Сміттєвоз з переплатою в мільйон

28.02.2020 15:30

Пам’ятаєте, ми вже писали про село Гатне, що на Київщині? Це саме те село, де компанію священика незаконно обрали підрядником будівництва дитячого садочку. До речі за цим випадком відкрили кримінальне провадження. І, мабуть, одного такого замало!

2 лютого Гатненська сільська рада оголосила тендер на закупівлю сміттєвоза. Нічого дивного. От тільки очікувана вартість його на мільйон вище, ніж у інших замовників. За технічними характеристиками, купувати планують таке спецавто:

І такий сміттєвоз можна зайти за 2,5 млн грн.  щоправда, потужність двигуна трохи більша, ніж зазначає у технічному завданні замовник. Водночас, потенційний учасник вже вимагав у замовника внести зміни у тендерну документацію. Але безрезультатно.



І такий сміттєвоз можна зайти за 2,5 млн грн.  щоправда, потужність двигуна трохи більша, ніж зазначає у технічному завданні замовник. Водночас, потенційний учасник вже вимагав у замовника внести зміни у тендерну документацію. Але безрезультатно.

На запитання місцевих мешканців щодо обґрунтування ціни, службовці відповіли, що очікувану вартість планували встановлювати на рівні 3 млн. Після проведення моніторингу очікувану вартість підвищили до 3,4-3,5 млн грн. Цікаво, що це був за моніторинг, якщо за даними Prozorro замовники купують сміттєвози дешевше.

Так, звісно, у сміттєвозів може бути різна вантажопідйомність та інші технічні параметри. Але навіть з аналогічними параметрами сміттєвози купують значно дешевше. Наприклад, очікувана вартість аналогічного сміттєвоза у  закупівлі КП "Чисте місто" Козятинської міськради – 2,65 млн грн. Технічні параметри моделей – дуже схожі: і об’єм бункеру для сміття, і вантажопідйомність.

Звісно, можна говорити про аукціон і конкуренцію. Але поставте себе на місце продавця: якщо замовник хоче купити дорого, чи хотіли б ви знижувати ціну? Тому, завищена очікувана вартість закупівлі потенційно несе ризики додаткової необґрунтованої витрати бюджетних коштів.  А, судячи з вимог замовника, все йде до того, що під технічні параметри підходить сміттєвоз лише одного виробника. Тож, маємо ситуацію дуже подібну до тої, яку досліджував Ярослав Пилипенко з «Трансперенсі Інтернешнл Україна». Тоді після звернення прокуратура відкрила кримінальне провадження. 

Віримо у здоровий глузд працівників Гатненської сільської ради та сподіваємось, що вони не будуть укладати угоду на закупівлю сміттєвоза за завищеною ціною.

Рецепт прямого договору

Як в Золотоноші за допомогою дискримінаційних умов на відкритих торгах третій рік поспіль укладають прямі договори на закупівлі шкільного харчування з двома ФОПами.

17.02.2020 16:55

Товар чи роботи

Як і навіщо в селі Гора закуповували будівництво спортивного майданчика як товар.

31.01.2020 20:15

Оповідь про замовника, який знає все про "неправильний мед"

А поблизу хатки стирчав стовпчик, на якому була прибита поламана дощечка з написом. І кожен, хто хоч трохи вмів читати, міг на ній прочитати: "Стороннім В". Більше прочитати там не міг навіть найвидатніший грамотій. Алан. А. Мілн, «Вінні-Пух»

06.11.2019 11:18

Стадіон так стадіон: громадські активісти зберегли Українці 10 млн грн

В м. Українка збираються будувати новий стадіон, на що були закладені 32,8 млн гривень. 

09.10.2019 17:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання