DOZORRO та YouControl розробили інструмент для миттєвого виявлення змов у ProZorro

12.12.2018 14:54

Щороку державні та комунальні установи через ProZorro витрачають сотні мільярдів гривень, купують ремонти, автомобілі, меблі чи інші товари. Однак нерідко замовники та учасники намагаються заробити на торгах у недобросовісний спосіб. Наприклад, запросивши пов’язану компанію. Трансперенсі Інтернешнл Україна спільно з YouControl та за підтримки проекту TAPAS 12 грудня презентували безкоштовний інструмент, який миттєво знаходить змови в публічних закупівлях ProZorro.

Законодавство про публічні закупівлі базується на принципах здорової конкуренції. Це повинно гарантувати, що товар чи роботи будуть куплені за найкращою ціною і не “у своїх”. Щоб відбулися відкриті торги, потрібна участь щонайменше двох учасників. Тому учасники, які хочуть перемогти, нерідко просто реєструють ще одну фірму. Таким чином, фірма змагається сама з собою. Іншим поширеним явищем в ProZorro є ситуація, коли замовники запрошують на аукціон компанії своїх друзів та родичів. 

За антиконкурентні узгоджені дії передбачена відповідальність, адже це завдає збитків державі. В Україні питанням змови на торгах займається Антимонопольний комітет. Якщо змову учасників буде доведено, їх зобов’яжуть сплатити штраф —  до 10% доходу за попередній звітний період, вони потраплять у так званий “чорний список” і не матимуть права брати участь у торгах протягом трьох років.

Розробники сподіваються, що тепер активний бізнес, журналісти-розслідувачі, громадські активісти та органи контролю зможуть знаходити узгоджені антиконкурентні дії та неефективне витрачання бюджетних коштів значно швидше. Знайдені факти змови допоможуть бізнесу захистити свої права.

“Завдяки довгоочікуваній інтеграції аналітичної системи YouControl з моніторинговим порталом DOZORRO можна виявити змову в кілька кліків. Але важливо, щоб громадські активісти, журналісти та бізнес на цьому не спинялися, а готували та скеровували звернення до територіальних відділень Антимонопольного комітету. Це найбільш дієвий спосіб зробити так, аби недоброчесні замовники та учасники публічних закупівель понесли відповідальність за узгоджені антиконкурентні дії. Підготовка і розгляд звернення нічого не коштуватиме, потрібно інвестувати лише ваш час”, — зазначив координатор DOZORRO Іван Лахтіонов.

Ми давно мріяли реалізувати таку фічу разом із нашими партнерами. Мені дуже подобаються інструменти, які дають можливість громадянам контролювати ефективність роботи державного сектору. Чим зручніше буде перевіряти чиновників і держпідприємства, тим якіснішим буде громадський контроль, а значить люди будуть частіше долучатися до нього. Думаю, це сприятиме формуванню нетерпимості до корупції і, як наслідок, її зниженню”, ‒ прокоментував новий напрямок співпраці з DOZORRO засновник та CEO YouControl Сергій Мільман.

Як працювати з інструментом?

Інструмент працює на базі двох платформ: моніторингового порталу DOZORRO та аналітичної системи YouControl. На сайті DOZORRO закупівлі фільтруються за регіоном, замовниками, учасниками, переможцями чи сферою. Далі серед 40 ризиків треба обрати “YouControl: наявні зв'язки учасників” або “YouControl: наявні зв'язки організатора з учасниками”. І перейти на сайт YouControl через натискання на логотип аналітичної системи. Зв’язки шукаються за 8 ознаками відповідно до даних ЄДР на момент закупівлі: ПІБ, телефони, адреси, засновники, бенефіціари, директори, правонаступники чи філіали.

Чи готовий ти боротися з корупцією в закупівлях у своїй громаді?

Боротися з корупцією в закупівлях і марнотратством бюджету — це нелегке завдання. А ви готові? Проходьте тест і перевіряйте

15.12.2023 14:37

Карта ремонтів асфальту на прибудинкових територіях і в міжквартальних проїздах

Від початку повномасштабного вторгнення на Prozorro оприлюднили 271 договір на ремонти асфальтового покриття прибудинкових територій та внутрішньо квартальних проїздів на майже 286 млн грн.

08.11.2023 15:15

Правила публічних закупівель мають бути однакові для всіх

Депутати пропонують змінити правила для закупівель коштом місцевих бюджетів. ТІ Україна закликає не голосувати за цей законопроєкт.

24.10.2022 14:00

Регулювання закупівель від Кабміну спростить сферу

Якщо відповідну постанову ухвалять, під час воєнного стану можна буде дослідити ефект нововведень. Якщо він виявиться позитивним, окремі норми можна буде перенести у Закон “Про публічні закупівлі”. 

11.10.2022 13:02

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання