Дорожні пристрасті на Херсонщині

04.03.2021 15:02

У травні 2020 р. ДУ "Місцеві дороги Херсонщини" оголосило тендер на капітальний ремонт дороги по вулиці Магістральній в с. Приморське. Замовник оцінив роботи у 33 млн грн — ці кошти виділили з державного бюджету, адже дорогу ремонтували в межах “Великого будівництва”. Переможцем закупівлі стало нікопольське (Дніпропетровська обл.) підприємство ПП "АВІГЕЯ СТ", з яким у липні 2020 року замовник уклав договір на 22,1 млн грн.

ГО “Криворізький центр розслідувань” вивчила тендерну пропозицію підрядника й закупівлю загалом і знайшла кілька порушень. Тож аналітики звернулися до Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області з проханням перевірити тендер. 

Аудитори також ним зацікавилися і розпочали моніторинг. Вони виявили, що учасник  подав тендерну пропозицію, яка не відповідала вимогам документації, а замовник її не відхилив. Згодом замовник начебто вирішив все-таки усунути порушення і розірвав договір. Своє рішення він оприлюднив в системі за 5 листопада 2020 р. 

Проте не все так просто. Спочатку 17 грудня замовник опублікував додаткову угоду про розірвання договору. Але несподівано, уже за чотири дні після цього, він скасував власне рішення. І врешті, 24 грудня уточнив фінансування робіт.

Хоча термін оскарження висновку аудиторів минув, протокол на замовника вони не склали. Тож у січні 2021 року до справи підключилася прокуратура. 

Прокурор попросив суд визнати недійсними рішення про обрання переможцем ПП «Авігея СТ» та сам договір про закупівлю робіт. Крім того, він звернув увагу на бездіяльність Держаудитслужби. 

Можливо, невідповідності в тендерній пропозиції учасника можуть здатися не аж настільки фатальними, щоб тепер розривати договір. Однак навіть окрім них, у замовника ще є підстави, щоб мріяти про завершення стосунків із ПП “Авігея СТ”. Попередні контракти між були невдалими — справа навіть дійшла до суду.

Згідно з даними YouControlПП «АВІГЕЯ СТ» зареєстровано в Дніпропетровській області, в місті Нікополь. Власником фірми є Канцур Віталій Володимирович.

Раніше компанія брала участь та перемагала здебільшого в закупівлях Марганецької міської ради. Ще з Дніпропетровщини за ПП «Авігея СТ» тягнеться доволі довгий шлейф скандалів.

А вже в 2020 році підприємство кинуло оком на дороги Херсонщини. За цей час компанія уклала 7 контрактів з ДУ «Місцеві дороги Херсонщини» — загалом на 107 млн грн. Після звернення ГО “Криворізький центр розслідувань” по двох із них аудитори провели моніторинг і підтвердили порушення — замовник не відхилив тендерні пропозиції, хоча мав це зробити.

Організатор закупівель не оскаржував висновки Держаудитслужби в суді. Проте і протокол на нього чомусь не склали. 

Утім, це виявилися далеко не єдині проблемні тендери. За доволі короткий термін роботи на Херсонщині компанія встигла здобути недобру славу. Із 7 контрактів лише 1 завершився без видимих проблем. Йдеться про липневий договір на капітальний ремонт проїзної частини вулиці 40 років Перемоги в м. Генічеськ Херсонської області на 5,7 млн. грн.

Тоді як усі інші угоди зіткнулися з порушенням термінів чи неякісним виконанням робіт:

1. Капітальний ремонт проїзної частини вулиці Паровозної (від вул. Вишневої до Миколаївського шосе) в м. Херсоні. Договір уклали 7 травня, його загальна сума становила 13,9 млн грн. За угодою вже сплатили 6,1 млн грн, в тому числі — 4,2 млн грн. авансу. Наприкінці року договір розірвали, проте аванс поки так і не повернули.

2. Капітальний ремонт проїзної частини вулиці Металургів в смт Лазурне Скадовського району Херсонської області на 12,9 млн грн. За договором сплатили  4,6 млн грн, проте потім замовник розірвав його в односторонньому порядку. Тепер «Місцеві дороги Херсонщини» намагається повернути 678 тисяч грн надлишково сплаченого авансу через суд. Натомість ПП «Авігея СТ» оскаржує в суді односторонню відмову від договору та відмову замовника укладати контракти з фірмою протягом трьох наступних років.

4. Капітальний ремонт проїзної частини дороги Нижні Торгаї – межа Нижньосірогозького району – Агаймани. Сума договору становила 18,5 млн грн, і з них вже встигли сплатити 7,5 млн грн. Замовник знову розірвав договір в односторонньому порядку, а зараз намагається через суд повернути 5,5 млн грн надлишково сплаченого авансу. ПП «АВІГЕЯ СТ» знову відбивається, також через суд

5. Уже згаданий договір на 22,1 млн грн на ремонт дороги по вулиці Магістральній у с. Приморське. Його зараз вимагає розірвати прокуратура.  

6. І насамкінець — контракт на ремонт дороги Залізнична станція Брилівка – Новокиївка – Каланчак на 32,8 млн. грн. У середині грудня 2020 р. ДУ «Місцеві дороги Херсонщини» намагалась повернути попередню оплату в розмірі 8,3 млн. грн. Тоді ж місцеві ЗМІ писали про те, що дорогу ремонтує не саме ПП «Авігея СТ», а невідомі люди, а також що строки виконання робіт давно минули. Ба більше, субпідрядник почав згортати роботи та вивозити матеріали. 

Як повідомлялося в матеріалі, за словами старости Новокиївки Юрія Юріна, до 1 січня ремонт цієї дороги так і не доробили. І це дуже дивно, бо 30 грудня 2020 р. ДУ «Місцеві дороги Херсонщини» повністю розрахувалось за цим договором з ПП «Авігея СТ».

Сподіваємось, що поліція та прокуратура нарешті відреагують на діяльність ПП «Авігея СТ», а замовник надалі буде проводити закупівлі згідно з усіма правилами. 

Піонери рамкових угод

Хороший і поганий приклад використання закупівель за рамковими угодами.

29.01.2020 17:00

Змова в ProZorro: як шукати і карати

Змову між учасниками на торгах ProZorro можна часто зустріти. Компанії домовляються разом прийти на торги, щоб підстрахувати один одного і перемогти.

04.03.2019 18:49

Блискавична змова: як у Нікополі компаніям одного власника допомагали виграти торги

Нікопольська міська рада у серпні та жовтні 2018 року за 987 тис. грн купувала послуги із захисту шкіл та садочків від блискавок. 

20.12.2018 16:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання