Зразок товару: очікування і реальність

03.09.2020 18:00

 “Надати зразок товару” — розповсюджена дискримінаційна вимога. Зокрема, попри численні звернення, й досі вимагають надати зразок підпорядковані КМДА структури:

І це не вичерпний перелік таких замовників.

І усе це попри сталу практику і чітку позицію Колегії АМКУ. До речі, після початку дії нового Закону її позиція не змінилася. Наприклад, у своєму рішенні № 11545-р/пк-пз від 11.06.2020 до закупівлі UA-2020-05-12-004116-b, колегія АМКУ вкотре зазначила, що вимога надати зразок порушує права учасників та є дискримінаційною, а ненадання зразків не може бути підставою для відхилення пропозиції:

“Зразки товару не є складовою Пропозиції учасника у розумінні Закону, отже невідповідність наданих зразків чи їх ненадання не може бути підставою для відхилення Пропозиції учасника відповідно до вимог статті 31 Закону...

…Дії Замовника в частині встановлення у Документації наведених вище вимог (надати зразок) порушують вимоги частини четвертої статті 5 та частини четвертої статті 22 Закону, якими передбачена недискримінація учасників, а також права та законні інтереси Скаржника, пов'язані з його участю у Процедурі закупівлі, та принципи недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель, передбачені частиною першою статті 5 Закону”.

Зазвичай, замовники мотивують це рішення тим, що дбають про якість товару. На перший погляд, немає нічого поганого в бажанні отримати якісний товар. Але це лише на перший погляд. Насправді, саме собою надання зразку не гарантує, що замовник отримає якісний товар. Погодьтесь, ніщо ж не заважає постачальнику надати замовнику неякісний товар, навіть якщо зарзок на етапі розгляду тендерної пропозиції був бездоганним.

Отже, насправді постачання якісного товару гарантують зовсім інші речі:

1)  Якісно виписані технічні вимоги;

2)  Включення цих технічних вимог у якості додатку до договору;

3)  Контроль виконання договору з боку учасників.

Якщо договір не містить чітких вимог до якості товару і штрафних санкцій, то ніщо не завадить недоброчесному виконавцю замість сметани 20% жирності привезти замовнику кефір 0% жирності з наліпкою «Сметана».

Тож як замовнику забезпечити якість товару та виконання договору?

Перше, що необхідно зробити — ретельно виписати специфікацію до товарів або технічне завдання до робіт чи послуг у тендерній документації. Ці специфікації обов’язково потрібно зафіксувати додатком до договору. Окремо треба звернути увагу на вимоги щодо термінів якості, особливо якщо плануєте купувати продукти харчування. Інакше — ризикуєте отримати товари, термін якості яких збігає за кілька днів.

Другий критично важливий пункт — терміни виконання. Додайте до договору максимально чіткий графік виконання робіт/послуг або постачання товарів. Це дисциплінує виконавця і дозволяє вам завжди контролювати процес.

По-третє, вимагайте забезпечення виконання договору, якщо це закупівля на велику суму. Це може бути забезпечення у вигляді банківської/страхової/фінансової гарантії. Як варіант, постачальник може внести на рахунок замовника кошти не пізніше дати укладання договору. Такі умови суттєво зменшать ризики того, що на тендер прийде недоброчесний виконавець.

Наступний пункт – це  передбачення договором контролю якості товарів або послуг. Необхідно якомога ретельніше описати, які параметри замовлення підлягають контролю, та як саме. Це вкрай важливе питання при закупівлі, наприклад, продуктів харчування для дошкільних закладів. Але варто пам’ятати, що будь-яка система контролю має бути адекватною та прозорою.

Ще одна важлива річ — чітко зафіксовані причини можливого розірвання контракту та  штрафні санкції за його порушення. Це головний аргумент будь-якого замовника, а також головна мотивація для підрядника виконати умови договору належним чином. Без цих пунктів ви фактично платите виконавцю гроші «під чесне слово». Погодьтеся, це не найкраща стратегія, особливо коли ваша закупівля стосується, наприклад, життя та здоров’я людей.

І головне: контролюйте виконання договору! Без реального контролю з боку замовника будь-який договір не має сенсу. В решті решт, ви ж самі й платите за всі ці товари та послуги як платник податків і громадянин. 

Товар чи роботи

Як і навіщо в селі Гора закуповували будівництво спортивного майданчика як товар.

31.01.2020 20:15

102 млн гривень на новорічні подарунки

Традиційно, до свят, органи місцевого самоврядування купують новорічні подарунки для дітей. Цього року їх вже купили майже  на 102 млн грн!

27.12.2019 11:00

Оповідь про замовника, який знає все про "неправильний мед"

А поблизу хатки стирчав стовпчик, на якому була прибита поламана дощечка з написом. І кожен, хто хоч трохи вмів читати, міг на ній прочитати: "Стороннім В". Більше прочитати там не міг навіть найвидатніший грамотій. Алан. А. Мілн, «Вінні-Пух»

06.11.2019 11:18

Стадіон так стадіон: громадські активісти зберегли Українці 10 млн грн

В м. Українка збираються будувати новий стадіон, на що були закладені 32,8 млн гривень. 

09.10.2019 17:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання