Інструкція для пошуку постачальників в BI Prozorro

26.03.2020 13:00

Багато замовників вперше зіштовхнулися із закупівлею засобів індивідуального захисту. Крім того, значний ажіотаж на ці товари призвів до дефіциту. Ця інструкція допоможе швидко знайти постачальників, які найімовірніше мають товар, що вам потрібен. 

Як це зробити — розглянемо на прикладі закупівель масок і респіраторів.

1. Знайти тендери, де закуповували товар

Спочатку перейдіть за посиланням.  Це лист «Тендери/лоти» додатку «Етап закупівель 2019-2020» публічного модулю аналітики BI Prozorro.

Сформулюйте для себе перелік ключових слів для пошуку. Наприклад, це може бути «маска», «респіратор», «ffp1», «ffp2», «ffp3». Це слова, які можуть зустрічатися у назві закупівель масок і респіраторів. 

У полі «Лоти» натисніть на елемент Лупа і введіть пошуковий запит ((*маска*)|(*респіратор*)|(*ffp2*)|(*ffp3*)|(*ffp1*)).

Нас цікавлять лише процедури, за якими вже підписали договір. Тому додатково потрібно обрати лише завершені лоти у полі «Статус лота».

Зверніть увагу, пошуковий запит має бути скопійований без пробілу в кінці.

За аналогією можна шукати рукавиці ((*рукавиц*)|(*перчатки*)|(*рукавичк*)), або інші необхідні вам товари.

Наведений пошуковий запит можна вдосконалити, якщо ви знаєте за якими ключовими словами ще можна шукати те, що вам потрібно закупити. Також у перелік можна додати варіанти написання з одруками. Наприклад тут  замість «ffp2» написали «fpp2», або «распіратор» замість «респіратор»). Інші можливості і секрети пошуку — за посиланням.

2. Вивантажити дані в таблицю

Тепер вам потрібно завантажити список учасників, щоб отримати базу даних постачальників, яким можна дзвонити щодо цін і наявності товару на складі.

Для цього з листа «Тендери/лоти», де ви зробили вибірку за ключовими словами, перейдіть на лист «Учасники». Зверніть увагу, всі зроблені відбори зберігаються при переходах між листами.

У графі Показати поля поставте галочку в «Контактах».

У вас готовий список потенційних постачальників з їхніми контактами. Клікніть по ньому правою кнопкою миші і оберіть «Экспортировать».

У вивантаженому файлі Excel оберіть найбільших постачальників за сумою або за кількістю виграних лотів. У великих постачальників більша ймовірність, що можуть бути ще запаси. Подзвоніть до них, щоб дізнатись ціни і умови доставки. Озвучені постачальником умови зручно фіксувати у тому ж Excel файлі.

Окрім цього базового алгоритму, існує кілька кроків, які допоможуть вам звузити коло постачальників та обрати найбільш надійних. Звісно, якщо ви маєте час на додатковий аналіз.

3. Вибрати максимально надійних постачальників

Щоб зменшити ймовірність проблем із поставками, можна прибрати з переліку ненадійних постачальників. 

На сторінці «Учасники» активуйте пошук за ризиками і оберіть лише учасників із відсутнім або мінімальним податковим боргом і відсутністю інших ризиків. Детальніше про ризики учасника — за посиланням.

Отже, у нас є список учасників без очевидних порушень. Перед тим, як його вивантажувати, приберіть галочку Показати поля в «Ризиках учасників» і переконайтеся, що галочка стоїть біля «Контактах».

4. Звузити перелік за регіоном

Деяким замовникам важливо, щоб постачальники були місцеві. Обмежити коло постачальників відповідними регіонами можна в колонці «Регіон».

5. Додаткові перевірки надійності постачальників

Модуль аналітики дозволяє відфільтрувати лише частину ризикових постачальників. Для глибшого аналізу на предмет судових справ, підозрілої діяльності чи зв’язків  можна скористатися ресурсами наших партнерів OpenDataBot і YouControl. До речі, YouControl на час карантину пропонує всім закупівельникам доступ до своєї повної версії.

Щоб отримати інформацію по відповідному постачальнику, клікніть на посилання на ресурс OpenDataBot чи YouControl. 

Крім того, для додаткової перевірки надійності постачальника ще можна зв’язатися з замовниками, з якими цей постачальник співпрацював, або перевірити історію виконання договорів у модулі аналітики.

6. На яку ціну орієнтуватися

При переговорах із постачальниками варто розуміти, які зараз ціни на ринку, щоб за виділені кошти, можна було закупити максимальну кількість товару. Адже зараз вартість може істотно змінюватися кожні кілька днів. Актуальні ціни також можна дізнатися в BI Prozorro. 

Наприклад, нас цікавлять ціни на маски за неконкурентними процедурами з 21 березня. Щоб їх знайти, на сторінці «Тендери/лоти» оберіть проміжок за останні 7 днів і Неконкурентні процедури. Отримані результати вивантажте в таблицю для подальшого аналізу. Ви вже вмієте це робити.

Крім того, ви можете брати конкретні дати, за які вас цікавлять ціни, у полі «Дата публікації процедури». 

У завантаженому файлі із результатами пошуку створіть колонку «Ціна без ПДВ». В неї потрібно буде записати ціни товарів для 20-30 лотів, як мінімум. Шукати їх доведеться вручну.  

Для цього перейдіть на відповідний лот в Prozorro. 

Коли внесете дані для кількох десятків лотів, зможете зорієнтуватися, в якому діапазоні може коливатись ціна на товар. Просунуті користувачі Excel можуть розрахувати курс цін функціями (наприклад, медіана/квантилі) або візуалізувати дані за допомогою точкової діаграми.

Зверніть увагу! За ключовими словами у ваш відбір можуть потрапити і не зовсім ті закупівлі, що вас цікавлять. Наприклад, «водолазна маска» або «киснева маска». Тому після вивантаження даних радимо приділити трохи часу, щоб прочитати усі назви закупівель у колонці «Лот» і видалити помилкові.

Тепер у вас є список надійних постачальників, орієнтовні ціни на товар і ви можете приступати до переговорів і вибору постачальника.

Землетруси, пандемія, війна: чому і як публічним закупівлям варто готуватися до надзвичайних ситуацій

Нам потрібні чіткі і детальні правила закупівель на випадок надзвичайних ситуацій.

05.04.2023 15:05

Prozorro відмовляється від аукціонів через відключення світла. Як це вплине на закупівлі?

Що важливіше зберегти: рівний доступ до публічних закупівель для всіх учасників чи економію на трираундових аукціонах?

03.01.2023 16:07

Відкриті дані про бізнес і для бізнесу: навіщо їх повертати

Які вигоди принесе оприлюднення Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб підприємців, і чи безпечно його публікувати.

13.09.2022 13:00

Як відкрита фінзвітність вдосконалить дані в Prozorro

Що не так із полем про тип бізнесу і як це виправити

19.08.2022 13:29

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання