Чому різні області купують ШВЛ за різними цінами?

28.04.2020 14:00

Станом на 26 квітня в Сумській і Полтавській області купили по 37 апаратів ШВЛ. Однак в одній на них витратили 28 млн грн, а в іншій — 37 млн грн. Як так вийшло? Пояснюємо, які бувають типи ШВЛ і скільки вони коштують. 

Ціни на апарати ШВЛ дуже різні і залежать від функцій, комплектації та особливостей користування. Окрім цього, на ціну під час закупівлі може впливати терміновість поставки та інші умови договору. 


Понад 2 млн грн


Найдорожчі ШВЛ — апарати наркозно-дихального типу. В Україні такі коштують понад 2 млн грн. Окрім функції штучної вентиляції легень апарати цієї категорії мають набір реанімаційних функцій. Ціна на комерційному ринку в базовій комплектації починається від 65 тис. евро.

Виробником апаратів цього типу є компанії Drager та MAQUET. Понад 2 млн також можуть коштувати апарати ШВЛ для новонароджених

Такі апарати купували в ДніпропетровськійЗапорізькійДонецькійКиївськійСумській та Харківській областях.


1 - 2 млн грн 


Наступна цінова категорія від 1 до 2 млн грн. Це повністю автономні прилади, основна функція яких — штучна вентиляція легенів. Зазвичай вони мають багато характеристик стану пацієнта і можуть самостійно підтримувати задані параметри. Такі прилади ШВЛ представлені моделями Hamilton С3, Dixion Aeros 4600, eVolution E3. 

Але серед закупівель помічена аномалія. Замовники Львівської області купували апарати ШВЛ моделі Hamilton С3 за 975 тис.грн. Водночас в Полтавській області цю ж модель придбали за 1,255 млн грн. Це може свідчити про те, що ціна апарату завищена і замовник переплатив, або апарат оснащено додатковими функціями, які створили додаткову вартість. Ціна може відрізнятися також через комплектацію та додаткові послуг, наприклад, навчання персоналу користуватися новим обладнанням.


500 тис. - 1 млн грн


Такі апарати ШВЛ представлені моделями, які оснащені лише базовим функціоналом і відображають основні параметри дихальної функції пацієнта. Прилади не обладнані автоматизованим управлінням, тобто персонал має керувати ними вручну. 

Подібні моделі бувають навіть українського виробництва — компанії ЮТАС. Також до цієї категорії потрапляють прилади моделей Brightfield S1100S1200S1600; SIPAP та Oricare. Замовники в Prozorro купують найбільше апаратів саме з цієї цінової категорії.

Цікавими є закупівлі найрозповсюдженішої моделі цієї категорії — Oricare V8600 (США). Цей апарат через Prozorro переважно обходився замовникам у 700 - 780 тис. грн. За стільки їх купували у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Львівській, Рівненській, Харківській, Хмельницькій областях. Але є закупівлі в Закарпатській, Одеській, Миколаївський та Тернопільській областях, де за цей апарат було сплатили понад 900-950 тис. грн. Додаткова комплектація чи платіж за терміновість — невідомо.


До 500 тис. грн


Четверта категорія — дешеві ШВЛ до 500 тис. грн. Це прилади мобільного характеру, або прилади з дуже простим функціоналом. Мобільні переважно купують для оснащення швидких. Варто пам’ятати, що дешевий апарат — це далеко не завжди поганий. Часто він просто має менш широкий функціонал. Однак для хворих на COVID-19 найголовніше, що він виконує свою головну функцію — штучну вентиляцію легенів. Прилади моделей Blizar, ZXH-600-D, RV200, Біомед АХ400, CWH-3020B, Т7, ФАЗА, AHP300, sv300. 

Отже, неважливо коштує апарат ШВЛ 250 тис. грн або 2 млн грн — головне, що він рятує життя. Телефони також мають різну ціну, функціонал, але головне завдання телефону — можливість зробити дзвінок. Так само і з ШВЛ — дихання буде підтримано і відновлено у пацієнта.



Як BI Prozorro може допомогти керівним органам?

Інструкція допоможе керівному органу ознайомитися з базовими функціями Публічного модуля аналітики ВІ

05.10.2020 14:44

Чому BI Prozorro корисний для учасників?

Інструкція допоможе учаснику ознайомитися з базовими функціями Публічного модуля аналітики ВІ

05.10.2020 13:03

YouControl та ризик-фактори з Публічного модуля аналітики BI

У систему YouControl додалися чотири ризик-фактори із BI ProZorro. Дані про юридичну особу як учасника публічних закупівель доступні для користувачів YouControl

03.12.2019 08:00

Як правильно підписатися на тендер та слідкувати за кожним етапом проведення процедури закупівлі

Якщо ви бажаєте підписатися на тендер та отримувати важливі сповіщення на пошту, Telegram або Skype, вам необхідно перейти на сайт DOZORRO.

25.10.2019 15:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання