Класична змова на тендерах СБУ, НАБУ і Нацполіції

13.05.2020 20:30


Антикорупційний штаб уже понад 2 роки моніторить закупівлі, і щоразу ми виявляємо нові, резонансні змови на тендерах. Цього разу ми вирішили перевірити закупівлі автозапчастин, а також ремонтів автомобілів різних видів, що перебувають на балансі широкого кола органів влади, і знову натрапили на змову.

Схема, насправді, зовсім не нова та вже випробувана не один раз. Компанія виходить на торги, а фіктивну конкуренцію їй складає ФОП, про який ця компанія чудово знає. ФОП не особливо бореться за перемогу, а найчастіше, просто не завантажує необхідну документацію. Фіктивна конкуренція є, формальні підстави визнати компанію переможцем теж є. Бінго! Державні кошти в кишені компанії.

Ми звернули увагу, що на торги абсолютно різних органів влади приходить ФОП, але ніколи на них не перемагає. А коли придивилися уважніше, помітили хиткий, але все ж зв’язок між ФОПом і компаніями, які конкурують із ним.

За даними Prozorro за 2019 та перший квартал 2020 року таких закупівель було 33 у 19 організаторів, серед яких є Адміністрація Президента, НАБУ, Міністерство юстиції, структури Нацполіції та СБУ. Поточна сума укладених договорів склала 23.5 млн грн.


То хто ж ці люди і які між ними зв’язки?

Кожен раз на закупівлю подається Маленок Тетяна Геннадіївна, нічим не примітна жінка 1989 року народження, яка як свою поштову (фактичну) адресу вказує місце, де розташований Сервісний Центр МВС та декілька СТО. Перший зв’язок простежується на торгах із компанією ТОВ «ЕЛІТ-АВТОЦЕНТР». І у ФОПа, і в компанії, відповідно до інформації системи YouControl, вказаний однаковий номер телефону. Якщо перевірити його через месенджер Telegram, виявляється, що він належить Юлії Кононенко. Вона нам допоможе пізніше.

Проте факт залишається фактом, чомусь ФОП Маленок Тетяна Геннадіївна вказала не свій номер телефону в реєстрі, а номер, який збігається з номером, який вказала компанія конкурент на торгах. До того ж, їхні бланки документів мають схожі елементи.

Збіг? Не думаю.

Подібна поведінка цього ФОПа на торгах спостерігалася не тільки з ТОВ «Еліт-Автоцентр», а й ще з двома компаніями, зв’язок із якими був опосередкований.

Однією з таких компаній була ТОВ «Автоцентр «Європа-Сервіс». За даними системи YouControl ця компанія зареєстрована за тією ж адресою, що і ТОВ «Еліт-Автоцентр».

Також зв’язок між цими компаніями підтверджується тим, що в тендерній документації ТОВ «Еліт-Автоцентр» завантажує договір суборенди нежитлових приміщень, який укладено якраз із ТОВ «Автоцентр «Європа-Сервіс».

Робимо висновок, що ці компанії справді пов’язані з ТОВ «Автоцентр «Європа-Сервіс» і також користуються схемою з ФОПом, щоб створювати фіктивну конкуренцію.

Але ланцюжок неповний, якщо не згадати про ТОВ «АВТОЦЕНТР «ЄВРОПА», яке також брало участь у торгах разом із уже відомим нам ФОПом. У цьому випадку вони пов’язані вже майже у відкриту з ТОВ «Автоцентр «Європа-Сервіс». Позаяк, за інформацією з YouControl, вони мають одного бенефіціарного власника, а саме Кононенка Валерія Анатолійовича.

Ми вже бачили це ж прізвище на початку, але тоді це була Юлія, чий номер був вказаний у ФОПа, яка є технічним учасником. Також Юлія Кононенко є контактною особою ТОВ «ЕЛІТ-АВТОЦЕНТР». Тому можна припустити, що бенефіціар двох компаній є родичем Юлії. До того ж, номер Юлії Кононенко випадково опинився в ЄДР як контактний номер Тетяни Маленок, яка постійно програє всім компаніям на закупівлях.

Загалом ці компанії завдяки фіктивній конкуренції з ФОП уклали 29 договорів на загальну суму понад 21 млн грн.

Зі свого боку, «Антикорупційний Штаб» надіслав звернення щодо всіх виявлених фактів до Антимонопольного комітету.


Різні прізвища – одна мета

Сестри розіграли на тендерах 9,5 млн гривень.

10.01.2020 17:15

Як перемогти самого себе на тендері

На Дніпропетровщині замовник не помітив, що укладав договори з компанією, керівниця якої як ФОП складала фіктивну конкуренцію своєму підприємству на тендерах.

28.12.2019 11:30

Неякісні ремонти від недобросовісного виконавця

Врахування попереднього досвіду виконавців замовлених робіт зекономить українським комунальним підприємствам сотні тисяч гривень і десятки годин робочого часу. Розповідаємо, як не вчаться на помилках своїх колег комунальні підприємства.

17.09.2018 11:06

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання