Як вінницькі депутати виграють мільйонні тендери лікарні

08.10.2018 11:14

Заробляти мільйони на закупівлях лікарні - не проблема для "народного обранця", чиї бізнес-партнери працюють в місцевій лікарні, а дружина є заступницею міського голови. Розповідаємо про заробітки Олександра Ткача, депутата міської ради Ямполя, Вінницька область.

За даними аналітичної системи YouControl, Олександр Ткач є приватним підприємцем та кінцевим бенефіціаром "Спектр", "Ямпільтеплобудсервіс" та "ПІГУЛКА+". Основним постачальником угод на публічних закупівлях для депутатських компаній є місцева Ямпільська центральна районна лікарня. З 2016 року фірми уклали з нею договорів на понад 10 млн грн. В основному це ремонти та надання послуг з опалення.

У закупівлі реконструкції головного корпусу Ямпільської лікарні на суму 3,8 млн грн лікрані довелось дискваліфікувати компанію “Подільські будови”. Її власником є Балабух Євген, а контактною особою лікарні в тендері була Балабух Тетяна. ТОВ “Подільські будови” просто відмовилось підписувати договір.

Протягом 1999-2001 років бізнес-партнером в компанії «Спектр» був також інший депутат Ямпільської міськради - Реулець ВікторВ своїй декларації за 2017 рік він зазначив, що працює “старшою медсестрою” в Ямпільській центральній районній лікарні. Це, мабуть, один з факторів успіху в тендерах депутатських фірм. Іншим імовірний фактор -  протягом 2016-2017 років одним із засновників компанії «Пігулка+», крім Олександра Ткача, був Ліваковський Костянтин, головний лікар Ямпільської лікарні.

Додамо, що Віктор Реулець та Олександр Ткач також є співвласниками компаній "Вінницяоблпаливо" та Судноплавна компанія «Укррічфлот», які виграли торгів на 335 млн грн.

Олександр Ткач як приватний підприємець у 2017 році заробив 320 тис. грн на договорах з Ямпільською лікарнею на відшкодуванні вартості лікарських засобів та продажу реактивів для лабораторії та наркотичних, психотропних, наркозних препаратів. Окрім перемог на закупівлях, інших доходів ФОП Ткач не мав.

Система ProZorro вивела з тіні більшість тендерів і дає всім можливість їх аналізувати. Однак, доки українські органи контролю та покарання не почнуть ефективно працювати, подібні історії про закупівлі за участі депутатів та працівників комунального закладу будуть зустрічатись неодноразово.

Як вінницький «Щедрик» в Prozorro щедрує

Або чому потрібно, щоб закупівлями займалися фахівці.

10.03.2021 10:00

Вінницькі лікарні з золотими ліжками

Одна лікарня за дві закупівлі переплатила понад 170 тис. грн.

10.04.2020 17:45

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання