

26.10.2020 16:30

Участь у першому тендері — це завжди стрес для бізнесу, а згодом і позитивний чи негативний досвід. Підготовка документів, азарт аукціону  і, нарешті, укладений договір як винагорода за якісно зроблену роботу. Утім, трапляються й поразки, після яких частина учасників назавжди покидає публічні закупівлі, а частина із подвійним завзяттям шукає нові тендери, щоб подати свої пропозиції. 

Мабуть, унікальний перший досвід участі в закупівлях отримає ФОП Чорна Марина Євгенівна. Вперше підприємиця взяла участь у відкритих торгах КП «Андрушівська центральна районна лікарня» по закупівлі паливної деревини. Марина Євгенівна стала переможцем тендеру, проте, з високою ймовірністю, на наступні три роки їй доведеться зробити перерву в участі в закупівлях.

На ці відкриті торги свої тендерні пропозиції подали такі учасники:

  • ФОП Кучерова Любов Олексіївна з ціною 279 200,00 грн.

  • ФОП Чорна Марина Євгенівна з ціною 287 400,00 грн.

  • Державне підприємство «Попільнянське лісове господарство» з ціною 299 500,00 грн.

Проте є підстави вважати, що ФОП Кучерова Любов Олексіївна та ФОП Чорна Марина Євгенівна підготували свої тендерні пропозиції у змові. Запропонувавши найнижчу ціну, ФОП Кучерова Любов Олексіївна на етапі розгляду пропозиції відмовилась від укладення договору, фактично на користь ФОП Чорної Марини Євгенівни. Як недосвідчені учасники тендерів, ФОП Кучерова та ФОП Чорна не уникнули банальних помилок, яких припускаються  змовники під час формування документів:

  • документи пропозицій мають однакові дефекти друку або сканування;

  • у документі «Форма «Тендерна пропозиція» учасника ФОП Чорна Марина Євгенівна міститься текст, що його подає ФОП Кучерова Любов Олексіївна.

Утім, у цій закупівлі відзначилися не лише учасники-змовники, а й сам замовник.  Він помітив невідповідність тендерної пропозиції у ФОП Чорної М. Є., але замість відхилити її, дав підприємиці 24 години на виправлення помилок. 

«У тендерній пропозиції ФОП "Чорна Марина Євгеніївна" помилково вказана назва іншого ФОПу. Дану невідповідність слід виправити до 11 годин 36 хвилин 29.09.2020 року.»

 Після того, як учасниця завантажила оновлений документ, замовник визнав її переможцем та оприлюднив повідомлення про намір укласти з нею договір про закупівлю.

І навіть після цього порушення продовжилися. У частині 6 статті 17 Закону «Про публічні закупівлі» зазначено, що переможець процедури закупівлі протягом 10 днів з дати оприлюднення наміру укласти з ним договір має опублікувати певний перелік документів. А саме ті, які підтверджують відсутність підстав для відхилення його пропозиції, визначених у пунктах 2, 3, 5, 6, 8, 12 і 13 частини першої та частиною другою цієї ж статті. Детальніше про особливості застосування статті 17 у закупівлях мій колега вже писав раніше. Натомість ФОП Чорна М. Є., яку вибрали переможцем торгів, у потрібний термін не завантажила в Prozorro жоден зі згаданих документів. Замовник мав би відхилити її тендерну пропозицію, проте, порушуючи вимоги законодавства, вчинив навпаки: з учасником було укладено договір про закупівлю вартістю понад 287 тисяч грн.

Про ці порушення ми повідомили Житомирське територіальне відділення Антимонопольного комітету України та Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області. Змовників ФОП Кучерова Любов Олексіївна та ФОП Чорна Марина Євгенівна найімовірніше очікують штрафи та трирічний «бан» на участь у тендерах. А замовнику варто розірвати цей договір по закупівлю, щоб уникнути адміністративної відповідальності за порушення тендерного законодавства.

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у межах Transition Promotion Program.

Шановний учаснику, у вас порушення в тендерній пропозиції: ціна зависока

Як замовник намагався зекономити, користуючись правом учасника виправити помилки в своїй пропозиції протягом доби.

18.08.2020 00:00

Рятуємо від штрафів

Переговорну процедуру внаслідок двох відмін закупівель через  недостатню кількість учасників, для закупівель, оголошених до 19 квітня, застосовувати не можна.

02.07.2020 17:30

Врятувати лікарні

Центр громадського моніторингу та досліджень вказав замовникам на порушення і вберіг їх від штрафів.

04.06.2020 19:30

Закупівлі як міфічні гідра

З покараннями у сфері публічних закупівель ситуація іноді нагадує міфічну гідру: ось відрубуєш їй голову — а виростає ще дві

22.07.2019 16:02

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання