Як вінницький «Щедрик» в Prozorro щедрує

10.03.2021 10:00

За новою редакцією ЗУ «Про публічні закупівлі» тендерні комітети можуть організовувати й проводити закупівлі лише до 1 січня 2022 року. Далі їх замінять уповноважені особи (УО). Наразі більшість замовників лише готується до переходу від тендерних комітетів до УО. Для цього вони вдосконалюють знання своїх співробітників, які займаються закупівлями та міркують, як повноцінно та ефективно запустити інститут уповноважених осіб. Натомість Вінницький обласний центр культури «Щедрик» вже встиг перейти на новий формат закупівельної роботи тільки з УО.

Усі закупівлі «Щедрика»: звітиспрощені та процедури, організовує уповноважена особа — Сентемон Наталія Альфредівна, яка водночас є і керівником  центру. Попри це, у своїй роботі Наталія Альфредівна продовжує використовувати  приватний електронний підпис, замість кваліфікованого електронного підпису посадової особи.

Відкриті торги: дубль перший і єдиний

Хоча одна-єдина спроба провести відкриті торги з УО провалилася через скорочення видатків, питань до закупівлі «Генератора Vitals Master EST 10-3dap (11кВт, автозапуск) лишилося багато. 

Почнемо з визначення предмету закупівлі, який містить конкретну назву  без зазначення про можливість надати еквівалент, що прямо заборонено законом. Таке порушення викликало питання у потенційних учасників. 


Серед критеріїв про наявність працівників з відповідною кваліфікацією (нагадаю, для купівлі генератору) замовник вказав вимогу надати документи, які до кваліфікаційних критеріїв взагалі не мають жодного стосунку, як в принципі, і до працівників:

  • копія ліцензії (дозволу) на надання юридичних послуг;

  • інформація щодо практичних порад розробки стратегії і тактики захисту інтересів держави, здійснення інших заходів представництва інтересів держави Україна у справах, стосовно яких здійснюється закупівля

Також у Додатку № 1 тендерної документації вказано ще цілий перелік потрібних документів, посилаючись на статті 16 та 17 ЗУ «Про публічні закупівлі». Однак там вони, крім пункту 2, взагалі не згадуються:

  • оригінал довідки про наявність рахунків в банку;

  • відомості з ЄДР;

  • копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера і копія паспорту;

  • копія свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ;

  • лист-згода на обробку персональних даних.

Неабияку увагу УО приділила і до документів за статтею 17 Закону, де вказані підстави для відмови в участі у тендері. Цікаво, що деякі з них стаття насправді не передбачає. Наприклад, оригінали довідок про банкрутство (учасник має надати довідку в довільній формі, а з переможця її взагалі не можна вимагати) та про відсутність заборгованості з податків (оригінал подає тільки переможець), ще й видану не раніше, ніж за місяць до дати подання документів. Окрім цього, УО «Щедрика» вважає, що документи на право підпису та копія статуту можуть підтвердити або спростувати, що «учасник не виконав свої зобов’язання за раніше укладеним договором», тобто норму ч. 2 ст. 17 Закону.

Не можемо обійти увагою і проєкт договору. Термін дії в ньому зазначений з «__»______ 2020 р. по «__»______ 2021 р. Випадки та порядок внесення змін – відсутні.

Спрощені закупівлі

Не менш дивні речі відбуваються і на спрощених закупівлях центру «Щедрик». Розглянемо, для прикладу, закупівлю природного газу.  У системі, крім заповнених електронних полів, до цієї закупівлі не завантажили жодного документу з описом предмету або вимогами до учасників. Це не заборонено, але досить дивно. І якщо опис та вимоги можна прописати в оголошенні прямо в системі, то відсутність проєкту договору — пряме порушення ст. 10 Закону «Про публічні закупівлі». Як наслідок — на аукціон прийшли учасники або зі своїм проєктом договору, або взагалі без нього. Крім того, замовник завантажив вже підписаний договір замість рішення про визначення переможця та повідомлення про намір його укласти. 

Звіти — закупівельні фаворити «Щедрика»

Зважаючи на всі ці факти, можна припустити, що проводити конкурентні торги центру досить складно, тому більшість закупівель він здійснює через прямі договори. Але і з ними не все просто.

До прикладу, протягом грудня 2020 року «Щедрик» закупив 2 однакових фотоапарати: SONY Alpha a6400. Один — 4 грудня за 49 600 грн, а другий 22 грудня — за 45 000 грн. Загальна вартість фотоапаратів складає майже 100 тисяч гривень, отже потрібно було провести спрощену закупівлю.  

Послуги з оренди обладнання центр провів 5 закупівлями з однаковим предметом на загальну суму 98 500 грн. Але тут замовник вирішив схитрувати і прописав різні коди за класифікатором «Інші послуги» і «Послуги у сфері відпочинку, культури та спорту». Отже, крім ухилення від спрощеної закупівлі, він порушив ще й порядок визначення предмету закупівлі та оприлюднення інформації.


Ми звернулися до замовника — згодом він відповів, що виправить помилки. Щоправда, питання до компентенції УО центру залишаються. Про всі ці порушення ми проінформували також і Вінницьку облдержадміністрацію. Сподіваємося, надалі Вінницький обласний центр культури «Щедрик» буде проводити свої закупівлі більш фахово та під пильним контролем. Бо непрофесійність замовника загрожує не лише неефективним витрачанням бюджетних коштів, а й штрафами — як на особу, відповідальну за закупівлі, так і на керівника установи. Розміри таких санкцій зараз сягають 170 тисяч гривень. А серйозніші порушення можуть завершитися навіть кримінальною відповідальністю.

Рибні місця у військовій частині

На грудневих жнивах у Вінниці скосили 700 тис. гривень. За листопад і грудень закупили 6,5 тонн риби, вперше за 2 роки.

13.01.2020 18:22

На Вінниччині допороги отримали нове життя

З ініціативи ГО "Філософія Серця"

03.12.2019 18:20

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання