DOZORRO

DOZORRO виявив потенційний зв’язок між переможцем тендера на будівництво національного військового кладовища та його проєктантом

07.08.2024 12:00

1 серпня ДУ «Національне військове меморіальне кладовище» оголосила переможця закупівлі першої черги будівництва головного військового кладовища. Замовлення на майже 1,8 млрд грн планують віддати консорціуму «Білдінг ЮА». Фахівці DOZORRO проаналізували тендер і виявили, що консорціум-переможець ймовірно пов’язаний з проєктувальником.

У консорціумі об’єдналися 3 компанії: ТОВ «ЄВРОЕЛІТБУД», ПрАТ «Броварське шляхово-будівельне управління № 50» і ТОВ «АКАМ». Фірми не новачки: існують 10, 30 та 17 років відповідно. При цьому, швидкість об’єднання їх у консорціум може свідчити про те, що компаніям завчасно було відомо про вимоги тендеру. Його оголосили 3 липня о 20:17, а вже 4 липня учасники юридично оформили створення консорціуму.

«На практиці таку оперативність уявити важко. Це підштовхує до думки, що компанії, імовірно, знали про тендер та його вимоги завчасно», — коментує фахівець з моніторингу публічних закупівель TI Ukraine Ярослав Пилипенко.

Крім цього, директор ТОВ «ЄВРОЕЛІТБУД» та керівник ПП «ТЕРРА ІНЖИНІРИНГ», яке розробляло проєкт будівництва, мали однакові імена, прізвища та по-батькові. Тож імовірно, це могла бути одна людина.

Фахівці DOZORRO також перевірили ціни на будівельні матеріали — вони загалом ринкові, суттєвих переплат наразі не виявлено. Однак оскільки ціна у договорі динамічна, вартість ресурсів можуть підвищити у процесі його виконання. 

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.   

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання