Оповідь про замовника, який знає все про "неправильний мед"

06.11.2019 11:18

Перед вами звичайний замовник — Пуща-Водицький психоневрологічний інтернат. Він дискримінує учасників. Іншого способу проводити закупівлі він поки що не знає. Правда, часом йому здається, що коли б на хвильку перестати дискримінувати учасників й гарненько подумати, то можна було б і підвищити ефективність закупівель. Та саме про це подумати йому, на жаль, і ніколи. А може, й не хочеться.

Пригода перша. Як у Пуща-Водиці блискавкозахист купували

Коли Пуща-Водицький психоневрологічний інтернат купував систему блискавко захисту, вони вирішили, що все має бути ідеально. І потенційні виконавці мають при роботі врахувати всі особливості будівель психоневрологічних інтернатів. Мабуть, саме тому вони до своєї тендерної документації включили наступний пункт:

«Під аналогічним договором у тендерній документації розуміється виконання учасником договору, який є предметом закупівлі для цих торгів. Перевага надається учаснику який має досвід виконання робіт з психоневрологічними інтернатами або психоневрологічними медичними закладами та надати лист-відгук від перелічених закладів про проведення аналогічних робіт».

І таких аналогічних договорів учасники мали надати не менше двох.

Як результат, участь і закупівлі взяли 2 учасники, а пониження ціни на торгах було усього 2%. Це у 10 разів менше середнього пониження ціни на відкритих торгах для закупівель блискавкозахисту та його ремонту в Україні.

Пригода друга. Про неправильних бджіл, які виробляють неправильний мед

У Пуща-Водицькому інтернаті дуже прискіпливо ставляться до якості харчів. 

Тендерна документація містить вимогу для переможця торгів надати зразок товару. Отримавши зразок, кваліфіковані фахівці тендерного комітету, без усіляких методик та приладів, можуть визначити, у кого з постачальників «неправильний мед» і обрати для вихованців лише те, що смакує добре.

Пригода третя. Про одяг та турботу.

До вибору постільної білизни та одягу підопічних у Пуща-водицькому інтернаті також ставляться дуже відповідально. Перед укладанням договору члени тендерного комітету особисто перевіряють якість товарів. 

Для перевірки учасник-переможець має надати аж по 3 зразка кожного виду продукції.

UA-2019-10-21-001650-b

Текстиль

Пуща-Водицький психоневрологічний інтернат

100 335 UAH

UA-2019-10-21-001174-b

Одяг

Пуща-Водицький психоневрологічний інтернат

465 600 UAH

Може здатись, що це оповідка про турботливого замовника, який дуже уважно ставиться до якості життя своїх пацієнтів. І ми б раділи, якщо це відповідало б дійсності. Але, на жаль, це не так. У 2017 році перевірка виявила порушення прав підопічних інтернату.

Ця історія – не про турботу, а про обмеження конкуренції. 

Про дискримінацію та «родинні підряди» постачальників. Це коли продукти харчування постачають ФОП-и  Хоменко Дмитро і Людмила, які проживають за однією адресою, ФОП-и Гончаренко Тетяна і Володимир, які також мешкають разом.

Ми обов’язково повідомимо Київську міську раду про всі зазначені обставини та сподіваємось, що ситуація зміниться на краще. Принаймні, у закупівлях.

Згідно зі ст. 25 закону Про публічні закупівлі, тендерна пропозиція подається в електронному вигляді через електронну систему закупівель. Вимога надання зразку є незаконною, адже зразок не є документом та не може надаватись в електронній формі. Підтвердженням дискримінаційності зазначеної виомги, зокрема, є ці два рішення постійно діючої колегії АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель: №4014-р/пк-пз від 04.04.2019 до закупівлі https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-03-07-001951-a та №6206-р/пк-пз від 20.05.2019 до закупівлі https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-04-17-001165-c

Зразок товару: очікування і реальність

Як домогтися високої якості без дискримінаційних вимог.

03.09.2020 18:00

Сміттєвоз з переплатою в мільйон

У Гатному планують купити машину для збору відходів за 3,5 млн гривень.

28.02.2020 15:30

Товар чи роботи

Як і навіщо в селі Гора закуповували будівництво спортивного майданчика як товар.

31.01.2020 20:15

102 млн гривень на новорічні подарунки

Традиційно, до свят, органи місцевого самоврядування купують новорічні подарунки для дітей. Цього року їх вже купили майже  на 102 млн грн!

27.12.2019 11:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання