Чому варто знизити поріг для обов'язкових закупівель через ProZorro

31.05.2018 01:36

Відділ освіти Обухівської райдержадміністрації замовив заміну вікон у новачка. Виконавці робіт – не оформлені працівники, а ланцюг від замовника до виробника вікон складається з трьох компаній.

10 квітня відділ освіти Обухівської райдержадміністрації оприлюднив звіт про укладений договір на “Капітальний ремонт приміщень з заміною вікон на металопластикові конструкції Української ЗОШ”. Вартість договору – 933 000 гривень.

Виконавець-новачок?

Виконавець робіт – ТОВ "Цемлайн плюс". Згідно інформації з сайту підприємства, воно виготовляє вироби з бетону та цементні розчини. Про вікна – нічого. 

Але компанія іноді встановлює та продає вікна для бюджетних установ Обухівського району.  Всі закупівлі на вікна – неконкурентні. Всі замовники – з Обухівського району.

Виконавець, пов’язаний з місцевим депутатом

ТОВ «Цемлайн Плюс» пов’язане з депутатом Української міської ради від БПП Віліщук Юрієм Володимировичем. Пан Юрій є співвласником ТОВ «Цемлайн»,  яке знаходиться за адресою м.Українка, вулиця Промислова, 41.

У сусідньому будинку по вулиці Промислова, 41-б зареєстровано ТОВ «Цемлайн Плюс». Обидва товариства є засновниками підприємств з адресою у місті Запоріжжя, вулиця Каховська, 40. «Цемлайн» - засновник ПАТ  "Завод залізобетонних конструкцій № 6", а «Цемлайн Плюс»  - засновник ТОВ з такою самою назвою - "Завод залізобетонних конструкцій № 6"  Директором обох бетонних заводів є  Віліщук Олександр Володимирович.

У договорі відсутня специфікація з характеристиками вікон

У договорі на ремонт з заміною вікон вказаний гарантійний термін експлуатації – 5 років, але не вказано інформації щодо характеристики склопакетів, про їх енергозберігаючі властивості, тип профілю та інше. Натомість є дефектний акт з обсягом робіт. Можемо зробити висновок, що неможливо встановити, які саме вікна поставлять у школі.

Роботи виконував не «Цемлайн Плюс»?

Під час виконання ремонтних робіт ми запитали у робітників – у якій компанії вони працюють. Можете послухати аудіо запис цієї розмови за цим посиланням.

Відповідь – «ми без фірми». Тобто, незареєстровані виробники? Або, може, офіційно працюючі ФОПи?  - це невідомо, але робітник, який відповідав на запитання нічого про «Цемлайн Плюс» не сказав.

На вікнах, які були встановлені згідно договору, є інформація про виробника та замовника. ТОВ «Цемлайн Плюс» не зазначений у наліпках на вікнах як замовник. Замовником виступає ТОВ «НБТ», виготовляла вікна компанія «Глассо».

Вартість робіт завищена?

Згідно договору, вартість заміни 1 м2 вікна з установкою склала 2 633 грн з ПДВ. Безпосередньо вартість віконних блоків, згідно договору, склала 1 700 грн/м2.

У той час, як інші замовники купували вікна значно дешевше. Наприклад, спеціалізована школа I-III ступенів № 320 з поглибленим вивченням української мови Деснянського району міста Києва купила вікна за ціною 1163 грн за 1м2. 

А Київський енергетичний коледж – за ціною 1133 грн/м2.

Вартість віконних блоків у закупівлі відділу освіти Обухівської райдержадміністрації вища майже на 49%. І це тільки самі віконні блоки.

Крім вартості віконних блоків, є ще дві суттєві відмінності у цих закупівлях:

1. Закупівлі з нижчою вартістю проведені за конкурентною процедурою

 2. У закупівлях, які проведені за конкурентною процедурою чітко прописані вимоги до якості та специфікація віконних блоків

Закупівля за високою ціною та відсутність технічних характеристик віконних блоків стала можливою тому, що закупівля була проведена через процедуру укладанням прямого договору.

Зниження порогу для обов'язкових закупівель через систему ProZorro збільшить економію при проведенні закупівель. Буде сприяти замовленню більш якісних товарів та послуг завдяки прописуванню у тендерній документації технічних вимог до предмету закупівлі, чого можна уникнути при укладанні прямого договору. Тож, висновок один - #допороги_у_закон!

Товар чи роботи

Як і навіщо в селі Гора закуповували будівництво спортивного майданчика як товар.

31.01.2020 20:15

Вдвічі дорожче і з реконструкцією недобудови

Як у Петропавлівській Борщагівці будують школу з купою порушень

30.01.2020 11:30

102 млн гривень на новорічні подарунки

Традиційно, до свят, органи місцевого самоврядування купують новорічні подарунки для дітей. Цього року їх вже купили майже  на 102 млн грн!

27.12.2019 11:00

Оповідь про замовника, який знає все про "неправильний мед"

А поблизу хатки стирчав стовпчик, на якому була прибита поламана дощечка з написом. І кожен, хто хоч трохи вмів читати, міг на ній прочитати: "Стороннім В". Більше прочитати там не міг навіть найвидатніший грамотій. Алан. А. Мілн, «Вінні-Пух»

06.11.2019 11:18

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання