Перші ринкові консультації у Вінниці зекономили лікарні 130 тисяч гривень

19.06.2020 18:00


Раніше попередні переговори з бізнесом щодо проведення закупівель могли розцінюватись як корупція. З 19 квітня змінився закон «Про публічні закупівлі». Відтепер такі консультації не тільки дозволені, а й навіть вітаються. Єдине — їх потрібно проводити з дотриманням принципів: прозорості, відкритості, недискримінації та рівності умов.

Такі консультації організовують, щоб правильно прописати технічні вимоги, мінімізувати корупційні ризики та надмірні вимоги в тендерній документації. 

До прикладу, замовник може прописати в одній закупівлі 100 найменувань, і одна позиція буде тільки конкретного виробника—  блокуюча. У такій закупівлі зможе взяти участь тільки саме цей виробник або його «довірені особи». Така умова є дискримінаційною, але дуже поширеною в медичних закупівлях. Під час консультацій, якщо на них прийдуть представники місцевого бізнесу, що працюють в медичній сфері, замовник може прийняти рішення про розділення закупівлі на лоти.

В умовах, коли лікарні отримують фінансування напряму від Національної Служби Здоров’я, і кожна копійка на вагу золота, такі інструменти є вкрай важливими і демонструють незалежність та відповідальність адміністрації замовника. 

У Вінниці Міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги стала першим замовником, який використав інструмент консультацій з ринком для визначення очікуваної вартості медичних матеріалів. Попередня спроба їх закупити була невдалою. 16 квітня  оголосили процедуру за одним лотом на суму 5 264 057 грн.  18 травня на аукціон зайшов лише один учасник – приватне підприємство «Стандарт-С» і, зрозуміло, торги не відбулись. 

Саме ця «провальна» закупівля спонукала спробувати з’ясувати причини відсутності учасників та мінімізувати ризики зриву ще однієї спроби закупити медичні матеріали, вкрай необхідні ургентній лікарні. 

Частину матеріалів лікарня закупила за звітом про закупівлю для боротьби з COVID-19, а от придбання решти вирішили обговорити з потенційними учасниками.

Адміністрація заручилася методологічною підтримкою представників спільноти DOZORRO і запросила на зустріч приблизно 20 учасників: листами на електронні пошти та телефоном. Зробила оголошення на власному сайті та створила ZOOM-конференцію для тих, хто фізично не зміг бути присутнім. І це дало свій результат. 


На перші передтендерні консультації 10 червня подали 4 пропозиції і прийшли 5 учасників. На старті очікувана вартість закупівлі була 1 895 818 грн. Жваве обговорення про складність отримання сертифікатів на окремі матеріали, «блокуючі» позиції і авторизаційні листи від виробника спонукали замовника врахувати всі проблемні питання. У результаті – 12 червня оголосили закупівлю з 4 лотів  на 1 768 500 грн. 


Економія ще на етапі визначення очікуваної вартості склала 127 318 грн. Це з урахуванням, що за результатами консультацій розраховується середньоарифметична вартість всіх пропозицій. А якщо брати до уваги найнижчу пропозицію, яку подали на консультацію, то економія  може скласти приблизно 300 000 грн.

Захід 10 червня привернув увагу й інших медзамовників Вінниці і найближчим часом планується ще мінімум 2 таких економ-заходи.  


Що і за скільки закуповують опорні лікарні Вінниччині

Яка різниця в ціні на засоби індивідуального захисту в закупівлях опорних лікарень? Хто найдорожчий постачальник? Чи є лікарні, що не здійснюють закупівлі за спеціальною процедурою «Звіт по COVID-19»?

07.05.2020 23:00

Вінницькі лікарні з золотими ліжками

Одна лікарня за дві закупівлі переплатила понад 170 тис. грн.

10.04.2020 17:45

На Вінниччині допороги отримали нове життя

З ініціативи ГО "Філософія Серця"

03.12.2019 18:20

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання