Нецінові критерії оцінки чи дискримінація? Миколаївський приклад

17.01.2018 15:08

Нецінові критерії закупівлі для замовників  є зручним  законним інструментом, який впливає на життєвий цикл товару або створює додаткову вартість. Але нерідко замовники зловживають ними, закладаючи в нецінові критерії дискримінаційні умови. Яскравий приклад - Чорноморська сільська рада Миколаївської області.

Закон “Про публічні закупівлі” надає можливість замовникам застосовувати нецінові критерії при закупівлі послуг і робіт, а також товарів, які носять складний або спеціалізований характер, не мають постійно діючого ринку і повинні враховувати умови оплати, термін виконання, гарантійне обслуговування, витрати на експлуатацію, передачу технологій, підготовку кадрів.

В червні 2017 року Чорноморська сільська рада  оголосила закупівлю на реконструкція (утеплення) будівлі загальноосвітньої школи. Ціна питання - 5 млн грн. Серед критеріїв та методики оцінки тендерної пропозиції замовником було вказано, що учасник отримає 30% від питомої ваги критерію, якщо зареєстрований на території Чорноморської сільради. Інші 70% критерію – ціна. Тобто, місцевий учасник може виграти з вищою ціною, ніж в немісцевого конкурента.

Протягом двох тижнів громадська організація «Криворізький центр розслідувань» зверталася до замовника з вимогою внести зміни до тендерної документації. Одна із відповідей замовника:

Нарешті, 7 липня 2017 р. відбувся аукціон, і стало видно, до чого призвела ця умова. Згідно з результатами аукціону, в переможця “Промспецбуд” вийшла одна з найдорожчих пропозицій, яка вища від мінімальної на 798 тис. грн.

Підприємство “Промспецбуд” останні два роки стало активно долучатися Чорноморською сільською радою до ремонтних робіт без проведення конкурентних процедур.

Цікавий  факт, що підприємство змінило місце реєстрації з сусіднього Очакова на Чорноморку тільки у 2016 році, хоча зареєстроване ще в 2001 році. Після того, як аукціон відбувся, «Криворізький центр розслідувань» направив додаткові звернення, але вже не до замовника, а до Департаменту захисту економіки Південного офісу Держаудитслужби. Спільними зусиллями ми переконали замовника, і він відмінив тендер.

Але Чорноморська сільська рада – міцний горішок. 5 січня 2018 р. вона оголошує тендер на закупівлю палива, на 611 тис. грн І знов серед оцінки та методики вказано, що відстань до АЗС є складовою нецінового критерію: 

- до 5 км - 30%; 

- до 10 км - 10%".

Наразі ми направили звернення до замовника щодо усунення дискримінаційних положень, чекаємо на відповідь.

Закупівлі палива в підозрілої компанії

Проаналізувавши закупівлі палива у 2017 році, бачимо, що Чорноморська сільська рада двічі оголошувала тендерну процедуру і двічі відміняла їх, так як приходив лише один учасник з Миколаєва  - ТОВ “Кворум-Нафта”. Тому з цією компанією була проведена переговорна процедура.

До слова, компанія ТОВ "Кворум-нафта" у 2016 році так само постачала паливо для Чорноморської сільської ради через допорогові закупівлі. До однієї з них навіть долучився ще один учасник, але його було дискваліфіковано. Причина: «відстань до АЗС учасника від Чорноморської сільської ради становить більше 5 (п’яти) км,  а учасник вибрав позицію до 5 (п’яти) км, і відповідно система невірно прорахувала приведену ціну».



За даними інформаційно-аналітичної платформи Youcontrol, кінцевими бенефіціарами компанії “Кворум-Нафта” є Валерій Бабаріка, Ігор Кльован та кіпріотка Емілі Арістіду.


Остання пов'язана з миколаївської групою OREXIM. Це - великий стивидор і зернотрейдер, який володіє в Миколаївському порту морським перевантажувальним терміналом «Евері» (наливні вантажі); зерновим складом, ділянкою на 20 га в Миколаївській області під будівництво заводу. OREXIM і дочірні підприємства  записані на однойменну кіпрську фірму OREXIM Holding Ltd., власником якої є та ж Емілі Аристиду.

На реальних власників кіпрських компаній може вказувати інший факт. Відразу два топ-менеджери групи OREXIM і нові члени наглядової ради миколаївського хлібоприймального підприємства - Руслан Метає і Микола Балакірєв - є помічниками народного депутата від Блоку Петра Порошенка Бориса Козиря.

Борис Козир - миколаївський бізнесмен, який потрапив до Верховної Ради в кінці 2014 року. До цього він був заступником глави Адміністрації Морських портів України, яка управляє державними портами.

Ще один цікавий факт про “Кворум-Нафта”. В жовтні 2017 року Слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Одеській області розпочате досудове розслідування у кримінальному провадженні  про ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що в звітні податкові періоди 2017 року невстановлені особи, діючи умисно, використовуючи реквізити різних суб'єктів господарювання, в тому числі нерезидентів та ТОВ «Квік Сейл», ТОВ «СК Акорд», шляхом приховування від митних органів та проведення будь-якого митного оформлення реального об’єму ввезених на територію України паливо-мастильних матеріалів, ухилилися від сплати до державного бюджету податку на додану вартість та акцизного податку понад 4  млн грн, що є коштами в особливо великих розмірах.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у період з 31 серпня по 4 вересня 2017 року з мальтійського танкеру «CaspianMariner» вивантажено у резервуари ТОВ «Рені - Термінал» (м. Рені) 5956 тис. тон дизельного пального у митному режимі «зовнішній транзит». Номінованим агентом судна «CaspianMariner» являлось підприємство ТОВ «СК Акорд».

В подальшому, 25 вересня 2017 року до ДП «Ренійський морський торгівельний порт» прибув танзанійський танкер «FenixOil». Після оформлення судна, розпочалось завантаження судна дизельним пальним з резервуарів ТОВ «Рені - Термінал». Усього до танкеру «FenixOil» було завантажено 2459 тис. тон дизельного пального. Згідно доручення №2 на відвантаження транзитного вантажу від 26 вересня 2017 року портом вивантаження зазначеного дизельного пального з танкеру «FenixOil» вказано Бургас, Республіка Болгарія. Відповідно наявним даним у матеріалах кримінального провадження встановлено, що станом на 23 жовтня 2017 танкер FenixOil» не відвідував порти Республіки Болгарія і запити на його пришвартування відсутні, на поточний момент вищевказаний танкер знаходиться у територіальних водах України.

Виходичи з ухвали суду, у органу досудового розслідування є достатньо підстав вважати, що підприємство ТОВ «Кворум Нафта» діяло через ТОВ «Квік Сейл», ТОВ «СК Акорд» та  має ймовірні ризикові фінансово-господарські операції по подальшій реалізації товарів.

Сподіваємось, що звернення громадської організації "Криворізький центр розслідувань", спільні зусилля Південного офісу Держаудитслужби, інших контролюючих органів та публічний розголос знов допоможуть переконати прибрати дискримінаційну вимогу Чорноморську сільську раду.

Піонери рамкових угод

Хороший і поганий приклад використання закупівель за рамковими угодами.

29.01.2020 17:00

DOZORRO Спільнота зберегла Херсону 3 млн грн

У серпні 2019 р. Департамент будівництва та розвитку інфраструктури Херсонської обласної державної адміністрації оголосив тендер на реконструкцію тренувального поля стадіону «Кристал» у м. Херсоні, очікуваною вартістю 14,8 млн грн.

03.10.2019 16:36

У Нікополі мама "змагалась" з донькою за виготовлення 1850 кришок люків

У 2018 році Управління житлово-комунального господарства Нікопольської міської ради купувало кришки люків за 411 тисяч гривень та 945 тисяч гривень.

25.07.2019 16:33

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання