DOZORRO-NEWS

Євросоюз стурбований можливими змінами в закупівельному законодавстві України

08.07.2020 11:22

Голова представництва Європейського Союзу Матті Маасікаса звернувся з листом до голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова і прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, в якому висловив стурбованість останніми ініціативами щодо внесення змін до закупівельного процесу. Зокрема мова йде про проєкту постанови Кабміну "Деякі питання реалізації пілотного проєкту зі  здійснення закупівель техніки галузі машинобудування з підтвердженим ступенем локалізації виробництва" від 11 червня цього року і проєкту закону про внесення змін до закону України "Про  публічні закупівлі" щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості, повідомляє «Європейська правда» з посиланням натекст листа опублікованого виданням "Наші гроші"

Маасікас застерігає, що проєкт урядової постанови може бути несумісним з зобов’язаннями України щодо державних закупівель у межах Угоди про асоціацію Україна-ЄС і Угоди СОТ про  державні закупівлі. 

Щодо проєкту закону - він запроваджує вимоги локалізації виробництва для значного переліку промислових товарів і транспортних засобів строком на 10 років. За оцінкою ЄС це також порушуватиме ст. IV Угоди СОТ і ст. 151 (1) Угоди про асоціацію.

"Це не лише підриває основоположні принципи рівного ставлення і недискримінації, але й, беручи до уваги ступінь локалізації, що вимагається законопроектом (до 60%), de facto позбавляє закордонну продукцію можливості участі в закупівлях у цих галузях", - заявляє посол.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання