Школи: харчові добавки замість здорового харчування

18.09.2019 11:10

Сотні навчальних закладів по всій Україні купують харчовий розчин, збагачений Бета-каротином, вітамінами Е та К. Ніби й турбота про дітей, але дуже підозрілим є те, що постачальник – лише один. Чи мають школи купувати харчові добавки і чи дійсно ця добавка є такою унікальною і необхідною? Спробуємо розібратись.

Збалансоване харчування є запорукою здоров’я.  Особливо важливо отримувати якісну їжу, яка б задовольняла потреби у вітамінах та мікроелементах для дітей, коли  організм росте. Саме такі меседжі часто використовують виробники для просування різноманітних БАДів та харчових добавок. І вони є дуже популярними. 

"Такі добавки мають високу популярність в глобальних масштабах. Світовий ринок харчових добавок в 2016 році оцінювався в понад 130 мільярдів доларів США, експерти прогнозують, що в 2022 він збільшиться майже удвічі" – каже Уляна Супрун

 Не оминув цей бум і українські заклади освіти. ДНЗ та школи, гімназії та інтернати вже кілька років купують харчовий розчин «Карателька».

Ціна розчину – близько 100 грн/літр.

Всі договори, укладені на постачання цього продукту – укладені з ТОВ «Агрофорум Люкс». Такий собі монополіст, виходить. Загалом, за даними аналітичного модулю ProZorro, таких договорів укладено з ТОВ «Агрофорум Люкс» майже на 6 млн грн.

Проте, вартість кожного з них рідко перевищує 50 тисяч гривень. Тому ми перевірили ще й на порталі 007Виявилось, що з 1 вересня 2015 року ТОВ «Агрофорум Люкс» отримало понад 14 млн грн від бюджетних установ. 

То що ж це за «Карателька» і чим вона корисна? 

«Карателька», яка так полюбилась закладам освіти, є харчовим розчином бета-каротину в олії.  Бета-каротин — це провітамін, попередник вітаміну А. Важливою його особливістю є те, що він – жиророзчинний, тобто, не засвоюється, якщо не з’їсти продукт, який його містить, разом з олією або іншим жирним продуктом.  Тобто  при приготуванні продуктів з моркви або, наприклад, гарбуза, варто до страви додати жири для того, аби провітамін засвоювався організмом. Міститься бета-каротин у моркві, гарбузі, інших овочах та фруктах, які мають помаранчеве забарвлення.

Випуском цієї продукції займається ТОВ «НВП «Бровари»». За інформацією виробника на сторінці продукту, вміст β-каротину у розчині «Карателька»  - 20 мг. Щоправда, не зазначено, яка кількість розчину містить 20 мг бета-каротину.

Але у будь-якому разі,  кількість вітамінних добавок має бути дозована. Так, на своєму сайті екс-міністерка охорони здоров’я України Уляна Супрун наголошує, що при вживанні подібних добавок критично важливо дотримуватись дозувань та не приймати їх навмання. 

«Адже існують дослідження, що підтверджують шкоду добавок в надмірних дозуваннях. Наприклад, високі дози бета-каротину пов‘язані з більшим ризиком розвитку раку легень серед курців, а надмірна кількість кальцію та вітаміну D потенційно збільшує ризик виникнення каменів у нирках» - пише вона.

Всі зазначені вище заклади купують цю добавку літрами, подекуди, у п’яти літрових каністрах! Про яке дозування може йти мова у таких випадках?

І ще одне. Добова потреба β-каротину для дорослих та дітей віком від 14 років – 5 мг на добу. За даними Центру інформації про склад продуктів харчування (CIQUAL),  100 грамів моркви містить близько 8 мг цієї речовини, приготований гарбуз – 6 мг/100 грам. І це не єдині продукти, які містять бета-каротин. Він є у шипшині, ріпчастій цибулі, солодкому перці та в абрикосах, китайській капусті та багатьох інших продуктах. Загалом, при збалансованому харчуванні, організм отримує добову норму бета-каротину. 

Чому ж тоді наші заклади освіти купують харчовий розчин з бета-каротином сотнями літрів? Чи доцільні такі витрати? Чи не правильніше було б купувати більше овочів? Ці питання поки що залишаються без відповідей. Але ми вже запитали в обладміністрацій про те, якими нормами вони керуються, закуповуючи «Карательку» та сподіваємось отримати ґрунтовну і чітку відповідь. Погодьтесь, коли сотні шкіл купують харчову добавку і постачальник — один єдиний, це виглядає дуже підозріло.

Зразок товару: очікування і реальність

Як домогтися високої якості без дискримінаційних вимог.

03.09.2020 18:00

Рецепт прямого договору

Як в Золотоноші за допомогою дискримінаційних умов на відкритих торгах третій рік поспіль укладають прямі договори на закупівлі шкільного харчування з двома ФОПами.

17.02.2020 16:55

Вдвічі дорожче і з реконструкцією недобудови

Як у Петропавлівській Борщагівці будують школу з купою порушень

30.01.2020 11:30

Сільські депутати чаклують на сесії

На Київщині депутати проводять закупівлі рішенням сесії. Купують вже виконані роботи. 

09.01.2020 20:48

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання