Що і за скільки закуповують опорні лікарні Вінниччині

07.05.2020 23:00

У Вінницькій області для госпіталізації пацієнтів з коронавірусом визначені 10 опорних лікарень:

  • Вінницька міська клінічна лікарня №1
  • Вінницька обласна клінічна дитяча інфекційна лікарня Вінницької обласної ради
  • Вінницька центральна районна лікарня Вінницької районної ради
  • Калинівська центральна районна лікарня Калинівської райради
  • Козятинська центральна районна лікарня Козятинської районної ради
  • Хмільницька центральна районна лікарня Хмільницької райради
  • Жмеринська центральна районна лікарня Жмеринської райради
  • Шаргородська центральна районна лікарня Шаргородської райради
  • Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування Могилів-Подільської міської ради
  • Тростянецька центральна районна лікарня.

Команда аналітичної системи YouControl за підтримки Директорату з питань регіональної політики та децентралізації Офісу Президента України розробила карту медичного забезпечення.  Згідно з даними цієї карти найбільш забезпечена засобами індивідуального захисту Тростянецька ЦРЛ, найменше – Вінницька МКЛ № 1.

Тож вінницькі аналітики DOZORRO вирішили перевірити закупівлі в Prozorro по всіх опорних лікарнях області.

Станом на 21 квітня, вінницькі опорні лікарні провели різну кількість закупівель за процедурою COVID-19: від 37 (Вінницька МКЛ № 1) до 0 (Шаргородська ЦРЛ).

Переважно вінницькі лікарні дотримуються вимог Постанови, яка визначає процедуру закупівель COVID-19 і відповідний перелік товарів і послуг, які за нею потрібно купувати. Але є і не дуже обізнані. Це Шаргородська ЦРЛ, яка проводила закупівлі по COVID-19 через звичний для них «Звіт про укладені договори». 

Також увагу аналітиків привернули ціни на однакові групи товарів у різних лікарень.

Так, якщо Вінницька обласна клінічна дитяча інфекційна лікарня купила маски-респіратори FFP 2 без клапана по 25 грн., то Вінницька ЦРЛ – по 150 грн. Майже за такою ж ціною (142,40 грн) Тростянецька ЦРЛ купила подібні респіратори, тільки з клапанами.  Респіратори FFP 3 Вінницька ЦРЛ 15 квітня придбала по 220 грн., хоча на день раніше, 14 квітня, Вінницька МКЛ швидкої медичної допомоги закупила аналогічні респіратори по 140 грн. 

Вигідним постачальником респіраторів для лікарень є ФОП Заболотна Л.О.,  найдорожчим — також ФОП, але вже Іскренко І.В.  Якби Вінницька ЦРЛ придбала респіратори у ФОП Заболотної, то їх замість 70 шт. було б 420! 

Лише 4 лікарні закуповували рукавички. Ціна на них коливається від 2,40 грн у Жмеринської ЦРЛ до 12,40 грн у Могилів-Подільської окружної лікарні інтенсивного лікування. Максимальну кількість рукавичок закупила Жмеринська ЦРЛ – 11 050 пар. 

Тести купили два медичні заклади: Вінницька обласна клінічна дитяча інфекційна лікарня забезпечила себе тестами «Wondfo на антитіла до SARS-CoV-2 №1», а Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування - швидкими тестами COVID-19. Ціна на них не перевищувала 300 грн.

Справжнім викликом для лікарень стало придбання апаратів штучної вентиляції легень. Ціни на них неймовірно зросли, і пошук постачальників став певним тестом на швидкість та удачу. Але після аналізу інформації  в системі Prozorro стає зрозуміло, що далеко не всі лікарні прийняли цей виклик і шукали такі життєво важливі прилади.  

На 10 опорних лікарень було придбано 20 апаратів штучної вентиляції легень. Із них 19 купила Вінницька МКЛ № 1, і 1 – Тростянецька ЦРЛ.

За даними карти медичного забезпечення YouControl, лише 1 апарат ШВЛ є в наявності у Тростянецькій ЦРЛ і 2 – у Калинівській. 

Окремо варто зазначити, що найбільшу кількість хворих на коронавірус у Вінницькій області на Великдень було зафіксовано в Калинівському районі – 68 людей. У Prozorro Калинівська опорна лікарня провела лише 3 закупівлі за процедурою COVID-19 на фармпродукцію. Контактна особа пояснила під час телефонної розмови, що лікарня здійснює за процедурою COVID-19 винятково термінові закупівлі.

Заплати за мою тендерку з дискримінаційними умовами

Опорна ковідна лікарня у Вінниці намагається перекласти консультаційні послуги на бізнес. І схоже, що їх надає хтось із судової адміністрації Хмельниччини.

28.10.2021 18:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання