Консультацій на мільйон: Київпастранс платить 300 грн за протокол засідання тендерного комітету

15.10.2019 18:10

Комунальне підприємство «Київпастранс» купує через ProZorro консультаційні та інформаційні послуги з питань закупівель. За 995 тис. грн приватна фірма допомагатиме проводити 199 тендерів. Зокрема, складати протоколи засідання тендерного комітету, готувати тендерну документацію, оприлюднювати інформацію на ProZorro та консультувати замовника під час проведення перевірок правоохоронними чи контролюючими органами. Наприклад, складання обгрунтування щодо необхідності застосування переговорної процедури коштує 2700 грн, а підготовка відповіді на звернення учасника - 120 грн. Це при тому, що в Київпастранс є окреме Управління з питань закупівель.

Тендер під свого “партнера”?

Комунальне підприємство "Київпастранс" є замовником-монополістом. За законом послуги, очікувана вартість яких менша від 1 млн грн, можуть купуватись за спрощеною "допороговою процедурою". На відміну від відкритих торгів, тендер за "допороговою процедурою" може успішно відбутись навіть якщо туди прийде один учасник. Що, власне, і трапилось.

В тендерній документації замовник встановив ряд вимог, які не стосуються закупівельних процедур. Наприклад, учасник повинен мати:

  • власний call-центр (не менше 10 ліній зв’язку), який  повинен надавати підтримку замовнику у робочі дні з 8.00 до 19.00 годин
  • у штаті повинен бути оцінювач майна з чинним кваліфікаційним свідоцтвом
  • досвід надання послуг з технічного аудиту та цінових досліджень

Тому й не дивно, що конкуренція в цій закупівлі була “нульовою”. На тендер прийшла тільки одна фірма - ТОВ «Інтелект консалт груп». 

“Київпастранс” почав співпрацю з “Інтелект консалт груп” з кінця 2017 року, коли комунальники замовили 30 послуг за 144 тис. грн. А потім у травні 2018 року компанія виграла торги на консультаційні послуги в сфері публічних закупівель на 2,88 млн грн без пониження початкової ціни. В кінці 2018 року сторони подовжили контракт на 2019 рік, збільшивши суму до 3,45 млн грн або на максимально можливі 20% від суми договору. Приватні юристи “Київпастранс”, згідно з договором, мали надати 600 консультаційних послуг. Ціни на послуги майже ідентичні, що й цього року.

З 2018 року Київпастранс провів понад 2 тисячі закупівель, з яких кожна третя - неуспішна, за даними bi.prozorro.org.

ТОВ “Інтелект консалт груп” утворена у 2009 році Бойком Сергієм Івановичем. До 2017 року компанія називалась “Сапр сервіс”. Як пише видання “Наші гроші”, директором розвитку компанії є Олександр Кулак. Раніше він працював заступником директора філії «ЦЗВ» «Укрзалізниці». У 2018 році “Укрзалізниця” спробувала проштовхнути “Інтелект консалт груп” в тендері на 4 млн грн оцінки вартості майна рухомого складу Укрзалізниці, однак АМКУ зобов’язав відмінити закупівлю. На повторному тендері “Укрзалізниця” знову відхилила більшість пропозицій, забезпечивши перемогу “Інтелект консалт груп” без суттєвого пониження ціни.

Скільки коштує допомога “Інтелект консалт груп” тендерному комітету

  • 120 грн - відповідь на звернення учасника, що подається через електронну систему закупівель
  • 300 грн - складання протоколу засідання тендерного комітету 
  • 360 грн - складання протоколу внесення змін до тендерної документації 
  • 500 грн - інформування про зміни законодавства в сфері публічних закупівель
  • 900 грн - аналіз тендерних пропозицій 
  • 1200 грн - складання тендерної документації 

Загалом проведення однієї закупівлі «під ключ» коштує 4800 грн.

Для нас досить дивною видається доцільність витрачання бюджетних коштів на такі консультаційні послуги. Адже в «Київпастранс» є окреме Управління конкурсних процедур, яке  повинно було б займатися проведенням закупівель. Головою цього Управління є Тисмінецька Тетяна. 

Нове укриття за декілька днів: як на Prozorro купують модульні сховища

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine дослідив, як за бюджетні гроші встановлюють мобільні та модульні укриття.

13.10.2023 10:00

Як у Prozorro купують дрони і захист від них: хто, скільки і за скільки

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine дослідив, як у Prozorro купували дрони та антидронові системи з початку повномасштабної війни.

17.05.2023 10:41

Prozorro без кордонів: звідки приходять іноземні учасники на українські тендери

Чи багато в українських публічних закупівлях компаній-нерезидентів, та що вони продають.

30.01.2023 14:00

Бухгалтерія, російська періодика і висвітлення своєї діяльності: які медіа передплачує держава

Фахівці проєкту DOZORRO TI Ukraine проаналізували, які періодичні видання купували коштом бюджету у 2022 році.

26.01.2023 13:05

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання