Додаткові угоди на збільшення ціни газу - це вимога ринку чи маніпуляція?

05.06.2019 14:20

Можливість вносити зміни до договору закупівлі за бюджетні кошти - однозначно необхідна норма закону. У разі коливання ціни на ринку сторони мають право скоригувати ціну, аби не зірвати поставки. Законодавство дозволяє змінювати ціну за одиницю, у разі коливання ціни такого товару, не більше ніж 10%. Щоправда, скільки разів може відбуватись така зміна - в законі не визначено. Чи завжди зловживають цим правом учасники та замовники? Спробуємо розібратися з цим на прикладі закупівлі газу в закладах освіти на Вінниччині.

З початку 2019 року громадська організація "Філософія Серця" проаналізовала більше 20 закупівель, в яких була значна кількість додаткових угод про зміну ціни. Половину з цих закупівель проводили заклади освіти.

Місто Бар

Так, наприклад, відділ освіти Барської райдержадміністрації 29 листопада 2018 року уклав договір на поставку газу з Укртранссервіс-груп за ціною 11 220 грн за 1 тис. метрів3. А вже 3 і 4 грудня уклали додаткові угоди, відповідно до яких ціна склала вже 12 930 грн. 

В такий спосіб через додаткові угоди ціна на газ за 5 днів збільшилась на 15%, що може свідчити про демпінг під час аукціону, а потім підняття ціни до ринкового рівня, а то й вище. Для прикладу, ціна за даними НАК «Нафтогаз», на продаж природнього газу по всім категоріям споживачів за даний час збільшилась лише на 2,4%.

Могилів-Подільський

Управління освіти Могилів-Подільської міської ради 22 лютого 2018 року уклало договір на постачання газу з Вінницягаз збут на 1,4 млн грн. Додатково протягом року до договору було укладено 7 угод на збільшення ціни. Кінцева ціна контракту перетнула межу 15 000 гривень за тисячу кубів.

Вінниця

Не можемо не зупинитись на закупівлях відділом освіти Вінницької районної державної адміністрації газу в Укртранссервіс-груп. Частота укладання допугод і недоведення факту коливання ціни на ринку привернуло увагу правоохоронних органів

Це «освітній» прецедент у Вінницькій області - досудове розслідування кримінального провадження за ознаками зловживання службовим становищем. Вінницький суд 2 травня задовольнив позов поліції надати доступ до договорів та документів освітян по газу.

Чому на ринку газу існує проблема з необгрунтованим підвищенням цін і чи є ця проблема?

Замовники переважно використовують норму закону, за якою необхідно довести коливання ціни на ринку. На практиці додаткові угоди часто укладаються на підставі висновків Торговельно-промислових палат чи інших органів, в яких просто фіксується ціна на певну дату. Такий підхід може сприяти аномальному демпінгу та бути використаним недоброчесними учасниками. Пізніше, після підписання договору, такі учасники будуть змушувати замовників підняти ціну.

Замовники стають або заручниками ситуації і укладають додаткові угоди, або вступають в змову з переможцем і стають фігурантами кримінальних проваджень. В обох випадках підсумок однаковий: спочатку замовники звітують про «економію», потім просять додаткові кошти, бо при збільшенні ціни обсяги зменшуються пропорційно. 

І хто ж відмовить замовникам, коли мова йде про тепло для дітей?


Заплати за мою тендерку з дискримінаційними умовами

Опорна ковідна лікарня у Вінниці намагається перекласти консультаційні послуги на бізнес. І схоже, що їх надає хтось із судової адміністрації Хмельниччини.

28.10.2021 18:00

ПДВ у коронавірусних закупівлях: платити чи ні?

У березні Кабмін звільнив від ПДВ певний перелік товарів для боротьби з коронавірусом. Однак, як дізналися аналітики, деякі замовники все одно включають цей податок у договір і платять зайве в закупівлях.

23.11.2020 14:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання