Київський метрополітен обладнують камерами термоскринінгу. Знову і тепер це вже точно

22.02.2021 13:30

Майже рік тому ми вступили в епоху пандемії коронавірусу і перші кроки влади у відповідь на нову загрозу були подекуди досить хаотичними. Алгоритми небезпеки були мало вивчені, а заходи реагування не підтверджені практикою. Одним з таких експериментальних засобів боротьби з поширенням ковід стала ініціатива КМДА обладнати станції метрополітену камерами з функцією термоскринінгу (вимірювання температури тіла) навесні 2020 року.

Причому реакція посадовців була миттєвою  в середині березня офіційно оголосили карантин, а вже 2 квітня профільне КП Києва оголосило про проведену переговорну процедуру закупівлі системи дистанційного вимірювання температури на суму 64,9 млн грн. Йдеться про 400 камер з функцією термоскринінгу, щоб встановити на станціях київського метрополітену (зараз це 52 станції). 

Постачальником 400 камер і обладнання до них обрали ТОВ “Інтевро”. Згідно з даними модулю BI Prozorro, ця фірма торік виграла 10 лотів від різних КП, 9 з яких комунальні підприємства Києва.

Закупівлю камер з термоскинінгом на 64,9 млн грн провели не на відкритому тендері, а за переговоркою, ніби-то в межах боротьби з COVID. Для порівняння  в той же період за тій же переговорною процедурою Департамент охорони здоров'я КМДА закупив ліки для всіх лікарень Києва на суму 110 млн грн. Суспільну значущість цих двох закупівель можете порівняти самі. 

Проте пандемічна переговорна процедура закупівлі камер з термоскринінгом привернула увагу Держаудитслужби. Моніторинг виявив порушення, адже камери не належать до переліку товарів, які можна купувати за процедурою COVID-19. Замовник КП “Інформатика” скасував закупівлю і розірвав укладений договір.

Цікаво, що досить швидко після цієї резонансної закупівлі (в квітні ж) мер Віталій Кличко звільнив директора Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Юрія Назарова за згодою сторін. Саме цьому департаменту підпорядковане КП “Інформатика”, яке займається зокрема створенням міської системи відеоспостереження в межах програми “Електронна столиця”. До речі, зараз виконання всієї цієї програми перевіряє Київаудит.

Однак зразкова історія, коли увага громадськості й перевірка держорганів мали миттєвий і позитивний ефект, має неочікуваний фінал камери термоскринінгу все ж закупили. Не за переговоркою, і не задля боротьби з COVID. Але знову для метро і знову на значні суми.

“Цього року на станціях метро встановлять 305 камер відеоспостереження. Нові камери мають інтелектуальний функціонал: 140 оглядових камер, 90  із функцією розпізнавання облич, 75 камер з функціями розпізнавання облич та термального скринінгу. Додаткові камери з’являться на перехідних, кінцевих та найбільш завантажених станціях комунального підприємства «Київський метрополітен»”,  повідомили днями в КМДА.

Виявляється, наприкінці року все те саме КП “Інформатика” все ж таки придбало камери термоскинінгу. Цього разу закупівлю здійснили через три тендери, а камери купували різних видів. Напевне, щоб більше не шокувати нас великими сумами на “громадську термометрію”. 

Ці тендери відбулися в межах програми дооснащення комплексної системи відеоспостереження міста Києва: 

  1. тендер на оснащення кінцевих станцій метро, очікувана вартість 7 млн грн (зокрема 17 відеокамер для вимірювання температури тіла людини і обладнання до них); 

  2. тендер на оснащення завантажених станцій метрополітену, очікувана вартість 7 млн грн (зокрема 16 термокамер); 

  3. тендер на дооснащення системи на перехідних станціях метрополітену, очікувана вартість 13,5 млн грн (зокрема 42 термокамери).

Попри те, що закупівлі були конкурентними, договірна ціна вийшла з мінімальною економією  загалом 27,2 млн грн. Закупівлю камер для дооснащення системи відеспостреження фактично розіграли між собою дві фірми  ТОВ “Техносерв Україна” і ТОВ “Інженіринг-Аналітика”. На двох тендерах з трьох компанії приходили удвох, на одному був третій учасник. 

Через місяць після укладення договорів замовник забажав зменшити кількість видів придбаної техніки. Проте камери термоскринінгу не постраждали, їх купили стільки, скільки й планували. Відповідно зменшилася і сума — до 17,2 млн грн. Зміни внесли через додаткові угоди до усіх трьох договорів. 

Як повідомляють в КМДА, цю техніку будуть використовувати, щоб стежити за тим, чи дотримуються кияни та гості столиці вимог профілактичних та протиепідемічних заходів під час пандемії COVID-19. А рішення про необхідність дооснащення системи відеоспостереження метрополітену прийняла київська влада спільно з Головним управлінням Національної поліції в м. Києві.

 “Саме правоохоронці мають доступ до відео з камер та використовують отримані дані для розшуку людей, розкриття та запобігання злочинам”,  зазначено в офіційному повідомленні.

Зараз тривають роботи з визначення місць розташування техніки. А на всіх 52-х станціях метро вже працює 195 камер відеоспостереження з функцією розпізнавання облич. В офіційних повідомленнях не зазначено, чи розрізняють розумні камери риси обличчя людей під масками. Але попри ці нюанси, обіцяють виявляти порушників терморежиму громадської безпеки.

Тепер залишилося лише з'ясувати, які санкції можна застосувати до таких “порушників”, яка норма закону забороняє відвідувати метро з температурою. Ну і, головне хто буде вистежувати порушника на “завантажених станціях” метрополітену і витягати його з переповненого вагону в годину пік. 

Усе про Подільський міст: коли поїде, скільки коштує і скільки справ відкрили

Подільсько-Воскресенський міст через Дніпро в столиці вкотре подорожчав — тепер його вартість складає майже 20 млрд грн, а відкриття руху знову відклали принаймні на рік.

06.12.2021 13:00

Майданчики понад усе: куди йдуть гроші на освіту

Як управління освіти витратило бюджетні гроші на ігрові майданчики, які навіть розміщувати не було де.

03.11.2021 15:00

Шкільні сніданки Києва: бінарний мультипрофіль і порції по 8 грн

Столичний ринок шкільного харчування знову штормить від воєн підрядників, а їдальні чекають на нове обладнання.

24.09.2021 09:30

Чому в київських тролейбусах немає PayPass

Київ позбувся паперових талонів у громадському транспорті, але не дозволив пасажирам сплачувати банківською карткою, як це можна зробити в метро. Ми розбиралися, що стало цьому на заваді.

12.08.2021 10:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання