«10 % підняття ціни» як лакмусовий папірець для корупції

18.09.2020 12:00

Ситуація із застосуванням норми закону про можливість підняття ціни до 10% у разі її коливання на ринку досить неоднозначна. Попри те, що вона створює можливість вчасно реагувати на виклики ринку, на жаль, нею часто зловживають. 

Найгірша ситуація — це коли замовники стають заручниками недобросовісних постачальників. Під час торгів вони свідомо демпінгують. Іноді скидають ціну вдвічі від очікуваної вартості. А через певний час починають «викручувати» замовникам руки додатковими угодами про підвищення ціни.

Якщо не прописати в проєкті договору порядку внесення змін, можна легко стати заручником такої ситуації. І під загрозою зриву постачання бути змушеним йти на порушення закону й підписувати кабальні допки.

Буває й так, що такі схеми влаштовують обидві сторони. Переважно це стається під час закупівлі пального і природнього газу.

Громадська організація «Філософія Серця», як учасниця спільноти  DOZORRO, з 2018 року аналізує закупівлі, в яких спрацьовує ризик-індикатор «Зміна ціни за одиницю товару». Так, лише за вересень 2020 року ми підготували 10 звернень з зазначенням безпідставного укладання додаткових угод.

Приємно здивувала реакція Вінницької міської ради на звернення громадської організації щодо закупівель бензину та дизельного пального трьома комунальними підприємствами міста: КУП «ЕкоВін», КП «Вінницьке шляхове управління» та МКУП «Міськсвітло». 

Начальник  Відділу з питань запобігання та виявлення корупції міської ради Артем Швець ініціював спільну зустріч представників комунальних підприємств і ГО «Філософія Серця», щоб обговорити ситуацію з проблемними закупівлями та знайти рішення.  

9 вересня під час такої робочої зустрічі всі її учасники дійшли згоди, що необхідно зазначати в проєктах договорів (на майбутні закупівлі) та в чинних договорах чіткий порядок внесення змін, особливо щодо збільшення ціни. 

За результатами зустрічі представники МКУП «Міськсвітло» навіть розробили спеціальну формулу, за якою постачальник має довести коливання ціни на ринку.

Але реакція замовників буває різною. Іноді вони настільки впевнені в своїй безкарності, що просто пишуть відписки й далі продовжують накручувати ціну, попри ймовірність моніторингу Держаудитслужби.

Яскравим прикладом стала закупівля бензину та дизельного пального Вінницькою центральною районною клінічною лікарнею, яка є обласним  COVID-центром. Її оголосили в травні за новою редакцією закону. І протягом двох місяців встигли укласти ще три додаткові угоди про зміну ціни. Перша з’явилась  на третій день після укладання договору. 

Нагадаємо, що з 19 квітня укладати додаткові угоди на збільшення ціни можливо до 10% і пропорційно коливанню ціни на ринку. Тож питання про визначення документів, на підставі яких фіксується відсоток коливання ціни на ринку, стає гострішим. Останні рішення судів у таких випадках досить одностайні: факт коливання ціни має бути чітко доведений. До того ж, практика розгляду справ щодо застосування 10-% допок останнім часом збільшується. Тому замовникам треба бути пильнішими при підготовці тендерної документації і проєкту договору та при розгляді документів, на підставі яких ініціюються зміни до діючих договорів.  

1 вересня 2020р. ГО «Філософія Серця» скерувала на адресу Вінницької ЦРКЛ звернення про необхідність перевірити підстави для укладання 3 додаткових угод. 

Як бачите, ми отримали лише формальну відписку, а лікарня і постачальник уклали 4-ту додаткову угоду. Тому ми підготували звернення до Прокуратури Вінницької області щодо розірвання додаткових угод в судовому порядку з компенсацією витрачених бюджетних коштів.

Заплати за мою тендерку з дискримінаційними умовами

Опорна ковідна лікарня у Вінниці намагається перекласти консультаційні послуги на бізнес. І схоже, що їх надає хтось із судової адміністрації Хмельниччини.

28.10.2021 18:00

Рибні місця у військовій частині

На грудневих жнивах у Вінниці скосили 700 тис. гривень. За листопад і грудень закупили 6,5 тонн риби, вперше за 2 роки.

13.01.2020 18:22

На Вінниччині допороги отримали нове життя

З ініціативи ГО "Філософія Серця"

03.12.2019 18:20

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання