Як перемогти самого себе на тендері

28.12.2019 11:30

З вересня 2018 року компанія Христинченко Аліни Сергіївни ПНВП «Енергія» виграла 5 тендерів на закупівлі, де єдиним конкуретом була ФОП Христинченко Аліна Сергіївна. Замовник, КП «Керуюча компанія “Перспектива” Слобожанської селищної ради», не помітив змови і уклав договорів з переможцем майже на 1 380 000 грн. Очікувана вартість спільних лотів становила 1 890 243 грн.

Спочатку учасники взяли участь у двох тендерах на поточний ремонт під’їздів у вересні 2018: на 240 тис. грн. та на більше 500 тис. Потім знову склали конкуренцію один одному на тендері цього замовника у листопаді. І потворили схему в травні і червні 2019. Листопадовий тендер замовник відмінив через відсутність потреби.

За інформацією аналітичної онлайн-системи YouControl, засновник та кінцевий беніфіціарний власник ПНВП «Енергія»  Христиченко Аліна Сергіївна. Аналізуючи тендерні пропозиції ПНВП «Енергія», ми з’ясували, що серія та номер паспорту, вказані в листі-згоді на збір і обробку персональних з даних збігається з цими даними ФОП Христиченко Аліна Сергіївна. Копія її паспорта була прикріплена до однієї з тендерних пропозицій.


Фізична особа-підприємець Христиченко Аліна Сергіївна складала фіктивну конкуренцію «Енергії» і не завантажувала необхідні документи для тендерної пропозиції. Цікаво, що окрім успішних закупівель була низка відмінених торгів. Так траплялося, коли на торги, окрім двох вже відомих нам учасників, заходили інші. Тоді тендерний комітет у більшості випадків відхиляв усі пропозиції, зокрема і від «Енергії».

У протоколах відхилення пропозицій зазначали причину: 

Тендерна пропозиція не відповідає умовам тендерної документації, враховуючи те, що тендерна пропозиція не відповідає кваліфікаційним вимогам, які містяться в тендерній документації. 

Тобто жодної конкретики, чому саме тендерна пропозиція не відповідає кваліфікаційним вимогам.

Крім цього, основним видом діяльності підприємства «Енергія» вказано «Будівництво залізниць і метрополітену». Хоча компанія подавалася на закупівлі лише до одного замовника, який ніяк не пов’язаний із залізницями і метрополітеном.

ГО «Антикорупційний штаб» направили до Дніпропетровського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України звернення про порушення економічної конкуренції на всіх тендерах за участю ПНВП «Енергія» та ФОП Христиченко А.С. У відповіді зазначено, що АМКУ прийняв до уваги викладені в зверненні факти і проведе перевірку.



Класична змова на тендерах СБУ, НАБУ і Нацполіції

Фіктивна конкуренція і родинні зв’язки під час закупівель автозапчастин і ремонтів автівок. 

13.05.2020 20:30

Різні прізвища – одна мета

Сестри розіграли на тендерах 9,5 млн гривень.

10.01.2020 17:15

Неякісні ремонти від недобросовісного виконавця

Врахування попереднього досвіду виконавців замовлених робіт зекономить українським комунальним підприємствам сотні тисяч гривень і десятки годин робочого часу. Розповідаємо, як не вчаться на помилках своїх колег комунальні підприємства.

17.09.2018 11:06

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання