Лімузин Audi, кросовер Renault Duster, VIP-катафалк Volvo: які автомобілі купують через Prozorro в умовах пандемії COVID-19

12.08.2020 14:30

Найпопулярніші автомобілі серед державних замовників

За 7 місяців 2020 року через систему публічних закупівель було придбано 1 212   легкових автомобілів (97 % з яких — нові авто) на суму понад 627 мільйонів гривень.  


Renault Duster для медиків


Найпопулярніша марка автомобілів серед державних замовників — Renault, а найпопулярніший автомобіль — Renault Duster. За 7 місяців 2020 року державні структури придбали 889 автомобілів Renault, з яких 733 — Renault Duster. 

Популярність цієї автівки можна пояснити наявністю підвищеного кліренсу (відстань від поверхні землі до найнижчої точки центральної частини автомобіля) та повного приводу за найбільш доступною ціною (від 430 до 530 тисяч гривень). До речі, за даними асоціації автовиробників України, Renault — найпопулярніша марка авто цього року (17 % загальної кількості усіх проданих в країні машин)

Понад половину Renault Duster в Prozorro купували для медичних працівників сільської місцевості.  Зокрема, 97 Renault Duster придбали для медиків Вінницької області, 32 — для медиків Черкаської області, 16 — для медиків Запорізької області. 

У 2018 році стартувала державна програма “Доступна медицина”, якій передував Закон про підвищення доступності та якості сільської медицини. Саме у межах цієї програми будують амбулаторії і закуповують службові автомобілі для лікарів, що працюють у сільській місцевості. Перелік технічних вимог до автомобіля надає Міністерство охорони здоров’я, а тендер проводять на місцях. Тому і машини купують переважно однакові: Renault Duster, однак не в усіх регіонах.

Спеціалізовані автомобілі на базі Renault Duster також купувало Міністерство внутрішніх справ. Зокрема, 200 таких автомобілів за 97 мільйонів гривень придбала Національна поліція та 40 автомобілів за 23 мільйони гривень Державна прикордонна служба. 

Інші популярні в Україні автомобілі компанії Renault — Renault Logan та Renault Dokker. Їх державні структури придбали 55 і 42 авто відповідно. 


Mitsubishi L200 для прикордонників 


Другою за популярністю маркою автомобілів серед державних замовників є Mitsubishi. За 7 місяців 2020 року було придбано 44 автомобілі. Зокрема, купили 28 Mitsubishi L200, 15 Mitsubishi Outlander та 1 Mitsubishi Pajero Sport. 

У липні 2020 року Державна прикордонна служба придбала 20 патрульних автомобілів підвищеної прохідності спеціального призначення на базі Mitsubishi L200.

Mitsubishi Outlander, зокрема, купили Управління державної охорони України (10 автомобілів) і  Головне управління СБУ в Донецькій та Луганській областях (2 авто). 

Mitsubishi Pajero Sport в червні придбало Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса. 


Fiat Doblo для комунальників


Автомобілі Fiat треті за обсягом продажів через Prozorro. За 7 місяців 2020 року державні замовники купили 38 автівок цього виробника. Найпопулярніша модель —  Fiat Doblo (26 автомобілів). Її здебільшого купували комунальні підприємства. Зокрема, по одному придбали КП “Миргородводоканал” та КП “Ірпіньводоканал”.


Citroen Berlingo для медиків і правоохоронців


На четвертому місці за обсягом продажів через Prozorro автомобілі Citroen.  За 7 місяців 2020 року державні структури  придбали 33 автомобілі французького концерну. Найпопулярніша модель —  Citroen Berlingo (26 автомобілів). Залежно від комплектації та призначення Citroen Berlingo коштували 450-760 тисяч гривень. Їх купували як для медичних працівників так і для правоохоронних органів


Skoda Octavia A7 для СБУ


Skoda Octavia A7 також користується популярністю серед українських чиновників. За нашими підрахунками було придбано 26 таких автомобілів. А от їхня вартість досить різниться, залежно від двигуна, комплектації та додаткових опцій. Так, наприклад, Служба зовнішньої розвідки України придбала 5 спеціалізованих автомобілів на базі Skoda Octavia A7 (1,6-літровим бензиновим двигуном та механічною коробкою передач) по 527 тисяч гривень кожен. Управління СБУ в Закарпатській області купило 4 Skoda Octavia A7 (1,6-літровим бензиновим двигуном та механічною коробкою передач), 3 автомобілі  по 433 тисяч гривень, та 1 автомобіль (з додатковим набором опцій) за 458 тисяч гривень.  Управління СБУ  в Кіровоградській області придбало 2 Skoda Octavia A7 в комплектації Ambition (1,4-літровий бензиновий двигун, автоматична  коробка передач) по 617 тисяч гривень. КП «Ірпіньводоканал» купив Skoda Octavia A7 (1,8-літровий бензиновий двигун, автоматична  коробка передач) за 672 тисячі гривень.

Автівки на мільйон

Преміальні авто цього року купували значно рідше ніж минулого. Напевно, пандемія COVID-19 внесла корективи в плани чиновників щодо оновлення свого службового автопарку.  Але все ж таки коштовні автівки купували як до, так і під час пандемії. 

Зокрема, КП “Ритуал” Харківської міської ради придбало VIP катафалк Nilsson Hearses за 5,2 млн грн. Nilsson Hearses побудовано на базі автомобіля Volvo V90.  Він має 2-літровий дизельний двигун, повний привід і 8-ми ступеневу автоматичну коробку передач. Автомобіль обладнано системою контролю мертвих зон, камерою огляду на 360 градусів при русі заднім ходом, безключовим входом та запуском двигуна, навігаційною системою з кольоровим дисплеєм і 18-ти дюймовими колісними дисками. 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг витратила понад мільйон гривень на електрокар Hyundai Kona Electric. Електромобіль має батарею, що дозволяє проїхати 400 км без підзарядки. Крім того, він обладнаний мультимедійною системою з 7-дюймовим LCD монітором та 6 динаміками, камерою заднього ходу та можливістю вибору режиму водіння.

Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса придбало за 1,16 мільйона гривень Skoda Kodiaq в комплектації «Style». Автомобіль має 2-літровий дизельний двигун, 7-ступеневу коробку передач, повний привід.  Цей самий замовник у червні  витратив  1,1 мільйона гривень на Mitsubishi Pajero Sport. Позашляховик має 2,4 літровий дизельний двигун, 8-ступеневу автоматичну коробку передач  та пакет додаткових опцій «Intence»

Ужгородська районна рада купила за 1,1 мільйона гривень Skoda Superb в комплектації «Style». Автомобіль має 2-літровий дизельний двигун, 7-миступеневу коробку передач. З додаткових опцій авто обладнане LED TOP динамічними фарами, омивачами фар, ефектом привітання, інформаційною системою «Amudsen», електричним відкриттям та закриттям кришки багажника. 

Skoda Superb в комплектації аналогічній до  попередньої  за 1,1 мільйона гривень також придбало Головне управління СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Комунальне підприємство «Фінансова компанія «Житло-інвест» купило Toyota Highlander  в  комплектації «Elegance» за 1,3 мільйона гривень.  Автомобіль має 3,5-літровий двигун потужністю 249 кінських сил, автоматичну 8-ступеневу коробку передач, повний привід та чотиризонний клімат-контроль. 

Закупівля вживаних авто

Через Prozorro державні структури купують не лише нові, а й вживані авто. За 7 місяців 2020 року було куплено 38 вживаних автомобілів на суму 9,3 мільйона гривень. Як серед нових, так і серед вживаних автомобілів, найпопулярнішою маркою автомобілів також є Renault. Б/у автомобілів цього концерну придбали 8. На другому місці Volkswagen з результатом 5 автомобілів, на  третьому Lada — 4.

Зустрічаються доволі цікаві закупівлі. Наприклад, Ковельські комунальники купили лімузин Audi A6 Limousine за 620 тисяч гривень. Автомобіль бізнес-класу 2014 року має 3-літровий дизельний двигун. 

Державні замовники також купують вживані гібриди та електромобілі. Так, Львівські комунальники витратили 525 тисяч гривень на 5-річну гібридну Toyota Camry. Департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради придбав 6-річний  електромобіль Nissan Leaf за 345 тисяч гривень. 

Які автівки придбали на Prozorro у перший рік повномасштабної війни

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine дослідив, які легкові автомобілі купували за публічні кошти.

11.04.2023 14:15

Рекламні мільйони на Prozorro: хто витрачає найбільше

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine дослідив, як на Prozorro купували послуги реклами протягом першого року повномасштабної війни.

20.03.2023 10:06

Старі методи обігріву повертаються: як на Prozorro купують буржуйки

Проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine порахував, як багато буржуйок купили через Prozorro та скільки на це витратили  у 2022 році. 

21.02.2023 10:10

Бухгалтерія, російська періодика і висвітлення своєї діяльності: які медіа передплачує держава

Фахівці проєкту DOZORRO TI Ukraine проаналізували, які періодичні видання купували коштом бюджету у 2022 році.

26.01.2023 13:05

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання