DOZORRO-NEWS

Transparency International Україна презентувала аналітичне дослідження “Міністерство оборони. Відкриті закупівлі“

20.04.2017 20:12

Transparency International Україна презентувала аналітичне дослідження “Міністерство оборони. Відкриті закупівлі“

Сьогодні в Центральному будинку офіцерів ЗСУ, що у Києві, відбулась публічна презентації дослідження Transparency International Україна щодо публічні закупівель проведених оборонним відомством протягом  2016-го  року.

За інформацією головного автора дослідження, аналітика ТІ Україна Сергія Павлюка,  головним замовником МОУ є Департамент державних закупівель, який протягом 2016-го завершив процедури на суму понад 6,6 млрд. грн.

Цікаво, що очікувана вартість продовольчого забезпечення армії, на кінець 2016 року склала 2,6 млрд. грн., 98% від яких освоїли 5 компаній. Це, в свою чергу узалежнює замовника від постачальника, який по суті перетворюється на монополіста. Натомість позитивну оцінку ТІ Україна надав експерименту з продовольчим забезпеченням за новою системою. На практиці харчування Академії Сухопутних військ та Західної ВМБ виявилося дешевшим, але при тому з багатшим раціоном.

Звернув увагу Сергій Павлюк і на негативні наслідки від практики планування закупівель, яка має місце у Міністерстві. За словами експерта це у свою чергу призводить до ситацій коли на виготовлення та постачання великих партій товарів нерідко відводяться лічені дні.

Що ж до інших замовників МОУ, окрім ДДЗ, то вони часто віддають перевагу закупівлям поза системою «ProZorro» (31%). У сумі подібні замовники опублікували звітів без розміщення самих договорів на суму понад 53 млн. грн.

Доречність таких висновків підкреслив під час презентації Радник Президента України та міністра оборони Юрій Бірюков. За його словами, проблеми планування закупівель в армії зумовлені особливостями бюджетного процесу в Україні та хронічним недофінансуванням ЗСУ. Ситуацію може покращити перехід на середньострокові бюджети та використання рамкових угод на тривалий період з постачальниками. Також, за словами Бірюкова, недобросовісні постачальники віднайшли способи у який можна у власних інтересах паралізувати процес закупівлі Міністерства окремих товарів і послуг. При тому відбувається спекуляція ціновим фактором, який є визначальним у системі публічних закупівель ProZorro.

Що ж до штучного монополізму на ринку постачання продуктів харчування то його пояснила присутнім Координатор реформи системи харчування у ЗСУ Діана Петреня. Так за її словами, як минулого так і цього року найбільші постачальники штучно видавлюють дрібніших учасників з торгів. Станом на сьогодні на ринку “конкурують” лише три компанії.

Поперередні рекомендації, які можуть покращити ситуацію з публічними закупівлями Міністерства оборони України, озвучив Виконавчий директор Transparency Internatioanal Україна Ярослав Юрчишин. Серед необхідних кроків:

  • - поділ лотів на харчових закупівлях на більш дрібні;
  • - поширення експерименту з новою системою харчування;
  • - вдосконалення системи планування;
  • - використання тендерних умов, які належать тільки відомству;
  • - проведення аудиту теплозабезпечення військових частин.

З повним текстом дослідження можна ознайомитись за посиланням.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання