Різні прізвища – одна мета

10.01.2020 17:15

На початку грудня до нас звернулися з проханням промоніторити ремонтні закупівлі українського національного інформаційного агентства «Укрінформ», а особливу увагу звернути на дві фірми: ТОВ «КИЇВ ІНВЕСТ-БУД» та ТОВ «ЕЛЕКТРО-ТРЕЙДИНГ УКРАЇНА».

За інформацією публічного модуля аналітики bi.prozorro.org саме вони сукупно подавалися майже на половину всіх конкурентних торгів Укрінформу.

Подавалися дві, а вигравала лише одна — КИЇВ ІНВЕСТ- БУД. Засновницею та директоркою цієї компанії є Селих Ольга Іванівна, а контактною особою Вікторія Луцак (про неї ми ще згадаємо пізніше). Крім того, Ольга Селих засновниця та керівниця ТОВ «ІНТЕРНЕШНЛ ТРЕЙДИНГ КОМПАНІ», а також засновниця ТОВ «ГЛОБАЛ БУД-ПРОЕКТ». В тендерах Укрінформу компанії КИЇВ ІНВЕСТ-БУД зазвичай протистоїть ТОВ «ЕЛЕКТРО-ТРЕЙДИНГ УКРАЇНА», проте щоразу програє. Засновниця та директорка ТОВ «ЕЛЕКТРО-ТРЕЙДИНГ УКРАЇНА»  Дякова Людмила Іванівна. Примітно одразу те, що компанії КИЇВ ІНВЕСТ- БУД та ТОВ «ЕЛЕКТРО-ТРЕЙДИНГ УКРАЇНА» зареєстровані за однією адресою, а саме у Києві на вулиці Ярославів Вал, будинок 33-Б. Але не тільки це їх зближує. Людмила Дякова, як і Ольга Селих, є засновницею ТОВ « ІНТЕРНЕШНЛ ТРЕЙДИНГ КОМПАНІ», тобто ці дві жінки точно знайомі між собою. Та, як виявилося пізніше, єднає їх не тільки спільна компанія.

Спочатку ми просто скористалися пошуком у Google: ввели ці прізвища поруч. Перше ж посилання наштовхнуло нас на думку, що ми пішли правильним шляхом.

Чи бувають такі збіги в багатомільйонному місті? Можливо, і бувають, але ймовірність дуже низька. 

Ще одним підтвердженням став документ тендерної документації, в якому зазначено фахівців,  що мають відповідну кваліфікацію для виконання визначених робіт. Один з електриків ТОВ «КИЇВ ІНВЕСТ-БУД» — Дяков Володимир Володимирович. 

Ми знайшли у соцмережі Facebook Ольгу Селих. Погортали стрічку і остаточно впевнилися, що вони з Людмилою Дяковою (у дівоцтві Селих) — сестри. 

У друзях обох пані ми знайшли їхнього батька Івана, а також того самого фахівця з виконання робіт, Володимира Дякова чоловіка Людмили Селих.

Отже, сестри розіграли тендерів на загальну суму трохи більше 5 мільйонів гривень тільки на закупівлях Укрінформу. Ця парочка також зустрічається на тендерах Міністерства соціальної політикиКиївтеплоенерго та Київської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату імені М.В. Лисенка. Останню КИЇВ ІНВЕСТ- БУД відремонтував на суму приблизно 2,2 мільйони гривень.

Проте і це ще не все. Сестри Селих, мабуть, зрозуміли, що дуже помітною виглядає їхня схема і впровадили трохи іншу версію. На один з тендерів Укрінформу в 2018 році разом з ТОВ «КИЇВ ІНВЕСТ- БУД» подалась інша фірма ТОВ «ГЛОБАЛ БУД-ПРОЕКТ». На диво, ця схема зухваліша ніж попередня. За інформацією Clarity-Project засновниці цієї компанії Ольга Селих та Вікторія Луцак, про яку ми згадували ще на початку. Вона водночас і директорка. 

Аналізуючи тендерну документацію на закупівлі за участі цих двох компаній, ми виявили, що у довідці про наявність працівників ТОВ «КИЇВ ІНВЕСТ- БУД» Вікторія Луцак — менеджерка з комерційних питань.

Якщо уважно придивитися до документів, то можна побачити однакові дефекти друку. Це може свідчити про те, що їх сканували/друкували на одному пристрої.

Наразі поточна сума договорів, які були укладені з ТОВ «КИЇВ ІНВЕСТ- БУД» на торгах, де конкурентами виступали сестра або бізнес-партнерка, складає майже 9,5 млн гривень. 

Щодо всіх цих закупівель Антикорупційний Штаб надіслав відповідні звернення про ймовірне спотворення торгів до територіального відділення Антимонопольного комітету України. Чекаємо на результати розслідування.



Класична змова на тендерах СБУ, НАБУ і Нацполіції

Фіктивна конкуренція і родинні зв’язки під час закупівель автозапчастин і ремонтів автівок. 

13.05.2020 20:30

Як перемогти самого себе на тендері

На Дніпропетровщині замовник не помітив, що укладав договори з компанією, керівниця якої як ФОП складала фіктивну конкуренцію своєму підприємству на тендерах.

28.12.2019 11:30

Неякісні ремонти від недобросовісного виконавця

Врахування попереднього досвіду виконавців замовлених робіт зекономить українським комунальним підприємствам сотні тисяч гривень і десятки годин робочого часу. Розповідаємо, як не вчаться на помилках своїх колег комунальні підприємства.

17.09.2018 11:06

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання