Комунікація й співпраця. Як працює координатор DOZORRO у Черкаській області

21.08.2018 17:39

Протягом 2018 року робота регіонального координатора DOZORRO була сконцентрована на налагодженні ефективної координації з замовниками Черкаської області та оперативному реагуванні на їхні проблеми та виклики. Прикладом вдалої співпраці можна назвати взаємодію з представниками Черкаської обласної державної адміністрації. Завдяки сприянню заступника голови обласної державної адміністрації Ярослава Березаня, Департаменту регіонального розвитку (далі - Департамент) на чолі з Романом Карманніком вдалося побудувати модель комунікації з замовниками та налагодити ефективне реагування на звернення стосовно їхньої діяльності, зокрема і через відгуки на порталі DOZORRO. 

Робота з партнерами

В той же час, варто констатувати факт, що, попри волю керівництва в обласному центрі, прогресивні ініціативи в районах, особливо віддалених, розгортаються доволі мляво. Все це має як об'єктивні, так і суб'єктивні причини. На жаль, не зважаючи на другу річницю роботи системи публічних закупівель ProZorro, багато хто на місцях й досі сприймає реформу та зміну системи координат, як щось тимчасове, і покликане виключно ускладнити життя провінційного чиновника. Саме з таким підходом і доводиться боротися в межах наявних ресурсів та можливостей.  

В рамках співпраці з Департаментом вдалося налагодити координацію з Управлінням Північного офісу Держаудитслужби у Черкаській області на чолі з Тетяною Велько. В травні був проведений семінар, на якому було були присутні понад сто замовників з усієї області, і де керівництво обласного ДАСУ мало змогу розповісти про особливості своєї роботи, найбільш типові порушення, що виявляють вони під час перевірок.  

Особливим партнером в рамках реалізації проекту став Христинівський районний відділ освіти. Представники кожної бюджетної галузі вважають саме свої закупівлі винятковими і найважчими. Без сумніву, освітні закупівлі вимагають підвищений рівень відповідальності як від організаторів, так і від учасників. Проте, досить часто закупівельники змушені боротися з проблемами, природа яких поза “закупівельними” законами. Варто зазначити, що замовнику вдалося гідно впоратись з поставленими завданнями. Зокрема, Христинівський відділ освіти, один із небагатьох у регіоні, який станом на зараз вже майже завершив процедуру закупівлі обладнання, необхідного для розгортання освітньої реформи, відомої як “Нова українська школа”

Вже здійснені традиційно найскладніші процедури з закупівлі палива та продуктів харчування. Рівень компетенцій замовників, які, на відміну від деяких свої інших колег, зацікавлені в ефективному здійсненні закупівель і не створюють перед собою незрозумілих бар’єрів, росте з кожною проведеною процедурою - це важко не помітити і варто відзначати.

Труднощі у роботі 

Нажаль, не можна назвати ефективною співпрацю з чиновниками Черкаської міської ради. Попри сподівання побудувати певний діалог з представниками профільних департаментів, цього наразі зробити так і не вдалось. Проте, я і досі сподіваюсь на можливе приєднання розпорядників бюджетних коштів в управлінні Черкаської міської ради до DOZORRO (як це вже зробили більше 20 міських рад та обласних державних адміністрацій України) задля своєчасного реагування на відгуки учасників закупівель. 

Ще одним важливим напрямом діяльності є навчання, що проводяться для  всіх сторін процесу закупівель. За цей час тренінги та тематичні семінари відвідали представники замовників, учасники, журналісти, студенти, а також громадські активісти та монітори, що бажали покращити свої навички та здобути нових знань про роботу порталу DOZORRO, аналітичні інструменти для контролю та моніторингу публічних закупівель,  про DOZORRO Спільноту. Кожне таке навчання проводилось з максимальним акцентом на практичну складову та конкретні кейси задля посилення розуміння того, що система побудована так, що всі дійсно бачать все. 

Щиро переконаний, що діяльність регіонального координатора DOZORRO позитивно впливає на підвищення якості та рівня закупівель Черкаського регіону. Роботи ще багато, але ми точно йдемо у правильному напрямі.



Яйця, гроші, закупівлі: хто контролює дитяче харчування в Черкасах

Гегемоном ринку дитячого харчування для дошкільнят в місті є “Каштан-Плюс”. З 2015 року компанія на торгах Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради заробила 105 млн грн.

08.08.2018 09:42

В Черкасах "легалізовують" єдиний тендерний комітет

Судді окружного адмінсуду фактично легалізував діяльність бастарда ЦЗО в Черкасах - Єдиного тендерного комітету.

04.01.2018 17:24

Черкаський центр компетенцій ProZorro: підсумки 2017 року

У 2017 р. в сфері публічних закупівель в Черкаській області стались кілька важливих змін. Завдяки навчанням Центру компетенції ProZorro за останні вісім місяців черкаські ЗМІ почали частіше звертати увагу на закупівлі, а їхні матеріали стали якіснішими. Влада теж не стояла в стороні: йшла на співпрацю і заохочувала членів тендерних комітетів до підвищення компетенції.

28.12.2017 14:26

ДАСУ проти відкритих торгів в закладах освіти

Місяць тому в Черкасах закінчив свою бурхливу діяльність Єдиний тендерний комітет. Черкаське управління Державної казначейської служби фактично перестало реєструвати договори, укладені за результатом процедур, проведених Єдиним тендерним комітетом. У своїх коментарях місцевим ЗМІ очільник черкаського управління ДКСУ Олена Буслова визнала невідповідність ЄТК нормам чинного законодавства, через що і зупинилась реєстрація угод.

27.11.2017 10:55

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання