Непереборна сила вартістю в мільйони

15.05.2017 13:35

Полтавським комунальним автотранспортним підприємством 1628 проведено ряд закупівель палива за 2016 рік, кожна з яких здійснювалась різними процедурами та з різним обгрунтуванням, однак переможцем було завжди одне підприємство – ТОВ «Надежда Рітейл».

Першу таку закупівлю Замовник оголосив за процедурою відкритих торгів на суму 3 240 574 грн. При цьому, на етапі розгляду пропозицій тендерним комітетом прийнято рішення відхилити учасника - ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ АВТОТРАНС-ОЙЛ», начебто через відсутність усіх документів у складі пропозиції. Однак, АМКУ встановив, що вищенаведений учасник належним чином підготував пропозицію і був відхилений незаконно. Разом з тим, рішенням АМКУ зобов’язано такого Замовника скасувати всі рішення після розкриття тендерних пропозицій учасників, зокрема це стосується рішення щодо визначення переможцем ТОВ «Надежда Рітейл». Однак, процедуру відміняють у зв’язку з непереборною силою.

Цікавим є також те, що Замовник не чекаючи рішення АМКУ, оголошує ще дві закупівлі. На цей раз за скороченою переговорною процедурою, посилаючись на п.3 ч.2 ст. 35 Закону, а саме нагальної потреби у здійсненні закупівлі у зв’язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, що унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення тендеру, а саме пов’язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, а також наданням у встановленому порядку Україною гуманітарної допомоги іншим державам.

При цьому, в обгрунтуванні Замовник посилається на Закон України «Про санітарне благополуччя населення». Начебто, нема бензину – нема вивозу сміття, а як наслідок екологічна катастрофа.

Ми вже неодноразово писали про необхідність адекватного планування закупівель Замовниками. Оскільки, останні часто нехтуючи вимогами Закону застосовують неконкуренту процедуру закупівлі, як панацею від невчасного оголошення закупівель, що призведе до незабезпечення відповідною потребою установу. Хоча в даному випадку, вважаємо, що проблема була не стільки у плануванні, скільки у небажанні укладати договір з кимось іншим, ніж ТОВ «Надежда Рітейл».

Повернемось все так до фактів:

Закупівля UA-2016-07-19-000434-b завершена з обранням переможцем свого улюбленого учасника ТОВ «Надежда Рітейл» та укладено договір на суму 1 044 000, 00 грн., хоча учасник запропонував 981 680,00 грн. Через декілька днів укладають додаткову угоду та приводять ціну у відповідність.

1 серпня 2016 року оголошують нову ідентичну закупівлю теж за переговорною процедурою у зв’язку з ліквідацією наслідків невідомої надзвичайної ситуації та визначають переможцем ТОВ «Надежда Рітейл», який знов пропонує ту ж саму ціну – 981 680 грн.

При цьому, попередній договір розривають 09.08.2016 та в той самий день укладають новий договір з тим ж учасником за ті самі гроші??

Разом з тим, 6 жовтня 2016 року Замовник укладає прямий договір з тим ж самим учасником на суму 199 тисяч грн. 

І 19 жовтня оголошує знову відкриті торги. Цього разу на газ. Вибір переможця очевидний – ТОВ «Надежда Рітейл». Однак, учасник, якого було відхилено ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ АВТОТРАНС-ОЙЛ» оскаржив рішення в АМКУ. Як наслідок, Колегія АМКУ встановила, що замовник незаконно відхилив учасника, який запропонував найменшу ціну, та визначив переможцем учасника, який не відповідав умовам тендерної документації, що свідчить про дискримінаційний підхід при розгляді пропозицій. Однак, Замовник нехтує рішенням АМКУ та спокійно укладає договір зі «своїм».

Підсумуємо порушення:

1. Оголошено 5 закупівель, з них: 2 з неправомірним використанням неконкурентної процедури,1 закупівля, як звітування, з метою імовірного уникнення проведення відкритих торгів

2, як відкриті торги

2. Оголошено переговорну процедуру, не чекаючи рішення АМКУ

3. Незаконно відмінено торги, у зв’язку з небажанням виконувати рішення АМКУ

4. Не виконано рішення АМКУ та укладено договір з учасником, який не відповідає вимогам ТД

5. По переговорній процедурі укладено договір на суму, яка перевищує тендерну пропозицію учасника

Ну і на завершення, питання, які цікавлять мене особисто – яка ж саме непереборна сила та надзвичайна ситуація не дала можливості провести тендери законно?

Нам не вдалось поспілкуватись з даним Замовником. Сподіваємось, що Полтавська міська рада краще зможе вплинути на свій структурний підрозділ, а ми для цього надали їм усі матеріали про порушення.

Багатомільйонні експедиції України в Антарктиду хочуть вивести у тінь

Депутат Ігор Лапін вніс до Верховної Ради законопроект, що пропонує вивести з ProZorro закупівлі для проведення антарктичних експедицій та діяльності станції "Академік Вернадський".

17.10.2018 15:52

Зміни в Законі про закупівлі: що пропонує законопроект № 8265?

З запуском ProZorro реформа не закінчилась: технічні та законодавчі зміни продовжуються

05.07.2018 15:10

Як Національна поліція контролює закупівлі

Департамент захисту економіки Національної поліції України є чи не єдиною структурою, яка має можливість перевіряти допорогові закупівлі. Які види контролю має поліція? Як поінформувати про порушення?

18.05.2018 11:23

Чи справді АМКУ може блокувати закупівлі?

Вже давно медіапростором гуляє новина, що, начебто, Антимонопольний комітет може заблокувати чи розблокувати якусь закупівлю.

19.02.2018 19:23

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання