Заплати за мою тендерку з дискримінаційними умовами

28.10.2021 18:00

Вінницька клінічна багатопрофільна лікарня Вінницької міської ради – один з опорних медзакладів, що приймають хворих на ковід. Закупівлі таких лікарень аналітики мережі DOZORRO активно моніторять ще з першої хвилі пандемії. І від самого початку до Вінницької багатопрофільної лікарні (раніше – Вінницька ЦРЛ) було багато запитань стосовно завищених цін на респіратори і маски. Якщо тоді можна було обґрунтувати такі закупівлі дефіцитом товарів і зловживанням окремого бізнесу, то зараз ринок більш-менш стабільний.

За 2021 рік лікарня провела 382 закупівлі різних видів на очікувану вартість 47,9 млн грн. Із них 111 – прямі ковідні договори на суму майже 26 млн грн. Лише 23 закупівлі в Prozorro мали провести за основною процедурою — відкритими торгами, загалом на 5,8 млн грн. Однак не всі вони відбулись. Лише половина з них – успішні. Наші аналітики вирішили дослідити їх, щоб зрозуміти чому.

Вони перевірили всі тендерні документації 23 закупівель і виявили, що кожна з них містить вимогу оплатити послуги консультанта з публічних закупівель для замовника, якщо учасник виграє торги.

В усіх ТД вимога сформульована однаково, змінюється лише сума, яку переможець має оплатити консультанту – від 3 до 12 тисяч гривень. Загальна вартість таких послуг на торгах склала 46 тис. грн. Автором усіх тендерних документацій у властивостях файлів зазначене Територіальне управління державної судової адміністрації в Хмельницькій області. Можливо, хтось із його співробітників і є консультантом лікарні. На інформаційний запит про надання копії договору між лікарнею і консультантом відповідь замовник так і не надав.  

Так перекладати свої витрати на бізнес замовник не має права. Адже фактично, у цей спосіб він уникає закупівель послуг консультантів, які так само мав оголосити на Prozorro. Якщо потрібні такі послуги, їх необхідно купувати окремо. Це роз’яснювало і Мінекономіки, і фахівці DOZORRO спільноти. 

У випадку Вінницької клінічної багатопрофільної лікарні під питанням стала ще й якість цих консультацій. Адже в тендерній документації частини неуспішних торгів було порушення — вона  містила конкретну назву товару. Як наприклад, під час закупівлі медичних матеріалів замовник прописав кілька номенклатурних позицій із зазначенням торгової марки IGAR. Також у списку необхідних матеріалів зазначена так звана блокуюча позиція — комплект ін'єкційний, шприц 2 мл з серветками спиртовими, який виготовляє лише один виробник.  Як наслідок, відкриті торги двічі не відбулись і лікарня придбала медичні матеріали через переговорну процедуру в ТОВ "УКРЕРА".

Крім того, тендерні документації містили вимогу надати інформацію з відкритих реєстрів. Це за заявою громадських аналітиків підтвердив висновок моніторингу Держаудитслужби. Замовник не оскаржував висновок до суду, тому тендерному комітету лікарні варто чекати протокол про адмінправопорушення. 

Ба більше, фахівці помітили, що за одним із кодів CPV очікувана вартість закупівель перевищила поріг для євроторгів — а їх так і не провели. Замовник використав простішу для себе процедуру відкритих торгів.

Зважаючи на суспільно важливу роль лікарні в період погіршення епідеміологічної ситуації, громадські аналітики стурбовані неналежною організацією закупівельної діяльності багатопрофільної лікарні та можливими перебоями в забезпеченні медикаментами та розхідними матеріалами. Наслідком таких маніпуляцій можуть стати так звані «списки з ліками» для пацієнтів, тоді як і НСЗУ, і місцевий бюджет забезпечує безкоштовне перебування для хворих на ковід.   

Саме тому аналітики підготували листи до Вінницької міської ради з проханням провести комплексну перевірку закупівель багатопрофільної лікарні та до Держаудитслужби з проханням провести моніторинги закупівель, за якими зафіксовано уникнення процедури євроторгів.

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання