Етап планування для керівних органів. Частина І: Виконання плану

05.07.2018 19:00

Що?

Невиконання планів по закупівлях або здійснення закупівель без планів закупівель.

Що робимо?

Виявляємо, які із департаментів мають найбільше проблем у виконанні планів і замовників, які оголошують закупівлі без планів закупівель.

Чому це важливо?

Керівні органи слідкують за рівнем ефективності планування своїх підрозділів, а саме за тим, щоб все заплановане таки було закуплене і не було закупівель без плану, адже це порушення закону.

Оцінка показника % оголошених може бути корисним для тих керівних органів, які хочуть знайти причини проблем із виконанням плану і спробувати їх усунути.  Аналіз будемо проводити на прикладі Львівської міської ради.

1.Для початку нам потрібно отримати показники % оголошених пунктів плану по структурним підрозділам Львівської міської ради за 2018р. Додатково обираємо показник “Сума пунктів плану”, щоб оцінити департаменти де сума пунктів плану найбільша. Для цього переходимо на Етап планування - лист “Загальний огляд таблично”. Відбираємо головний орган “Львівська міська рада”.

2. Щоб отримати змогу аналізувати Львівську міську раду в розрізі по департаментах перемикаємо вимір на “Другорядний орган”.

3. Відсортуємо в кого найбільші заплановані суми, оскільки при великих сумах % невиконання має більший вплив. Також, великі суми зазвичай плануються на важливі об'єкти, що можуть здійснити значний вплив на якість життя населення - ремонти доріг, споруд чи закупівлі дорогого медичного обладнання.

4. Далі переглядаємо показник % оголошених пунктів плану. Це співвідношення суми закупівель до кількості пунктів плану. Обираємо 5 підрозділів, які потрібно дослідити в першу чергу. Як критерій можна обрати сума пунктів плану у яких найбільша, а показник виконання плану  менший 90%(тобто більше, ніж 10% відсотків по сумі так і не було закуплено).

5. Давайте подивимося по яким саме групам СPV є просідання. Для цього оберіть вимір “Група CPV”, і оберіть дві змінні - % оголошених по сумі та % оголошених по кількості і перегляньте Групи СPV, по яким суми були великі. Найбільші кульки, які наближені до лівого нижнього кута діаграми, свідчать про найбільшу кількість пунктів плану. Таким чином ми знайдемо групи СПВ, по яким у замовників є просідання і на які треба звернути увагу в першу чергу.

6. Додатково ми можемо подивитись, хто саме із замовників із відібраних організаторів дуже погано виконує заплановане. Для цього обираємо вимір “Назва організатора” і сортуємо % оголошення у порядку спадання.


7. Поверніться до переліку підрозділів для обрання тих департаментів, де показник % оголошених більший за 100%. Дадатково обираємо показник “Кількість пунктів плану”, щоб розуміти який відсоток по кількості не оголошений. Більші значення свідчать про закупівлі без річного плану чи додатку до річного плану, що може бути ознакою порушення закону. Відсортуйте за показником % оголошених і оберіть підрозділи, де значення показника більше за 100%.

8. Для детальнішого розуміння хто саме із організаторів певного підрозділу має показник більший за 100%, обираємо вимір “Назва організатора” і сортуємо % оголошення у порядку спадання. Всі у кого більше за 100% потенційно можуть порушувати закон і потребують детальнішого розгляду.

Далі ви зможете завантажити інформацію у зручному для Вас форматі клікнувши правою кнопкою миші і вибравши відповідний формат. Більш детально про показник % оголошених Ви можете дізнатися із нашого відео.

Чому BI Prozorro корисний для учасників?

Інструкція допоможе учаснику ознайомитися з базовими функціями Публічного модуля аналітики ВІ

05.10.2020 13:03

Навіщо замовникам BI Prozorro?

Інструкція допоможе замовнику ознайомитися з базовими функціями Публічного модуля аналітики ВІ

05.10.2020 12:48

Оновлений лист "Показники" Публічного модуля аналітики ВІ

На листі “Показники” ви побачите основні показники системи, зокрема кількість процедур, очікувана вартість, економія, кількість організаторів, пропозицій на торги та кількість учасників. 

21.05.2020 18:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання