Один постачальник — різні ціни

17.04.2020 15:30

Разом з оголошенням карантину державні заклади охорони здоров’я в регіонах почали активно закуповувати лабораторні реагенти для проведення ПЛР-тестів на коронавірус. Одним з виробників таких тестів є німецька фармкомпанія Genekam Biotechnology AG. За даними системи Prozorro, в Україні найбільшим попитом у березні-квітні користуються 2 набори медичних матеріалів цього виробника:

  • Набір реагентів Novel Corona Virus 2020 (Wuhan Strain specific) Realtime PCR, 100 реакцій; GENEKAM RNA ISOLATION KIT (VIRUS)

  • Набір для виділення РНК вірусів GENEKAM 

Їхні лабораторні реагенти закупили вже 11 обласних лабораторних центрів, київський міський лабцентр при МОЗ України, а також Центр громадського здоров’я. Усі обласні лабораторні центри закуповували реактиви у одного постачальника — ТОВ «БІОНІКС ЛАБ». Єдиний Миколаївський обласний лабораторний центр купував німецькі реагенти у приватного підприємця Куратьєва Бориса. 

Під час дослідження цін одного набору виявилося, що вартість доволі відрізняється в окремих замовників, хоча постачальник один і той самий, як, власне, і товар. Постанова КМУ №225 дозволила замовникам самостійно встановлювати критерії, за якими вони обирають постачальника медичних засобів, спрямованих на боротьбу з COVID-19. Також поза системою Prozorro медичні заклади зазвичай розсилають запити на комерційну пропозицію потенційним постачальником, щоб обрати найвигіднішу.

Отже, вибір лабораторних реагентів та постачальника здійснює саме замовник. А от ціна кожного набору насамперед залежить від комерційної пропозиції конкретного постачальника. І якщо порівняти ціни, за якими ТОВ “БІОНІКС ЛАБ” продавало свої набори реагентів, неважко зауважити незрозумілу різницю в ціні на один і той же товар для різних замовників.

Компанія продавала набори реагентів Novel Corona Virus 2020 (Wuhan Strain specific) Realtime PCR 22 різним медичним установам. Половина з них отримала набори по 38232 грн. Переважно це обласні лабораторні центри МОЗ. Виглядає так, що для цих закладів охорони здоров’я ціна реактивів була фіксованою. За винятком кількох областей, наприклад — Львівського лабораторного центру, який закупив 2 набори і заплатив за кожен на 5,5 тис. грн більше, ніж колеги з інших регіонів. 

Водночас, найдешевше ці реагенти вдалося придбати Тернопільському лікувально-діагностичному центру ще 11 березня — за 35 тис. гривень. А найдорожче такий набір обійшовся Харківській обласній клінічній лікарні — понад 45 тис. гривень, який лікарня закупила 27 березня. Можна було б, звичайно, припустити, що ціна зросла на 10 тисяч через, наприклад, новий курс валюти, нову партію поставки. Проте через 3 дні ТОВ “БІОНІКС ЛАБ” уклали договір з Дніпровською міською клінічною лікарнею №21, де вартість набору склала 38232 гривні. Отже, ціна в постачальника не зовсім залежала від часу укладення договору.

Єдиним альтернативним постачальником німецьких реагентів, якого вдалося знайти в системі Prozorro, виявився підприємець з Дніпра Борис Куратьєв. 25 березня Миколаївський обласний лабораторний центр МОЗ закупив у нього набір реагентів Novel Corona Virus 2020 (Wuhan Strain specific) Realtime PCR та набір для виділення РНК вірусів GENEKAM RNA ISOLATION KIT (VIRUS). Ціна набору реагентів для ПЛР-аналізу — 50344 грн. Це приблизно на 10 тис. дорожче аніж середня ціна у ТОВ “БІОНІКС ЛАБ”. 

А 13 квітня Миколаївський обласний лабораторний центр оприлюднив новий договір з підприємцем Куратьєвим, де ці реагенти вже коштують 56335 грн. Лабцентр планує закупити 5 таких наборів, а загальна вартість закупівлі становить 409 тис грн. До порівняння, минулого тижня Черкаський обласний лабораторний центр уклав договір з ТОВ “БІОНІКС ЛАБ” на закупівлю 2 наборів за ціною 42480 грн. 

Ми звернулися до Миколаївського обласного лабораторного центру, щоб дізнатися причину такої різниці у вартості реагентів. Юрист лабцентру пояснила, що така ціна зумовлена стрибками курсу валют, а також обмеженою кількістю пропозицій. Так, заклад охорони здоров’я отримав лише 2 цінові пропозиції від потенційних постачальників. Як не дивно, запропонована фірмою “БІОНІКС ЛАБ” ціна виявилася на 2 тис. грн вищою за пропозицію підприємця — разом з ПДВ вона склала 58 419 гривень. 

Така комерційна пропозиція виглядає щонайменше дивною, адже з кінця березня вартість реагентів у договорах “БІОНІКС ЛАБ” не перевищувала 45 тис. грн (з ПДВ). Ми звернулися до компанії по роз’ясненням. Представник  “БІОНІКС ЛАБ” обіцяв, що менеджер, який займається продажем реагентів йому перетелефонує. Однак компанія так і не вийшла на зв’язок.

Що цікаво, вартість цих реагентів можна знайти і на сайті німецького виробника Genekam Biotechnology AG. Набір Novel Coronavirus 2020 (Wuhan Strain specific) Realtime PCR коштує 699 євро, тобто приблизно 20,6 тис гривень. Отже, бачимо, що ціна наборів ПЛР-тестування для українських лабораторних центрів зростає приблизно в 2 рази порівняно з ціною німецького виробника. 

Окремо зауважимо, що набір для виділення РНК вірусів GENEKAM коштує 249 євро або ж приблизно 7300 грн. Миколаївський лабораторний центр закуповує його за 25500, тобто в 3,5 раза дорожче. 

Щодо цієї ситуації ми готуємо звернення до АМКУ.

До слова, в Україні паралельно з німецькими реагентами для ПЛР-тестування використовують китайські, а минулого тижня головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко на онлайн-брифінгу повідомив, що МОЗ очікує найближчим часом отримати ПЛР-тести вже від українського виробника.


Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program.

Як лікарні закуповують ліки від COVID-19: антибіотик Лінезолід

У закупівлях переважають препарати українського виробництва.

23.10.2020 16:00

Як лікарні закуповують ліки від COVID-19: антибіотик Меропенем

Агентство ефективних рішень проаналізувало закупівлі ліків з діючою речовиною меропенемом.

25.07.2020 13:00

Засоби індивідуального заробітку

Южно-Українська АЕС ймовірно переплатила понад мільйон гривень за китайські маски.

18.06.2020 21:50

Грудневі жнива: операція “Поточний ремонт дУху” та інші пригоди в закупівлях

Дороги, будівлі, дахи ремонтуються не по днях, а по годинах. Принаймні на папері.

29.01.2018 11:30

© 2016 Моніторинговий портал DoZorro. Всі права захищено

Необхідно авторизуватись

Необхідно авторизуватись

Помилка з'єднання