DOZORRO-NEWS

Україна стандартизує описи лікарських засобів

15.05.2019 10:22

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про внесення змін до Положення про Державний реєстр лікарських засобів, відповідно до якої уся інформація, яка вноситиметься до реєстру, має відповідати єдиними національними стандартами, прийнятими на основі міжнародних стандартів (ISO). Уніфікація даних, затверджена постановою, зробить регіональні закупівлі прозорими, мінімізує корупційну складову і наблизить українське законодавство до практики Європейського Союзу, повідомляє «Урядовий портал».

«За цими принципами інформація про лікарські засоби буде інтегруватися в систему “Прозорро”. Вона буде максимально деталізована і не допускатиме різних трактувань. Наприклад, таблетовані форми лікарських засобів будуть зазначатись виключно у кількості таблеток (не блістерів чи упаковок, як це було раніше), а ціна розраховуватиметься за одну таблетку. Це дозволить уникнути ймовірних маніпуляцій у тендерних умовах», - йдеться у повідомленні

Для виробників такі нововведення означають рівні умови, чесну конкуренцію і можливість виходу на міжнародні ринки, для лікарень - чіткі правила і мінімізацію помилок при формуванні закупівель. У результаті лікарні зможуть закуповувати більше ліків за ті самі кошти для своїх пацієнтів.

Майже рік над адаптацією стандартів працювали фахівці Технічного комітету "Інформаційні технології", за нормативні документи відповідала професійна команда Правового Альянсу, технічна реалізація - команди ІТ ДП “Прозорро” та ДП “Державний експертний центр МОЗ України”.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання