DOZORRO-NEWS

Експерти очікують на подальший розвиток сфери публічних закупівель

19.02.2021 09:12

Проблеми сфери публічних закупівель, пов'язані із закупівлями за спрощеною процедурою та "коронавірусними" закупівлями, залишаються найбільш корупціогенними і навряд чи будуть вирішені у 2021 році. Таку позицію висловили експерти юридичної компанії "Електронні закупівлі", повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Як показують аналітичні дані, понад половина всіх торгів, що відбуваються за спрощеною схемою, відбуваються без конкуренції серед учасників, а сам договір підписується з одним єдиним учасником. Саме створення конкурентного середовища є однією з цілей інтернет-платформи ProZorro. Однак у чиновників держкомпаній інші цілі, адже така закупівля не економить бюджетні гроші та відкриває дорогу для корупції», - вважають у компанії.

Крім того, за оцінкою юристів, ще одним «вікном для корупції, яке навряд чи закриється у 2021 році, є так звані коронавірусні закупівлі».

Прогнозуючи розвиток сфери публічних закупівель, експерти компанії прогнозують  можливість запровадження в країні динамічних закупівель, які є перехідним варіантом між звичайним підписанням договору з постачальником і купівлею через каталоги "ProZorro Маркет". При цьому кваліфікація учасників може мати довгостроковий характер, а потенційна потреба замовника може бути виражена у більшому часовому проміжку - два, три або чотири роки. При появі у замовника потреби він оголошує про наміри зробити закупівлю, і раніше кваліфіковані учасники можуть взяти участь у тендері.

Крім того  експерти очікують протягом 2021 року повномасштабну реалізацію механізму тестування уповноваженої особи, яка має замінити тендерні комітети, подальшого розвитку електронного функціоналу, зокрема інструменту "ProZorro Маркет" і поліпшення рівня безпеки та зручності роботи на акредитованих маркетплейсах для контролю ціноутворення.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання