Медичний модуль аналітики ВІ: ціна за одиницю по лікарських засобах

20.11.2018 02:00

Що?

Ціна за одиницю по лікарських засобах

Що робимо?

Порівнюємо загальну середню ціну за одиницю лікарського засобу в системі з ціною, по якій замовник закуповував даний товар. Додатково є можливість подивитися по якій ціни було поставлено даний лікарський засіб постачальнику.

Чому це важливо?

Закупівлі лікарських засобів вкрай важливі та необхідні для населення. Але це не заважає замовникам проводити закупівлі за підвищеними цінами. Модуль аналітики медичних закупівель надає можливість подивитися загальну середню ціну за одиницю лікарського засобу по країні, а також проаналізувати кожного замовника та постачальника окремо на предмет зловживання на цінах лікарських засобів. Але не лише порушеннями одними – даний функціонал зорієнтує замовника при розрахунку очікуваної вартості на закупівлю, а постачальнику дозволить побачити ціну своїх конкурентів.

Для того, щоб розпочати аналіз вам необхідно перейти до Модуля аналітики медичних закупівель на лист “Ціна за одиницю”.

Для того, щоб визначити середню ціну за одиницю на лікарські засоби і порівняти її з ціною за одиницю, по якій медичний заклад провів закупівлю, потрібно з переліку МНН (міжнародна непатентована діюча речовина) відібрати лише один необхідний лікарський засіб.

Після відбору МНН необхідно відібрати одиницю випуску (іншими словами лікарську форму). Оскільки однозначних форм випуску немає, тому серед представлених одиниць виміру ви маєте обрати самі ті, в яких потенційно може відпускатися даний лікарський засіб.

Після відбору МНН та одиниці товару ви зможете побачити інформацію щодо кількості реєстраційних посвідчень, форм випуску, дозування та розміру упаковок.

Нижче на графіку буде відображено весь масив цін на даний лікарський засіб. Лікарські засоби бувають в різних формах і випускаються з різним дозуванням, що може ускладнити наш аналіз. Тому після обрання МНН та одиниці виміру у вас може бути декілька масивів на графіку, іншими словами - декілька “ліній”. Будьте уважні, бувають поодинокі випадки сильного завищення або заниження ціни. Вам потрібно виключити такі випадки для більш точного результату щодо ціни за одиницю і обрати лише один з масивів цін, якщо їх декілька. Скористайтеся ласо і відберіть масив основних цін, при цьому виключивши завищені та занижені показники, а також інші масиви, які не відносяться до вашої форми випуску та дозування.

Наступним кроком буде аналіз цін у замовників та постачальників. Дані представлено двома таблицями: перша по організаторам, друга по учасникам. В кожній з таблиць зазначено загальну середню вартість лікарського засобу за одиницю. Нижче наведена інформація, по якій ціні закуповував замовник цей самий препарат, а у випадку постачальника – по якій ціні був проданий даний товар. 

Ціни за одиницю у постачальника і замовника можуть відрізнятися, адже у постачальника може бути декілька замовників, яким він реалізував даний товар і тому середня вартість по даному постачальнику розраховується виходячи з усіх його продажів.  Також, ціни по постачальнику рахуються у лише після того як був заключений договір, а по замовнику - як тільки вибрали переможця.

Відео-інструкція:

Як BI Prozorro може допомогти керівним органам?

Інструкція допоможе керівному органу ознайомитися з базовими функціями Публічного модуля аналітики ВІ

05.10.2020 14:44

Чому різні області купують ШВЛ за різними цінами?

Станом на 26 квітня в Сумській і Полтавській області купили по 37 апаратів ШВЛ. Однак в одній на них витратили 28 млн грн, а в іншій — 37 млн грн. Як так вийшло? Пояснюємо, які бувають типи ШВЛ і скільки вони коштують.

28.04.2020 14:00

YouControl та ризик-фактори з Публічного модуля аналітики BI

У систему YouControl додалися чотири ризик-фактори із BI ProZorro. Дані про юридичну особу як учасника публічних закупівель доступні для користувачів YouControl

03.12.2019 08:00

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання