Змова в ProZorro: як шукати і карати

04.03.2019 18:49

Змову між учасниками на торгах ProZorro можна часто зустріти. Компанії домовляються разом прийти на торги, щоб підстрахувати один одного і перемогти.

Громадська організація Криворізький центр розслідувань як учасник DOZORRO спільноти регулярно перевіряє закупівлі Миколаївської області. І якщо ми бачимо змову - пишемо звернення до територіального відділення Антимонопольного комітету України. Те розглядає наведені факти і колегіальним рішенням приймає рішення: чи підтверджувати змову, чи ні. Ми зібрали 4 приклади змов, коли учасників оштрафували на загальну суму 607 тисяч гривень та заборонили брати участь у відкритих торгах на три роки.

1. Мішені для військових: спільна адреса і власник

У Миколаєві є військова частина. Два роки тому вона купувала мультимедійні тренажери для стрільби за 380 тисяч гривень.

Участь у закупівлі взяли два підприємства, які належать бізнесмену Євгенію Уткіну, а керівник одного з них екс-заступник міністра оборони України Ігор Кабаненко (подробиці історії). Ті тренажери купили тільки з третьої спроби.

Адміністративна колегія Миколаївського обласного тервідділення підтвердила “антиконкурентні узгоджені дії” та наклала штраф по 68 тисяч гривень. Однак учаснити ще хочуть оскаржити це рішення у суді.

2. Форма для армії: один власник

Та ж військова частина в Миколаєві купила військову форму на 105 тисяч гривень у 2017 році. В перемозі тендера ФОП Валентина Комісаренко змагався зі своєю компанією. Ми направили звернення до АМКУ та Держаудитслужби.

Антимонопольний комітет Україна в кінці 2018 року підтвердив змову і оштрафував приватне підприємство «Агро-Ка» на 136 тисяч гривень, а ФОП покарав на 63 тисяч гривень.

А ще замовник після нашого звернення до Південного офісу держаудитслужби в Миколаївській області розірвав цей договір. Крапку в цій історії поставить суд, куди звернувся учасник.

3. Бомбосховище: спільна адреса та власник

Миколаївська міська лікарня №1 ще три роки тому провела закупівлю реконструкції бомбосховища за 2 мільйони гривень. Бомбосховище знаходиться в жахливому стані (фото), а виконання робіт постійно переносять. На тендер прийшли дві компанії "Олрікс" та “Інвестбуд" Обидві компанії зареєстровані за однією адресою та мали спільного власника.

Торік колегія обласного тервідділення АМКУ підтвердила змову і оштрафувала їх по 68 тисяч гривень. 

4. Чисті пляжі: однакові помилки та оформлення документів

Компанія “Креін Юкреїн” та ФОП Крейн в 2017 році подались на тендер до Скадовської міської ради. Комунальники з “Очисні споруди” купили машини для прибирання пляжів за 270 тисяч гривень. В своїх пропозиціях компанії подали документи з однаковими орфографічними помилками та оформленням. У лютому 2019 року АМКУ встановило змову і наклало штраф 68 тисяч гривень. 

Як шукати змову

Знайти змову між учасниками та замовниками в ProZorro можна за допомогою ризикі-індикаторів DOZORRO. Зараз їх є 40. Потенційний зв’язок шукають, наприклад, ці 5 ризик-індикаторів: 

1.Технічний учасник

2.Пропозиції подані в межах години

3.Перетини контактної інформації учасників 

4.YouControl: зв'язки учасників 

5.YouControl: зв'язки організатора з учасниками

6.Переможець не знижував ціну в аукціоні

Шаблони написання скарг до АМКУ по змові є на сайті DOZORRO

Продуктовий клан на Миколаївщині

Як ФОПи з однаковими прізвищами та ознаками змови на тендерах розігрують підряди на продукти харчування — а замовник їм у цьому наче ще й допомагає.

18.06.2021 10:00

“Хто в ліс, а хто по дрова”

5 дуже дивних вимог усунути невідповідності протягом 24 годин.

18.12.2020 17:00

DOZORRO Спільнота зберегла Херсону 3 млн грн

У серпні 2019 р. Департамент будівництва та розвитку інфраструктури Херсонської обласної державної адміністрації оголосив тендер на реконструкцію тренувального поля стадіону «Кристал» у м. Херсоні, очікуваною вартістю 14,8 млн грн.

03.10.2019 16:36

У Нікополі мама "змагалась" з донькою за виготовлення 1850 кришок люків

У 2018 році Управління житлово-комунального господарства Нікопольської міської ради купувало кришки люків за 411 тисяч гривень та 945 тисяч гривень.

25.07.2019 16:33

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання