МІСЯЦЬ ДРУГИЙ: Лупаємо скалу з недоброчесності, бюрократії та непрофесіоналізму

29.12.2016 17:04

DOZORRO працює вже два місяці. Ми отримали 450 відгуків від учасників закупівель. Звісно ж, відгуки це тільки перший крок у боротьбі за відновлення своїх прав. Після їх обробки ми лише в грудні відправили понад сотню листів до замовників, правоохоронних та контролюючих органів. Декому це вже справді допомогло. Але на всіх наших сил не вистачить, звісно ж. Тому ми концентруємося на пошуку саме методів боротьби з закупівлями та порушенями закону. Основні способи провести неконкурентні процедури всупереч духу ProZorro і закону "Про публічні закупівлі" ми описували минулого місяця. Зараз хочемо поділитися наступною порцією досвіду протидії сумнівним процедурам.

Відписки після тиску. Як нам допомагають контролюючі органи

Останній приклад - закупівля гібридних авто для Нацполіції. Ми дослідили умови закупівлі, виявили порушення. І одразу ж, ще на початку грудня, відправили листи усім, хто мав би вплинути на замовника-порушника. Ми звернулися в Департамент захисту економіки МВС, НАБУ, ГПУ, Державну аудиторську службу. Поки що реакції - нуль! Ба більше. Чиновники навіть по телефону бояться надати інформацію щодо можливого реагування. Чому так? 

Головна причина - бюрократизм і як наслідок пасивність тих, хто має контролювати закупівлі і боротися з порушниками.  

Інший приклад - вже сумнозвісний тендер КП "Луцьке підприємство електротранспорту". Чому сумнозвісний? Бо ми вже два місяці намагалися перешкодити закупівлі товарів під виглядом "допорогів на роботи". Замовник же вперто гнув свою лінію. Скасував попередні закупівлі, щоб оголосити нову з аналогічним технічним завданням. І ось днями уклав перший договір. І це попри те, що Управління Західного офісу Держаудитслужби у Волинській області рекомендувало скасувати процедуру. А тендером вже зацікавився і Департамент захисту економіки МВС. Поки що реакції з боку Замовника немає. Тож виходить держава має недостатньо ефективні засоби впливу на недоброчесних замовників. До речі, ДАСУ не має повноважень застосовувати санкції щодо порушників закону "Про публічні закупівлі", яких перевіряє. Причина - відсутність змін у їх профільному законі, який би дозволив здійснювати дану перевірку.

Трохи про особливості реакції Антимонопольного комітету України. Ми таки отримали відповідь з Київського обласного територіального відділення АМКУ. До нього ми звернулися щодо вчинення ТОВ «Мікросистеми Експрес Телеком» та ТОВ «Білінтех Україна» антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів конкурсу у закупівлі. Нашу Заяву про виявлення змови учасників залишили без розгляду. Проте, ми попросили АМКУ провести розслідування за власною ініціативою за результатами наданої нами інформації. АМКУ повідомив, що відповідне розслідування буде здійснено за власною ініціативою відділення. Добре, що хоча б так!

Разом з тим, ми добились розірвання договору, укладеного Управлінням освіти, молоді та спорту Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації, де учасника, який запропонував найнижчу ціну, було дискваліфіковано у зв’язку з відсутністю статуту у складі пропозиції, хоча останній документ був наданий учасником .

Закупівельники продовжують грішити

Минулого місяця ми описали "7 закупівельних гріхів". І бачимо, що до святості багатьом Замовникам ще далеко. Особливо на допорогах. Протягом грудня ми неодноразово зіштовхувались з випадками, коли Замовник  намагається прописати закупівлю під "свого" учасника. Як це зробило, наприклад,  управління освіти виконавчого комітету Новомосковської міської ради. Там оголошенням про проведення допорогової закупівлі був встановлений кілометраж місцезнаходження постачальника. І таку вимогу цей Замовник прописував майже у всіх допорогових закупівлях на цей рік.

Також, бачимо іншу погану тенденцію - розміщувати технічне завдання в останній момент з метою унеможливити уточнити деталі стосовно предмету закупівлі. Приклад - відділом освіти Бахмацької районної державної адміністрації було оголошено допорогову закупівлю 02 грудня 2016 року та встановлено термін звернення за роз’ясненнями до 18 год. 00 хв. 07.12.2016 року, проте технічне завдання до вказаної закупівлі завантажено в систему о 16 год. 31 хв. 07.12.2016 року.  

Встановлення необґрунтованих вимог щодо професійної кваліфікації працівників учасника - теж масове явище.   Ілюстрацією тут можуть бути тендери на закупівлю продуктів харчування підпорядкованими установами Харківської міської ради. Замовник, очевидно, при написанні тендерної документації керувався старим законодавством про державні закупівлі та просив учасників надати у складі пропозиції нотаріально посвідчені документи; довідку про наявність досвіду виконання аналогічних договорів лише з державними закладами у сфері освіти. На даний момент зазначені вище торги перевіряються АМКУ та найближчим часом буде прийняте рішення щодо їх законності.

Непрофесіоналізм на перешкоді "прозоррості"

Не завжди перешкодою конкуренції в закупівлях є злий намір організаторів. Часто недостатня кваліфікація членів тендерного комітету при написанні технічного завдання до тендеру є причиною небажання учасників брати участь у торгах. Зокрема, вищенаведене стосується управлінням освіти і науки Славутицької міської ради Київської області. Там Замовник оголосив два тендери на роботи з капітального ремонту за рахунок грантових коштів. При цьому, встановив в проектній документації дискримінаційні вимоги щодо наявності сертифікату на систему управління якістю ДСТУ ISO 9001, ліцензії на даний вид робіт (хоча він не підлягає ліцензуванню), виконання проектної частини учасником в системі АВК 5 і жодній іншій. Разом з тим, на прохання внести зміни у тендерну документацію, Замовник неодноразово зазначив, що всі деталі будуть погоджені на етапі підписання договору, що свідчить про небажання членів тендерного комітету проводити чесні торги (UA-2016-11-24-000839-a, UA-2016-11-24-000533-b).

Допороги у закон!

Листи, які ми направляли стосуються як допорогових так і надпорогових закупівель. Аналізуючи відповіді які надходять, можна зробити висновок про необхідність закріплення допорогових закупівель у Законі. Зазначене пов’язано в першу чергу з необхідністю збільшення відповідальності замовників за проведеними процедурами у системі. Сьогодні допорогові закупівлі залишаються найбільш незахищеними від дій недоброчесних замовників і це потрібно змінити. Зазначене підтримує і Комісія з розгляду звернень на можливі порушення при здійсненні допорогових закупівель, яка щомісяця розглядає більше п’ятисот звернень від учасників, виносить рекомендаційні рішення, які замовники відверто кажучи ігнорують. Тому команда ТІ Україна підтримує введення допорогових закупівель під дію Закону.    

PS.  Крім того, хочемо звернути увагу, що на портал надходять відгуки і від недоброчесних учасників, які хочуть використовувати DOZORRO у власних цілях, як інструмент тиску на Замовника. Інформуємо, що при отриманні відгуків, ми ретельно аналізуємо умови проведення закупівлі, тендерну документацію та пропозиції учасників, проводимо консультативну роботу з замовниками і учасниками у телефонному режимі, а також співставляємо ринкові та тендерні ціни. Таким чином, недоброчесних учасників очікує відповідна реакція.


Марта Гоголь, юрист Програми інноваційних проектів Transparency International Україна

Як не можна боротись з демпінгом у ProZorro: поради замовникам

У боротьбі з заниженням цін замовникам важливо використовувати лише законні методи і через необачність не стати порушником законодавства про публічні закупівлі.

14.01.2019 11:16

Зміни в Законі про закупівлі: що пропонує законопроект № 8265?

З запуском ProZorro реформа не закінчилась: технічні та законодавчі зміни продовжуються

05.07.2018 15:10

Як Рахункова Палата контролює закупівлі

До її повноважень належить перевірка закупівель за кошти Державного бюджету України. 

24.04.2018 13:06

Нечесні закупівлі. Коли у справу вступає СБУ?

Які повноваження в частині публічних закупівель має Служба безпеки України - менш відомо. 

20.04.2018 13:14

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання