Як не можна боротись з демпінгом у ProZorro: поради замовникам

14.01.2019 11:16

Деякі постачальники заради перемоги в торгах ProZorro сильно занижують ціну. А потім змушують замовника підписувати додаткові угоди на підвищення цін. Як замовникам не можна боротись з демпінгом у закупівлях - читайте статтю журналу "Держзакупівлі" (№12, грудень 2018), передруковану на порталі DOZORRO з дозволу редакції.

На торги прийшов недобросовісний постачальник, який заздалегідь розробив схему дій для своєї перемоги і в останньому раунді аукціону істотно занизив ціну. Думаєте, він за такою ціною хоче постачати товар? Ні, головне для нього — перемогти у торгах. Варто лише укласти договір, як він принесе додаткові угоди та примушуватиме ними підняти ціну до тієї, що йому потрібна.

Чи може замовник убезпечити себе від такого постачальника? Може. Хоча й не всі способи порятунку тут підійдуть. Тому важливо використовувати лише законний шлях і через необачність не стати порушником законодавства про публічні закупівлі.

Розповімо, які дії не врятують замовника від цінового демпінгу, а лише перетворять його на порушника.

Знайомтеся, це — Лідія Петрівна. Її призначили секретарем тендерного комітету, і вона намагається виконати свою роботу дуже відповідально. Як ось цього разу — у тендерній документації (ТД) Лідія Петрівна передбачила умови, які, на її думку, допоможуть врятуватися від учасників-демпінгарів.

Утім, Лідія Петрівна помиляється. Якщо вона оцінюватиме тендерні пропозиції (ТП) учасників за своїми вимогами — порушить закупівельне законодавство.

Чому? Читайте і  не повторюйте!

Тендерна документація містить вимогу про відхилення ТП учасника, який істотно занизив ціну

Лідія Петрівна вписала до розділу «Інформація про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі» ТД вимогу про відхилення тендерної пропозиції учасника у разі демпінгу. Дослівно вона звучить так: «Необгрунтоване заниження цін розцінюватиметься як поставка неякісного матеріалу. Пропозицію учасника з необгрунтованим заниженням цін може відхилити тендерний комітет своїм колегіальним рішенням».

Виключний перелік підстав для відхилення тендерної пропозиції учасника передбачає стаття 30 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922).

Законодавці не передбачили для замовника права довільно трактувати цю статтю чи передбачати інші підстави для відхилення ТП учасника.

Отже, відхилення ТП за підставами, які замовник передбачив у тендерній документації, буде неправомірним.

Тендерна документація містить вимогу надати оновлену цінову пропозицію за результатами аукціону

Лідія Петрівна вписала у ТД вимогу до учасника-переможця надати оновлену форму цінової пропозиції протягом п’яти календарних днів з моменту визначення його переможцем.

Наразі так діє не лише Лідія Петрівна. Чимало замовників установлюють вимогу надати оновлену цінову пропозицію. А якщо учасник-переможець не надає такого документа — його дискваліфікують через невідповідність тендерної пропозиції умовам документації.

Однак усі документи, завантажені після кінцевого терміну подання тендерної пропозиції, не можна:

  • вважати частиною тендерної пропозиції
  • приймати до розгляду

Замовник може розглядати лише ті документи учасника, які той подає на вимогу статті 17 Закону № 922.

Усі інші документи, які учасник довантажив після кінцевого терміну подання пропозиції, не є його частиною. Замовник не повинен їх розглядати.

Тож, якщо учасник не надав оновленої цінової пропозиції чи оновлена цінова пропозиція не відповідає вимогам документації, у замовника немає законних підстав відхилити пропозицію такого учасника.

ТД містить вимогу надати зразок товару

Лідія Петрівна вписала у ТД вимогу до учасника надати зразок товару.

Замовники можуть вимагати від учасників надати одиницю товару на перевірку відповідності зразку-еталону. Але тоді, коли йдеться про закупівлі за Законом України «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони» від 12.05.2016 № 1356-VIII.

Як бути тим замовникам, які закуповують за Законом №922? Адже здається логічним, що дуже дешевий товар не може бути хорошої якості. Тож, аби підтвердити якісні характеристики товарів/робіт, замовники й вимагають від учасників надати зразок товару, який ті планують постачати.

Наведемо чотири аргументи, що заперечують доцільність такої вимоги.

Перший. Під час процедури закупівлі всю інформацію подають в електронному вигляді через електронну систему закупівель (ч. 1 ст. 14 Закону № 922).

Другий. Документ з пропозиції учасник подає в електронному вигляді, для цього він заповнює електронні форми з окремими полями та завантажує необхідні документи, які замовник вимагав у документації (ст. 25 Закону № 922). Документи, завантажені після кінцевого терміну подання пропозицій, не вважають її частиною.

Третій. Зазвичай замовники не мають акредитованої лабораторії. А лише в ній можна незалежно та експертно дослідити зразок товару кожного учасника і зробити фаховий висновок за результатами дослідження.

Четвертий. Закон №922 не передбачає підстав для відхилення пропозицій учасника через подання неякісного зразка товару.

Отже, якщо замовник відхилить пропозицію через неякісний зразок, таке відхилення вважатимуть незаконним.

Джерело: журнал Держзакупівлі

Зміни в Законі про закупівлі: що пропонує законопроект № 8265?

З запуском ProZorro реформа не закінчилась: технічні та законодавчі зміни продовжуються

05.07.2018 15:10

Нечесні закупівлі. Коли у справу вступає СБУ?

Які повноваження в частині публічних закупівель має Служба безпеки України - менш відомо. 

20.04.2018 13:14

Що може НАБУ у державних закупівлях?

В даному матеріалі пропонуємо розкрити питання повноважень НАБУ, як однієї зі структур, яка була створена для боротьби з корупцією.

05.04.2018 15:51

Покарання за порушення в ProZorro. Чи є вони?

З моменту запуску Прозорро з'явилась велика кількість публікацій, де всі скаржаться на те, що електронна система чудом не вилікувала всі “болячки” в сфері закупівель. Пишуть про відкати, корупцію, яка залишилась та про бездіяльність контролюючих органів в цій сфері. Пропоную розібратись, чому ситуація є саме такою, та чи існує кримінальна відповідальність за порушення законодавства в сфері публічних закупівель.

25.10.2017 19:04

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання